facebook
twitter

Горещи новини

Президентът Радев се видя и снима и с Путин

Той представи идеята за изграждане на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа в Париж
7595
БГНЕС архив

След като се снима с Доналд Тръмп, президентът Румен Радев го направи и с Владимир Путин. Това стана в Париж след церемонията за 100 г. от края на Първата световна война и преди Парижкия форум за мир. Снимката е в профила на Румен Радев във Фейсбук, редом до тези с Макрон, и с Тръмп.

Без справедливо разпределение на научния потенциал пропастта между Западна и Източна Европа няма да бъде заличена, заяви Радев по-късно пред форума, цитиран от БГНЕС. Той представи идеята за изграждане на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа.

Без последователна визия за свързаността в науката, технологиите и образованието, пропастта между Източна и Западна Европа няма да бъде премахната. Европа се опитва да създава положителни примери за солидарност и свързаност, като минимизира социалните и икономически неравенства между Изтока и Запада, Севера и Юга. Независимо от направените усилия обаче, Югоизточна Европа все още изостава, особено по отношение на развитието на човешкия капитал. Това заяви още президентът Румен Радев пред участниците в Парижкия форум за мир, след като участва в церемонията по отбелязване на 100 години от сключването на примирието, с което се слагат край на бойните действия през Първата световна война. По думите на президента Радев кохезионните политики на Европейския съюз все още се проектират предимно в традиционни сфери като инфраструктура и селско стопанство, докато свързаността е фокусирана върху транспорта, комуникациите и енергетиката.

Според държавния глава са необходими много повече проекти в областта на науката, технологиите и образованието, които да обединяват младите хора, особено от Югоизточна Европа. „На младите хора на Балканите трябва да бъде осигурена възможност за образование по най-високи стандарти и за присъединяването им към водещи научни екипи и изследвания, без те да напускат нашия регион“, категоричен беше Румен Радев. „Да не забравяме, че Първата световна война започна на Балканите. Стабилизирането на региона, който продължава да подхранва противоречия и противопоставяне, е от първостепенна важност”, заяви още държавният глава.

Пред участниците във форума българският президент представи идеята за изграждане на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа - автентичен регионален проект в областта на върховите технологии и науката, който се фокусира върху подобряването на живота и спасяването на човешкия живот. „Регионалният подход се изразява в изграждането на съвместна широкомащабна изследователска инфраструктура, която да води до високи резултати и научни и технологични дейности, които са конкурентоспособни и в международен план”, посочи Румен Радев. Проектът предвижда изграждането на Център за адронна терапия за изследване и лечение на тумори и био-медицински проучвания за региона на Югоизточна Европа. Освен оказването на животоспасяващо лечение, проектът предвижда институтът да привлече учени от държавите-членки и от цял свят, които да извършват научни изследвания. Успешното изпълнение на поставените цели ще позволи в бъдеще в Института да се правят и изследвания в областта на приложната ядрена физика.

Президентът Радев подчерта, че за реализирането на проекта своята подкрепа вече са заявили водещи европейски институции в областта на науката, технологиите, образованието, както и в областта на адронната терапия, физиката на ускорителите на елементарните частици и онкологията. Сред тях са Европейската организация за ядрени изследвания, която изразява готовност да предостави технологии и техническа подкрепа и Международната агенция за атомна енергия за обучаване на кадри. За осигуряване на необходимото финансиране на проекта се очаква подкрепа от страна на европейските фондове. През месец януари т.г. в България се състоя първата среща на Управляващия комитет за създаването на института от всички подкрепящи проекта страни от нашия регион. Подготвен е и меморандум за разбирателство, който да бъде подписан от министър-председателите на държавите-участнички.

„България има активна роля като движещата сила за осъществяването на този проект”, изтъкна още държавният глава и коментира, че страната ни има всички предпоставки именно на нейна територия да се разгърне този институт с научно-приложен център. Румен Радев посочи още, че за разлика от своите съседи от Западните Балкани, страната ни е пълноправен член на ЦЕРН с утвърдени традиции и опит в ядрената наука. „Самият факт, че държавите на Балканите се обединяват около такъв проект, показва, че регионът вече преодолява негативното си наследство. Самата философия, че някои цели ще се постигнат само чрез сътрудничество, е вече част от регионалната политическа култура”, подчерта още в изказването си на Парижкия форум за мир президентът Румен Радев.

73

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кръстовище над новия варненски булевард пропадна

21.05.2019

7121 43
Синът на Аня Пенчева е задържан заради побой

21.05.2019

1726 15
Поройни дъждове и градушка нанесоха нови щети

21.05.2019

789 2

Коментари

Страници

19namo

Добре аранжирана снимка.

Пантелей

Въййй... гледай ти??? Тцъ... тцъъъ... Колко се е източил тов. Вова?

П.П. Да не би Президент Радев да е приклекнал?

Все пак Вова е най-висок по чин?

