facebook
twitter

Горещи новини

Почина Жорж Ганчев

4506

След кратко боледуване на 80 годишна възраст ни напусна една от най-ярките фигури от новата история на България 

"Починал е българският политик, многократно кандидат за президент, народен представител, основател и председател на Българския бизнес блок Жорж Ганчев" - това пише в писмо до медиите режисьорът Живко Ботев.

"С голямо прискърбие ви съобщаваме, че днес в 6:30 часа спря да тупти едно голямо българско сърце. След кратко боледуване на 80 годишна възраст ни напусна една от най-ярките фигури от новата история на България Жорж Ганчев. Той остави трайна диря със своето родолюбие, непримиримост, отдаденост и силна любов към хората и Отечеството. През богатия си жизнен път освен с политика като водач на партии и коалиции в няколко български парламента, се занимаваше активно и със спорт, телевизия, бизнес, музика и литература. Познат в почти всички краища на света той допринесе за много ключови партньорства в международната политика и някои важни икономически връзки на България през последните 30 години. Неговото семейство и близки благодарят на всички българи за любовта и доверието през годините.", пише в съобщението. 

Ключови думи:

Жорж Ганчев
41

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В Охрид изясняват "Чий е Гоце Делчев"

15.10.2019

100 1
Радев иска общоевропейски план при нова бежанска вълна към България

15.10.2019

41
Браншът предлага мерки след фалита на „Томас Кук“

15.10.2019

148 1

Коментари

Страници

маркос

 

 

 

               Бог да го прости . Мисля , че никому не направи лошо.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...като почти всички заможни българи и той страдаше от мегаломания, но беше готин...положителните качества при него преобладаваха....признавам, че съм гласувал за него за прездиент...предпочетох го пред КОНЯ...онзи кон дето искаше да сменяме азбуката с латиница...

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Нека да почива в мир.

Родолюбец и веселяк.

bay Dragan

Вечна му памет!

Забавляваше се с политиката.

Миряна Б.

Светла му памет. Добра душа, добряк. Като идваше у нас, Рангел го доведе, целуваше ръка на майка ми и я госпожосваше, което я разсмиваше, щото тя, нали, другарка. Четеше й свои стихове - на нея, забележете, не на мен.За мен имаше друга тетрадка и идваше втори път. Разказваше ни за триумфите си в боравенето с рапира. И в киното. Пусто, не ги помня. И веселеше цял народ от телевизорите. Може би би бил по-полезен на България от Борисов. Във всеки случай беше по-интелигентен и ерудиран.

 

Сбогом, Жорж! Ще се  видите Там с майка ми и Рангел, развеселявай ги. 

JollyRoger's

Лека му пръст.

Антей

!

 

Поклон пред този ГОЛЯМ БЪЛГАРИН!

 

Бог да му дава мир и светлина!

 

Защото тук на земята - България,

Жорж упорито и всеотдайно ги търсеше,

но хаоса и мрака бяха по-силни!

 

Ех, ако имаше още стотина като Жорж Ганчев -

истински родолюбци и патриоти, 

 

професионалисти - Държавници, то

мечтата му за прекрасната ни Родина,

 

като силна, уважавана, достойна древна държава,

щеше да се сбъдне!

 

Мир на праха му, спокойствие на духа му,

светлина на душата му!

 

⚓️

Augereau

Помня как никога не съм го вземал насериозно, но сега като се замисля какви клоуни влязоха в политиката, Жорж Ганчев направо ми се струва като Чърчил спрямо тия дебили. Лека му пръст. 

fractal

Жорж се е спасил от това което идва

Нека духът му се носи над земята и морето

Кире

Сбогом, Жорж! Нека доброто настроение да си е с теб и отвъд...  

Meto_ot_Interneto

R,I,P.

 

protor

Жорж - Царя - Бойко - Слави ...

труфалдин

Бог да го прости!

Носеше сдържана усмивка със себе си, дори когато го плескаха с кал. Тази усмивка се отваряше повече, когато на масата имаше интелигентно младо момиче с "две висши Образования" - големи.

Живя пълнокръвно. Morning has broken, Жорж.

Почивай в мир.

PlaNed
снимка на PlaNed

Голям българин!

Почивай в мир, Човеко!

Мир на праха му!

Investigator
Уви, всички сме смъртни. Почивай в мир стари приятелю.
First Strike

Аре стига си въртял всяка тема около себе си! Аман! Баси досадада си, честно!

