facebook
twitter

Горещи новини

Половината тинейджъри пият енергийни напитки

1282
Илияна Кирилова

Почти половината от учениците в България на възраст между 14 и 18 години употребяват енергийни напитки, съобщи в рамките на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той се позова на проучване от 2014 година, изследващо рисковите фактори за здравето на българите, в което са били анкетирани и 683 ученици.

Сред учениците от всички възрастови групи енергийни напитки употребяват малко над 22%. Проучването показва още, че сред младежите на възраст между 14 и 18 години почти 28% пият енергийни напитки веднъж до четири пъти седмично, а близо 19% всеки ден, или повече от един път на ден.

Здравният министър посочи, че според проучвания при еднократен дневен прием на енергийни напитки няма риск за здравето. При две и повече обаче, заради количеството кофеин и други вещества, имало риск от поява на нервност, треперене, безсъние, дехидратация и др., като децата били по-уязвими.

Кирил Ананиев посочи, че по отношение на енергийните напитки няма специфично законодателство в страните от ЕС. Забрана за продажбата им на лица до 16 години имало само в Литва и Латвия, а в Германия подобна идея не срещнала подкрепа.

В България енергийните напитки се контролират на база общия регламент за храните и напитките, а според наредба 37 на МЗ за здравословното хранене на учениците енергийни напитки не се предлагат в столовете, бюфетите и автоматите в училища, общежития и други.

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съветът на Европа пак опроверга Данаил Кирилов

27.06.2019

1943 6
Бойко Борисов се качи и на мотокар (галерия)

27.06.2019

946 8
Тази година в България най-много идват румънци

27.06.2019

482 5

Коментари

Johnny2965

Ами то половината тийнейджъри едва си носят душата! 

Увредени родители - увредени деца!

САТЪР
снимка на САТЪР

начи рекламка?

 мнозина неса  и забелязали че от години в колата вече няма Кофеин..само аромати натурални уж

 

в другите страни си има  кофеин надлежно посочен в количества.

в бг  т.н енергийни напитки няма нищо даже гуарана няма...

 

Аладар

Да посочат не брой бутилки на ден, а количество литри на ден.

Има бутилки 0.250, 0.500, 1.0 1.5 и 2.0 литра енергия.

peniko

Колега, пропуснал сте да споменете, че във всяка разфасовка има и по ....една кофа компресия 😁

Лoвkия

Повече от половината са.

Въпрос на мъжкарство и престиж.

ИлияНиколов

Най-добрата комбинация - Red Bull + бял боб!

Първото дава крила, а второто - тяга.

urupuchi

А другата половина пият с Боби с кафе.

Johnny2965

Разбирам мъжкарството като липса на необходимост от ползване на стимуланти.

Другото е самопризнание за слабост!

Аладар

В САЩ имаше умрели с дефектни клапани на сърцето от 0.5 л Монстер .

Бяха завели дела срещу фирмата производител че нямало предупреждение

върху бутилката за рисковия контингент.

Енергийната напитка за сърцето е същото като да  сипеш нафталин в бензина

на бензиновия двигател - клапаните се издухват.

PlaNed
снимка на PlaNed

Той се позова на проучване от 2014 ...

Много свеж анализ!

kissсинджира

А колко смятат,ч е Земята е плоска?

peniko

Некога отдавна чух един лаф и го запомних "Добрата реклама нема нужда от стока". Та те така разни редбулове и пр маини станаха милиардери от нищото джуркайки разни "дяволски смеси", ма ги продават по-добре от топъл хляб. Аз си го обяснявам донякъде и със скорошната новина, че все още доста хора вярват, че земята е плоска. Пийнеш значи туйцък-онуйцък и ставаш реактивен двигател......както един колега горе е рекъл - като добавката за повишаване на октановото число (octane booster). Проблемът е, че требе да има и бензин към добавката.....Гледам болшинството от младите колеги - сутрин нахвъргат една шепа капсули, прекарат ги с една кутийка редбул, после ни храна ни вода им требе. Сега тука излезе една нова азиатска смес, Комбуча и думат. Много е модерна.