БУЛГАР

Нямаш милост Радев ! Не му стигат на Баце, протестиращите днес в цяла България, майките вече 20 дена, ами и ти два такива шамара да му забиеш от сутринта !

duzov

Ама верно ще Го докарат до инфаркт чиляко! То бива, бива, но толкоз не бива. Никва милост няма у редакцията. 

GoDov

Путин е стъпил на табуретка явно , като знам генералшата каква е тояга.

Или може нашите да са на колЕнца?

AnonimusBG

Е га ти и нивото на дипломацията.

Аз гласувах за Радев, но не и за пиарите му които да се надпреварват с пиарите на Бойко Борисов.

Кой с кого се е снимал и в каква поза.

Работническо дело беше няколко нива над всичко това.

Те поне пишеха бай Тошо как и с кого се е возил в заводите в ГФР-то или в Япония и какво е подписал след това.

Invisible

"Дай рибу, рибу дай!"

nibbler

СЕГА БайХура ще каже, че Радев и Путен са уговаряли как да го свалят и те са организирали протестите.

Братя Стругацки

И на мен ми направи впечатление, че Путин е даже по-висок от Радева и Радев. 

А нет-а казва следното

Десислава Радева

височина - 180 см 

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6684252

 

А пък за Путин се твърди, че е висок 170 см. 

https://www.google.bg/search?rlz=1C1AVFC_enBG775BG...

Mастар

Позор!

Не очаквах бай Румен да клекне толкоз ниско.

авер4е

Това е двойникът на Жужо - пускат го само на снимки за планктона

TheBahurKing

Извинете, какво точно е говорил Радев с Путин?

Пълноводно и обилно сте препечатали клишетата му, казани на тая среща, а най-важното - какво са си рекли двамата Презединти!!!, не казвате...

sofeto

Имало фалшиви новини но и фалшиви снимки, ми тъй де. "Копринка  first"!

TheBahurKing

Ох, дано Г-жата ни осветли чрез профила си у фейса, тя обича да го прави.

Понеже нямам профил там, дръжте ме в течение, моля ви, важно ми е!

don_banani
Той затова стана президент, защото като генерал знае как да се държи! ... плюнката щеше да си чисти цифката ама сам на снимката :D
Памфуций
снимка на Памфуций

Пред участниците във форума българският президент представи идеята за изграждане на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа

?

iLimon0ff
снимка на iLimon0ff

Бай Путин явно си е купил кокили. 

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Нищо ѝ няма на снимката.  Просто когато е била направена, Путин още не е бил слязъл от подиума, на който бяха подредени столовете за официалните лица.

Но и аз мисля, че е излишна.

 

Обаче за Международния институт - ?! Очевидно е, че не са празни приказки.

Пантелей

"...Той затова стана президент, защото като генерал знае как да се държи! ..."

А пък на сайта на Федерацията  - ни в новините ... ни  "В други дейности" - има некава декларация..

П.П. Тая декларация да не е от сайта на Профсъюза на Народната милиция??

 

don_banani

панчоу... взимай аповете и се гътай, че фира даваш ?

Пантелей

Каква фира, бре Банани... ти се въртиш като ганосан пенсиониран ром... Аз не мога толкова бързо да сменям отговорите си... както ти сменяш мнения, снимки и никове?

iLimon0ff
снимка на iLimon0ff

Петролните монархии, като САЩ и Русия, се опитват да цакат Европа отново.

Пиркс
снимка на Пиркс

ГЕРБерастите сте твърде жалка картинка...

Sapienti_sat

Ама защо не ги прегръща и целува г-н Радев. И не ги здрависва със замах и не се дупи. Нали, както каза един колега под подобна тема, днес, така го изисква етикета.  ?

Пантелей

"...Ама защо не ги прегръща и целува г-н Радев...."

Е? Нали госпожата е с него?

don_banani

Каква фира, бре Банани... ти се въртиш като ганосан пенсиониран ром... Аз не мога толкова бързо да сменям отговорите си... както ти сменяш мнения, снимки и никове /завиждай/ ?

 

Гледай снимката, кой какво си мисли?

 

Путин... да свършва по-бързо и да се махам.

Макарон... леле къв задник има тоя!

Меркел... от Христос се отказах, алаху дъл ша ми помогне?

Тръмп... ?

 

wise man

А какво ли му е разпоредил товарищ Путин?

Bacho Кольо

Eдна само снимка, а толкова емоции.

 

 

...излишни.

User
снимка на User
Което доказва, че не винаги 170 е по-малка величина от 180....http://old.segabg.com/img/i_laughing.gif

Десислава Радева // височина - 180 см А пък за Путин се твърди, че е висок 170 см.

https://img-cdn.dnes.bg/d/images/photos/0393/0000393256-article2.jpg

Мулти атракционна фотка. Джуджето си е джудже и това е. http://old.segabg.com/img/nuts.gif

svetly71

За себе си ли говориш...Щом казваш, че си джудже, нямаме причина да не ти вярваме.

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×