facebook
twitter

Горещи новини

Протест в защита на дивите плажове довечера в София

616
БГНЕС

Гражданско протестно шествие в защита на дивите плажове ще се проведе тази вечер в София. "Каним всеки, на когото му пука за бъдещето и е срещу вандалското и хаотично застрояване на Черноморското крайбрежие, да се включи“, апелират организаторите от неформалната организация „Граждани за природа“. Шествия в защита на природата и срещу климатичните промени днес ще има в над 80 държави, обясни пред БНР Лорета Тодорова от организацията.

„Погазват се природните закони, които всички би трябвало да следваме и да пазим нашето богатство, а не да го рушим“, каза тя и допълни, че е внесено искане в Кадастъра дюните да бъдат вписани като такива, защото в момента това не е така. В парламента ще бъде внесена и подписка. "Пълна забрана за строеж върху защитени зони. Да отпаднат всички устройствени планове и разрешителни за строеж, които противоречат на нормите за опазване на природата и биоразнообразието. Третата точка е за изпълняване на задължения, които са заложени към закони, но не се спазват, като например регистър за всички устройствени планове и строителни разрешителни с подробна информация“, са сред исканията на организацията.

В подписката са се подписали вече около 1000 души, като целта на организаторите е те да достигнат 10 хиляди. Подписите ще се събират до 20 май, след което ще бъдат внесени в парламента.

Днешното протестно шествие ще тръгне от Народното събрание и ще завърши на Орлов мост. „Планираме да поседим там 2-3 мин., за да не възпрепятстваме хората, които искат да се приберат. След това ще се изтеглим от платното за движение“, отбеляза Лорета Тодорова.

„В България държавата унищожава държавата. Това е един от най-големите абсурди, на които ставаме свидетели през последните години“ – така председателят на Сдружението „Да запазим Корал“ Атанас Русев коментира последните случаи на нагло посегателство върху природата със строителството в местността Алепу, изсичането на гората край Арапя и заравняването на пясъчните дюни на Къмпинг „Смокиня“. Според него проблемът е, че не се спазват законите.

„Не може частна фирма да укрепва свлачище, а пясъчни дюни да са частна собственост“, каза още Русев. Според официалните данни 4500 дка е общата територия на пясъчните дюни по Черноморското крайбрежие, а 3272 дка попадат в частни имоти.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Проверките на къщите за гости вече текат

19.05.2019

376 6
Петър Мутафчиев: 200 млн. лева ще струва подръжката на тол системата

19.05.2019

529 4
Социалните работници са спасили от изоставяне 1733 деца

19.05.2019

136

Коментари

JollyRoger's

Изпуснахме церемонията за “Оскарите“. Ако Митю беше написал на знаменцето “Корал“, или Алепу, ресорната министерка щеше да апоплектира, а Светиня Му да се сепне, че се излага пред чужденците. Та подписката не в парламента, а в Американската академия за филмово изкуство трябва да бъде внесена. Барабар с документални филмчета. Току виж може накрая и “Оскар“ да ни дадат... За малоумие.

Предводител на ...

организаторите от неформалната организация „Граждани за природа“

дали си дават сметка, че трябва да освободят дивите плажове и от себе си, за да останат диви?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×