facebook
twitter

Горещи новини

Почти половината деца у нас се раждат със секцио

В някои болници с цезарово сечение се появяват до 90 на сто от новородените
937
Снимка: Архив

Близо 30 милиона деца по света са родени с цезарово сечение. В някои страни от Югоизточна Европа, сред които и България, ражданията със секцио са се увеличили с около 50%. Това показват данните на Световната здравна организация, цитирани от bTV.  Делът в различните болници в страната обаче не е еднакъв. За последните 10 години той е нараснал от 28 на 45 на сто. Според препоръките на експертите от Световната здравна организация процентът на планираните раждания не трябва да надвишава 15 на сто.

Лекарите обясняват тенденцията за увеличаване на ражданията с цезарово сечение с  повечето ин-витро бебета и с това, че много жени отлагат във времето раждането на първото си дете. От своя страна напредналата възраст на майката е съпроводена с повече заболявания и усложнения на бременността, подчертават акушер-гинеколозите. Според статистиката обаче в някои от българските болници раждането със секцио е в 70 % до 90 % от общия брой на ражданията. Това сочат данните на "Индекс на болниците" - съвместен проект на "Галъп" и здравния сайт "Clinica.bg". Според индекса близо една трета от ражданията у нас са завършили с някакви усложнения, които са наложили допълнителни грижи за новородените.

 

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Осем души, заболели от морбили, са с усложнения

16.02.2019

563 3
Не всички общински болници ще получат допълнителни пари

10.02.2019

781 4
Над 14 милиона лева са отпуснати през 2018 година за лечение на деца в чужбина

09.02.2019

79

Коментари

Архангел

Лекарската мафия в действие.

кертик
снимка на кертик

+++++++++

RanBosilek
снимка на RanBosilek

като това сладко бебче на снимката, сигурно.

останалите са по-чернички.

Скитник-1

   още един начин да покажеш социалния си статус 

indiec

и то за пръв и последен път.

 

Гларyс

Лекарите предпочитат секциото пред нормалното раждане. Планово е, приключва за около 30 минути и е платено. Нормално раждане може да се проточи с часове и на лекарите не им се занимава, затова гледат да наплашат родилките да се запишат за секцио. А рисковете остават основно за родилките. Било непоносимост към упойката, било кръвоизливи, било усложнено възстановяваме от операцията.

Таню

Да, бе, лекарите... ак казваше една близка моя палавница (па и не само тя) - рез, хоп, нип-тък и си си пак отдолу момиченце... Ама по нашите медии и от подмедийните списвачи такива срамотии няма да прочетем... Виж, за дяда пути, йолачки и весьолъйе калйендарчики по очередь. Има нещо сериозно бъгнато в това общество, вашето...

Влез или се регистрирай за да коментираш