facebook
twitter

Горещи новини

Екоминистерството обвини популярния пътешественик Беър Грилс (видео)

Той нарушил Закона за защитените територии у нас при заснемането на филм като плувал в Каракашевото езеро и ловувал в парк "Рила", твърдят хората на Нено Димов
3843
EПА/БГНЕС Нова тв

Популярният британски пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс нарушил Закона за защитените територии у нас при заснемането на филм в Рила. Авантюристът си позволил да плува в Каракашевото езеро, да пали огън и да лови и убива животни, съобщават от Министерството на околната среда и водите, цитирани от Нова тв.

„Дирекция „Национален парк „Рила“ състави актове за административни нарушения на българско юридическо лице за неспазване на режимите в парка при заснемането на филм. Нарушенията са установени след като епизодът със заглавие „Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф“ (Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018) беше изпратен като сигнал на Facebook страницата на Министерството на околната среда и водите”, информират от ведомството.

И допълват: „От изпратения филмов материал е видно, че при заснемането са извършени нарушения на правилата и нормите за поведение в защитената територия чрез навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове. След подаване на сигнала ръководството на парка направи проверка по случая. Установи се, че филмът е заснет на 25 и 26.06.2017 г. в Парков участък Боровец, на територията на НП „Рила“. Разрешението за заснемане е дадено със заповед на директора на парка от 20.06.2017 г. във връзка с подадено заявление от българско юридическо лице. Според заповедта заснемането може да се извърши в два снимачни дни – 25 и 26.06.2017 г. в светлата част на денонощието от 8.00 до 18.30 ч. при стриктно спазване на режимите и нормите, определени в Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк „Рила“. Със заповедта българското юридическо лице се задължава да спазва режимите и ограниченията в парка. Парковата охрана е провела инструктаж на снимачния екип, съставила е предупредителни протоколи и предписания за спазване на определените в заповедта условия. Служителите на парковата охрана, придружавали снимачния екип през двата снимачни дни, не са били свидетели на извършените нарушения”, съобщават от екоминистерството. И допълват, че по закон санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица - от 500 до 5000 лв.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е разпоредил проверка по случая, включително за действията на служителите от Дирекция „Национален парк „Рила“ по време на заснемането на филма.

Часове по-късно от "Дискавъри" излязоха с позиция. Оттам съобщиха, цитирани от dir.bgq че при заснемането на епизода снимачният екип на предаването е бил придружаван от служители на парка и всяко заснето действие е съгласувано със съответните отговорни лица.

От компанията уточнявали, че за реализацията на продукцията са издадени всички необходими административни документи и специални разрешителни от страна на природния парк, а цялостното заснемане е проведено под наблюдението на определените от парка отговорни служители.

Длъжни сме да уточним също така, че самата поредица не е продукция на Discovery Communications, а е външна такава, се казва в позицията на компанията, откъдето допълват: "Вярваме, че красотата на България заслужава да бъде представена по достоен начин не само у нас, но и в целия свят, което е основна цел и задача на този конкретен епизод."

 

 

30

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

1561 12
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3047 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

799 4

Коментари

Предводител на ...

Затвор за тоя малоумник ?

Biberkov

Ей, много завистливи мушмороци са се навъдили  в нацонален парк България.

mr_self_destruct (непроверено)

Правилно! И да се забранят каналите на дискавъри излъчвани на територията!

Памфуций
снимка на Памфуций

Служителите на парковата охрана, придружавали снимачния екип през двата снимачни дни, не са били свидетели на извършените нарушения”, съобщават от екоминистерството.

А, стига бе!

AgentMi6kin

 Аве щом нема разлят Новичок нема проблеми, друсни им ина глоба и си дожоваряй Брекзит. 

3biri

И на вдичкото отгоре този малоумник с патетичен глас казва на цял свят за България "Тук мечките вьемат жертви!"

DIMM

Не е този малоумник, друг малоумник го казва това, ама все тая... И двамата са производители на едни и същи фейк-сървайвър филмчета.

Хулиган

Ако искате да намерите телето, не го търсете под вола!