 

Инак тоя пазар е "много сладък" по Америката. Причина - тук храни, напитки и лекарства са обект на контрол от А до Я (за лекарствата е на квадрат) - за суровини, за оборудване, за технология. Па има и такси за сертификати, за изследваания и пр. А "хранителните добавки и енергиините напитки" са ни риба ни рак - не попадат ни под стандартите за храни ни под тези за лекарства. Та благодарение на това производителите си ги джуркат както им падне и с каквото им падне. Миналата година въс връзка с един проект ми пратиха снимки от един цех който произвежда някакви такива. С 2 думи - повдигна ми се само докато гледах снимките. Навсякъде  ръжда, гняс, 2 пръста кал по пода, некакъв латинец джурка казаня с една дръжка от лопата ....отврат пълна. А цените им са меко казано много прилични.

dral4i

Комбучата при нас мина като мода преди 5-6 години. Даже и сами си я правиха в къщи с една медуза, която се потапяше в чай и се държеше там известно време да стане. Моят мъж се беше запалил по тая дивотия и доста време ми се наложи да мрънкам за туй мекотело де го търкаляше из кухнята.

САТЪР
снимка на САТЪР

а китайците наред с парфуми  по избор на етикета предлагат прахчета и  питат;"  Каква хранителна добавка да пишат на етикетите"

 

в булгаристан  месото зрее по хартиените цехчета

sneaky_humanoid

Инак тоя пазар е "много сладък" по Америката. Причина - тук храни, напитки и лекарства са обект на контрол от А до Я (за лекарствата е на квадрат) - за суровини, за оборудване, за технология. Па има и такси за сертификати, за изследваания и пр.

И на финала - конска упойка фноса 😂

 

A Ketamine-Based Nasal Spray For Depression Has Just Been Approved by The FDA

 

https://www.sciencealert.com/this-nasal-spray-for-...

peniko

До Снийки Х: Мисълта ми беше за тези които реализират огромни печалби използвайки "дупки" в законодателството (нарочни или не - не знам) благодарение на които производствените им разходи клонят към нула. .....а ползата от продуктите им е нула на квадрат.

По принцип съм съгласен, че пазрът тук е пълен със сякакви отрови - и храни и лекарства. Ако се отплесна мога да давам примери барем до Гергьовден. Разликата, е че във 2рия случай производителите имат сериозни разходи - и финансови и времеви. По статистика - за да излезе на пазара едно лекарсво минават 4-6 години от завършване не разработката му и ако бъде одобрено. Пак по статиска само 2 до 3 предложения от 10 минават тестовете. Естествено производителите включват всички разходи в цената на одобрените продукти....... После американците ходят до Канда и до Мексико за лекарства, щото там са в пъти по евтини. А и нещо за FDA и USDA: там е един омагьосан кръг. Болшинството от служителите на отговорни постове са бивши шефове на големи компанни от фармацевтичната или хранително-вкусовата промишленост. Обратното е също вярно - ако някой напусне от горните 2  адмистрации, до 2-3 месеца се е "приземил" в някоя голяма фирма от бранша. С 2 думи - системата на дългите лъжици. НИе дето сме по-назад му казване корупция, тука дето са по напред му думат лобиране.....

Лoвkия

А ако и другата половина разполагаха с достатъчно джобни, и те щяха да пият.

Енергийната напитка в ръка упражнява върху кифлите от класа същият ефект, както и маратонките за двеста кинта, телефонът за 1500 и прическа ала футбалер от професионалната лига.

Лoвkия

Смешно, но и тъжно  - ръкавелка от ОПГ-то се преструва на загрижен за здравете на децата...

Кирил Ананиев ли е "ръкавелка от ОПГ-то"?

 

Лoвkия

Показателен за интереса на родителите към това как се справят чаветата им в даскало е фактът, че на тазвечерната родителска среща се е явила само жена ми...

Предводител на ...

Показателен за интереса на родителите към това как се справят чаветата им в даскало е фактът, че на тазвечерната родителска среща се е явила само жена ми...

Мой студент обясняваше оня ден, че отива на родителска среща на племенницата си, която е само 4-5 години по-малка от него. Телото родителско било твърде ангаже.

Иначе с един монстър и кепе на кестерме си голема работа, поне колкот' две малки.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×