facebook
twitter

Горещи новини

Правната комисия реши: До 5 години затвор за домашно насилие

Едно зло ходи из България, обяви вносителката на промените в закона Цвета Караянчева
379
БГНЕС архив

 

Едно зло ходи из България и то присъства почти всекидневно в новините. То присъства с обезкуражаваща честота във всекидневието ни и това е насилието над жени и деца. Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева, предава БГНЕС.

Караянчева взе участие в заседанието на парламентарната Комисия по правни въпроси, в рамките на което се проведе обществено обсъждане на предлаганите промени в Наказателния кодекс, имащи за цел да се справят с явлението „домашно насилие“. Заедно с други депутати от ГЕРБ, Караянчева е сред вносителите на Законопроекта, а пред участниците в обсъждането тя представи залегналите в него предложения за промени, както и техните мотиви. „Лично аз отдавна съм загубила илюзията, че можем с разговори, с кръгли маси и послания във Фейсбук да се борим срещу това зло. „Ще те убия и ще те излежа“! Много жени са чували това нещо. За колко от тях това се е превърнало във фатален край“, попита Караянчева. Според нея един по-строг и категоричен Наказателен кодекс, който обхваща всички възможни случаи на домашно насилие, ще даде ясен сигнал към потенциалните жертви, безучастните свидетели и извършителите, че подобни престъпления повече няма да остават безнаказани.

 

„Със законопроекта ще дадем всеобхватна защита на жени деца от домашно насили и всички други форма на агресия срещу тях“, увери председателят на парламента. Досега домашното насилие не бе включено в Наказателния кодекс. С направените предложения към всичките квалифицирани състави на убийство, склоняване към самоубийство, телесна повреда, отвличане, принуда и закана, се добавя текстът „извършени в условия на домашно насилие“. Ще се наказва също и закана, която е предизвикала страх и жертвата.

Според данните, на които се позовават вносителите, всяка четвърта жена в страната е жертва на насилие в ежедневието и дома си. То може да бъде физическо или психическо и има много проявни форми, сред които сексуално насилие, изнасилване, преследване, противозаконно лишаване от свобода, принудителен аборт и други. Тези констатации се подкрепят и от съдебната практика. Данните от седем окръжни съдилища в периода 2012 – 2014 г. показват, че 91% от случаите убийствата на жени са извършени от мъже, 7% - при съучастие на мъже и жени и едва 2% - само от жени. В 35% от случаите убийствата и опитите за убийство на жени са извършени от настоящ или бивш интимен партньор на жертвата, в 31% - от друг познат мъж и само в 9% от убийствата са извършени от непознат. Тревожната статистика показва, че две трети от убийствата са извършени в дома на жертвата.
В дискусията участие взе и министърът на правосъдието Цецка Цачева, която представи становището на ръководеното от нея министерство. „Целта на вносителите безспорно е подобряване на законовата рамка, за да се гарантира адекватна и всеобхватна правна защита от актове на насилие над жени, включително домашно насили, каквито за съжаление изобилстват в новините“, отбеляза Цачева и увери, че правосъдното министерство подкрепя законопроекта. „В редица престъпни състави извършването на актове в условия или в резултат на домашно насилие се въздига като квалифициращ признак на изпълнителното деяние“, уточни тя.

Интересна позиция в дискусията заеха от Асоциация на бащите в България, разказва още БГНЕС. Според нейният представител Николай Николов сериозно внимание трябва да бъде обърнато и на факта, че много мъже също стават жертви на домашно насилие. „Въпросът е да се съсредоточим върху предпоставките, които пораждат насилието. А те кои са – неизпълнението на съдебните решения. Няма сила на света, която да накара някой в тази държава да изпълни съдено решение за родителски права. Полицията действа по общия ред. Години се точат преписките и се прекратяват“, заяви Николов. Промените бяха подкрепени от депутатите в комисията и предстои да бъдат разгледани в пленарна зала.
 

 

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ARD: Медиите в България - много ограничения и ниски заплати

23.04.2019

900 8
Цацаров проверява три къщи за гости на семейството на Йончева

23.04.2019

10960 319
Местан обжалва паричната си гаранция и забраната за напускане на страната

23.04.2019

2949 19

Коментари

Exec

Хубава работа, 

Само жените ли ще защитава? Ами мъжете които са жертва на домашно насилие от жените си?

Какво понеже са нежения пол не могат да бъдат насилници ли?

А какво мъжете които не могат да се защитят от домашното насилие са путьовци?

 

Насилието си е насилие без значение кой го упражнява, и щом се добавя и психически тормоз, той може да бъде еднакво силно проявен от двете страни.

 

Моля да бъдете малко по-обективни като журналисти.

Nashenec

Основите на Истанбулската конвенция бавно, но сигурно пропълзяват.

Мъжете винаги са виновни. Само мъжете могат да правят такива неща. Само мъжете трябва да са наказвани за такива неща.

Един реален казус от Швеция: физическо изясняване на отношенията между майка и 14 годишен син от първия брак на бащата. Кой е виновен по този закон ?

FuFighter

„Домашното насилие” е дефинирано в действащото в Република България законодателство – Закон за защита от домашното насилие /Държавен вестник, брой 102, 2009 г./ Според този закон Домашно насилие е всяко действие, което представлява акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство.

 

Въз основа на това хвърчащо определение, мога да вкарам в затвора партньора си за:

- упражнено сексуално насилие - не ми даде снощи;

- упражнено умоционално насилие - манджата беше пресолена, а в комбинация с пуснатия турски сериал, ме претовари емоционално;

- упражнено икономическо насилие - не ми даде да си купя харесаната въдица;

 

Адвокатите доволно потриват ръце!

маргаритка2

Можеш, ама тя може да си купи кожено палто в рамките на неизбежната самоотбрана!

rurade
снимка на rurade

Едно зло ходи...яко ги пере съчмата!

Ь

Няма закон, който да може да изтръгне селото от човека. Тъжно е, че живея в тия времена и се налага да търпя диктатурата на идиотите.

маргаритка2

Какво значи "безучастен свидетел"?

 

Тръгне ли да участва, вече не е свидетел, а участник.

 

И как жертвата е потенциална, а извършителят реален?

 

Тая е много зле.

Weiß

Още една крачка към Прекрасният нов свят на дебилите.

cymen

Ако за шамар на половинката дават по 5 години аз ще лежа доживот, а на жената не и мърдат едно 40-50 години.

marksman
снимка на marksman

 Ако за шамар на половинката дават по 5 години аз ще лежа доживот, а на жената не и мърдат едно 40-50 години.

Ами кво да кажем за привържениците на Пернишката конвенция? Пътят от Перник за София ще се обезлюди за векове напред

SvSophia
снимка на SvSophia

Системно пребиваните и ограбване по домовете си из селата от наши етнокултурни сънародници старци на кво насилие са жертва? 

SvSophia
снимка на SvSophia

Ако настоятелно и системно искаш /и от това произтичат системно бурни дебати у дома и санкции без физическо насилие/ 13-годишната ти дъщеря/син да не хойка с компании по късни доби, да не консумира "енергийни напитки", да си пише домашните и да си учи уроците... - тва насилие ли е, или възпитание???!!!  според голямата бяла Попекински птица? 

SvSophia
снимка на SvSophia

Пази Боже на такъви защитнички да си оставим децата в ръцете!

Впрочем бас държа, че ни един етнокултурен сънародник/сънародница няма да пострада от тоз бъдещ закон. 

G51

***

Чoк觧

Абе ти да не си се познал в рецензията "За вампирите и хората" ???

Влез или се регистрирай за да коментираш

×