Страната ни е превърната в кочина, вероятно защото Беар Грилс се е къпал на непозволено място.

Който има време да изгледа филмчето, ще види как милиони зрители по света са се уверили каква приказка е Рила.

Останалото е заяждане на дребно...

.....................................

http://www.drago.info/

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

Беър Грил идва от демократична страна и е изпратен от демократичен тевизионен канал и по тази причина му е позволено да ловува в резерват на дружеска подмандатна територия. В Рила има толкова хубави неща и те не бива да бъдат забранени за демократични гости, които се чувстват като у дома си.

PlaNed
снимка на PlaNed

Служителите на парковата охрана, придружавали снимачния екип през двата снимачни дни, не са били свидетели на извършените нарушения

Те са били само консуматори на трапезата, а някой от тях и участници в неизлъчвнни още кадри във филми за възрастни

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

Според заповедта заснемането може да се извърши в два снимачни дни – 25 и 26.06.2017 г. в светлата част на денонощието от 8.00 до 18.30 ч. при стриктно спазване на режимите и нормите, определени в Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк „Рила“.

 Щом са ловували и умъртвявали животински видове при стриктно спазване на режимите и нормите, значи всичко си е както си му е редът.

 

ПП

Надявам се, че прокуратурата *цаца* знае имената на директора на парка и служителите на парковата охрана и няма да онемее пред неприкосновеността на американските граждани и американската юрисдикция.

независим експерт

хич неа мъ очуди, ако при следващата промяна на закона за опазване на околната среда се въведе смъртно наказание. Със задна дата разбира се. Беър треаше иде да лее бетон на морето за 500 лева не месец (и да издържа 3 деца с тия пари, па нека оцелее), а не да ми се влачи из защитени райони и да мародерства и издевателства над бедните диви животни

erkek

За съжаление така е в колониите.На господарите всичко е позволено.Дано в някое следващо предаване анонса да не започва така-

-Добре дошли в България.В този епизод на предаването ще ловуваме автентичен чист българин! Той ще бяха из планините а ние ще го гоним и ще пуцаме по него!

Yankov

 няма да онемее пред неприкосновеността на американските граждани и американската юрисдикция.

Бритиш е човека. Обаче си прав. Престъпник от класа. Ловувал дъждовни червеи, изкъпал се в езерото, без преди това да е взел душ в хотел "Боровец", че и огън запалил в присъствието на двама пожарникари. И тва в защитена зона. Мръсни западняци.

Гларyс

Сега като го осъдим тук ще го екстрадират от САЩ и ще лежи в българския пандиз с афробългарите и ще полага общественополезен труд да залесява изсечени гори и ще храни диви животни в резерватите...

ПГеоргиев

Няма значение империалист ли е, прогресивен либерал ли е или пролетарий.

Има , за радост все още, приети закони и правила, които трябва да се спазват. 

Помните ли снимките на "Непобедимите 2" в Деветашката пещера през 2011.  Природозащитници и  НПО откриха голям брой мъртви и умиращи прилепи, събудени от екипа на филма през зимата. Тогава ВАС реши, че снимките са били незаконни и че са нарушени много закони и нормативни документи.

Нима МОСВ и РИОСВ -Плевен не са знаели, че снимките ще повлияят зле на фауната в природен обект. И там сигурно е имало "специалисти", които са следили изкъсо дали всичко е ОК.

 Говорил съм си с американски пилоти, служещи в Германия. И ги питам: " Добре де, идвате да стреляте в България! Де е Киро на кирия? Що не пуцате на германски полигони?"

А те казват, че там за да се ползва полигон за реални стрелби трябвада се иска разрешение от маса народ и последно ако горският каже, че шума ще смущава катеричките и лалугерите, то не се дава разрешение.

А в България е мноого по-лесно.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Киното е сред най-големите душмани на природата.

Трева не никне подир снимачните екипи.

Бе що не снимат в студиа? Дори НАСА не се свенува тъй да снима ???

