facebook
twitter

Горещи новини

Прокуратурата търси наказателна отговорност от петима зъболекари за източване на Здравната каса

Ако бъдат признати за виновни, извършите могат да получат наказания от 2 до 8 години „лишаване от свобода“
1821
Илияна Кирилова

Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност петима лекари по дентална медицина –  Л.Г., Т.М., Д.Б., А.В. и Х. Б., и един от техните помагачи – Г.М., за извършени от тях документи измами в условия на продължавано престъпление, чрез които неправомерно са получили суми от НЗОК, съобщиха от прокуратурата. В резултат на престъпните им действия от 2015 г. насам  на Здравната каса е нанесена щета с обща размер над 120 000 лв. 

Според разследването петимата зъболекари упражнявали професията си в София, но не се познавали по между си. И петимата обаче имали сключени договори с НЗОК и ползвали софтуерния продукт „Хипократ“, разработен от Здравната каса за отчитане на дейности по дентална медицина. Изготвените от тях амбулаторни листове с невярно съдържание са регистрирани в програмата от  Г. М. а злоупотребата е със здравните книжки на различни непълнолетни лица от Ямбол, които не са посещавали зъболекарския кабинет на Т.М., но пък според амбулаторните листове са преглеждани и лекувани от него.  В документите са фалшифицирани и подписите на родителите на непълнолетните, които се изискват по закон. 

Тъй като обемът на регистрираните амбулаторни листове с невярно съдържание надхвърлил лимитите, определени от Здравната каса, по инициатива на Г.М, останалите четирима зъболекари- Л.Г., Д.Б., А.В. и Х. Б. , също негови клиенти, започнали да отчитат фалшивите амбулаторни листове като свои. Петимата зъболекари са получавали ежемесечно по банковите си сметки парични преводи от касата за отчетените дейности по дентална медицина.

Спрямо шестимата обвиняеми е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в различни размери, които те в момента обжалват пред съда. Предстои привличане към наказателна отговорност и на втория помагач в извършването на престъплението- лицето, изготвило неистинските амбулаторни листове.

Ако бъдат признати за виновни по повдигнатите им обвинения, извършите могат да получат наказания в размер от 2 до 8 години „лишаване от свобода“.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Медицинските услуги по НЗОК може да бъдат ограничени

17.07.2019

1614 8
Алкохолът е по-опасен от кокаина

30.06.2019

2504 26
Две от три салатки са с болестотворни бактерии

28.06.2019

2448 33

Коментари

onzitam

Хахаха! Това са някакви квартални "къртачи":-)) Елитните стоматолози от години не работят с "Касата"!!!

onzitam

И какво...шест човека са източили 120 000 за пет години. Това прави по 333 лева на месец! Голяма далавера!!!

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

....това е малък проблем...

 

...по-големия е, че зъболекарите въобще не плащат данъци...

 

...някой...някога...някъде...да е получавал касова бележка от зъболекар..?

 

....аз лично никога....макар и да съм бил при много и най-различни зъболекари...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×