 

Тия момчетия от снимката развалени, баби?

peniko

Името на тоя е много съмнително - мечка на скарата ..... а пък може и мечка му приготвя скарата.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

От друга страна, СЕГА светът като научи за Великата рилска пустиня,

ще стане малко по-затруднително да бъде тя презастроена.

 

Като си помислиш, че по местата с най-големи красоти в белия свят има хубави пътеки, които правят тия красоти достъпни за всекиго, обаче❗️ излизането от пътеките се наказва със солени рейнджърски глоби.

 

В този смисъл наистина Рила е дива.

По-точно -- туземното население.

И нямам наум само самоковски шопи, мърваци и пр. ендемити. Ами целокупно Българско, но най-вече - министрите и особно Нено. Големо е диване.

SergElias
снимка на SergElias

Той нарушил Закона за защитените територии у нас при заснемането на филм като плувал в Каракашевото езеро и ловувал в парк "Рила", твърдят хората на Нено Димов

Точно така Нено ефенди, щом такъв престъпник, който ни прави реклама на Рила, без да си плаща за това, може да си топи задника в езерото и да ни яде жабите,  що пък мутрафон Нончев да не може да изравни дюните на плажа "Смокините север" или пък бандите от "Юлен" да не могат да изсекат половин Пирин. 

 

ThePal
снимка на ThePal

Ай, ся...Нали не е играл право хоро в езерото се пак ?!

AgentMi6kin

Аве нали не са българи, начи нема начин да ги обвиним, че са Ганювци. Даже напротив, ще обяиним възмутените, че са Ганювци, дето не разбират глобалните ценности. 

дъртреалист

Лудият Нено Димов ПАК оцапа терена.

Филмът от тази звезда, 

направен в Рила, прави ОГРОМНА услуга на българския планински туризъм... 

Бил се изкъпал в езерото и убил едно животно... 

Е и?

Шефът на горското там трябва да получи награда, че е разрешил работата на тв екипа...

...

Говоря като дипломиран експерт по екологично управление.

Стига с тая политкоректност.

 

 

ДЖОМАГА
снимка на ДЖОМАГА

я се скрий каква услуга?хахах експерт по нещо дето го няма в булгаристан

това е подиграфка..

туземци диви животни територия без правила

 

какво оцеляване седят 10 каравани на 10 метра и чакат да го ухапе комар и тичат с дезифектант..

смех

 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Що не вземем да забраним туризма в България? Никакви туристи. Нито български, нито чужди. Снимачни екипи - също После можем да обявим, че имаме най-девствената и непокътната природа. Е, няма да можем да я покажем, но какво огт това? В края на краищата една държава изпрати космонавт на Слънцето!

Slava
снимка на Slava

Законът си е закон, но дали се отнася за всички? Как искаме чужденците да го спазват, когато бракониерството у нас е масов спорт и ако случайно заловят двама - трима, се измъкват с някоя дребна глоба. Дали я плащат, е друга тема.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Анджак.

Една приятелка допреди 15-ина години беше се главила лесничейка в Рила. Бяха и дали и някакъв тапешник, да се отбранява срещу бракониерите. Но по нейното свидетелство, всякой лесничей има първа грижа да се сниши в храстите, щом зачуе бракониери, дето ловуват или секат. Особно секачите изобщо не си поплювали.                                            

Реймбранд

Всеки нормален човек посетил езерата знае че мястото е уникално и просто няма нужда от реклама . Ако искат сървайвър да го пуснат в Столипиново с тениска с Бг знаме и после умирай трудно ще бледнее

Toestaz

Елементарно Уот, бате Беър не си е платил на ората на Баце Баце, когато е трЕбвало, и затова ще плаща сега..

Юрий Йорданов

Как еко министерството не се самосезира за липсата на септична обработка  на фекалните и др. отпадни води в повечето хижи в българските планини, и стичането им във водосборните басейни на реките, и изведнъж Беар Грилс се оказа най-големия замърсител и  унищожител на българската природа. Все пак добре, че Беар е англичанин, ако случайно беше руснак щеше да е налице хибридно разрушение на цялата българска природа!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×