Мицо

Жорж Ганчев беше голям човек и голям българин. Нека почива в мир.

hamel

Лека му пръст!

Strygacki

Голям българин, който обичаше простодушния български народ и Православната му душа! Бог да го прости,Поклон!

inventus

Готин пич беше.Лека му пръст! И аз съм гласувал за него.

First Strike

Голям пич! 

 

Лек път! Ще се видим оттатък. =)

плувецът

У себе си носеше аристократизъм. И това чувство за хумор... "Не ме гледай умно, българино" завинаги ще бъде свързвано с името му.  Присъствието му в политиката създаваше настроение и шарения. Да почива в мир.

ЗИП
снимка на ЗИП

R.I.P

 

:(

Invisible

   Симпатяга.

   Би бил в пъти по-полезен от един Георги Първанов.

   

Miranda
снимка на Miranda

Бог да го прости ! Голям образ ! Излъчваше позитивизъм и вяра в хората ! Успял в живота, не успял в политиката, така е трябвало да бъде !

Няма да се нареди до посредствеността.

ГАМЕНЧЕТО

Бог да го прости. Няма да забравя като им каза на седесарите за Иван Костов -на рамо да си го носите. А набългарина- не ме гледай така българино явно винаги е бил прав

human_capital

Язък за парите лани, където ги даде на Генчо Начев. Явно, че не можа да го спаси.

България вече не е същата. Откъде комунистите ще търсят инструменти, умът ми не го побира. 

Беше голям актьор! Особено артистично викаше със забитата стрела в задника в „Червено зарево”.

Господ да отсъди!

Status Quo

Единственният политик за който съм гласувал . 

Където и да си Жорж сигурен съм че ще си пича дето те  знаехме тук на земята . Обичайно се казва “почивай в мир “ - но за теб е “продължавай купона!” 

 

ЖОРЖ ГАНЧЕВ: Уверявам Ви.
И второ, Вие сте сели подобни - чувство за хумор, вярно, че имате, - подобни бисерчета и в Русия по мой адрес. И Ви казвам: да, по сухи дървета никой не хвърля камъни. Затова имате право да се страхувате от мен и да язвителствате по мой адрес. 
Сега по същество. В Тридесет и седмото Народно събрание аз бях председател на комисията, когато нямаше закон, тоест тя беше управленска комисия. Какво значи управленска комисия? Когато нямаш закон, ти управляваш радиото, телевизията и БТА.
Господин Благой Димитров, уважаван от мен колега от Варна, беше член на тази комисия и помни много добре, че някои хора тогава трябваше да влязат в затвора. Някои хора бяха крали, бяха грабили, бяха манипулирали, бяха си правили семейни фирми, бяха раздавали под масата какви ли не бисерчета и никой, по мое предложение, не си мръдна пръста да приложи закона, да защити народната пара. 
БЛАГОЙ ДИМИТРОВ (СДС, от място): Те само разхищаваха!
ЖОРЖ ГАНЧЕВ: Ето, прав си. 
Продължавам в същия ред на мисли. Още тогава говорихме за един смислен закон. Още тогава коментирахме, че Би Би Си отдавна има структура, от която трябва да се поучим. Френският национален съвет също съществува, можехме да се поучим от него. Много други държави са измислили преди нас топлата вода и колелото. И наистина ние загубихме три години.
Колегата Агафонов Ви предложи един достоен закон, сверен с много международни специалисти, които се изказаха много ласкаво по неговия проект. Питам моя приятел Райчевски какво му пречи да подложи този закон или части от него на една сериозна дискусия? Какво ви пречи? Чудя се и се мая!
Второ, когато говорим за медиите, ние говорим за четвъртата власт. Аз не мога да надприказвам гения на словото Гиньо Ганев, той го каза толкова изчерпателно, че аз ще бъда една бледа негова сянка (оживление, ръкопляскания в ДЛ), но ще повторя нещо, което той спомена и всички трябва да обърнат внимание, всички трябва да се замислят по този въпрос - че точно с медиите се печелят политически кампании, точно с медиите се поставят хора на власт и точно чрез медиите те се свалят! Това трябва да е ясно на всеки един от нас и съм сигурен, че е така.
Ако приемем това като базис, въпросът става стократно по-важен, днешното обсъждане става стократно по-фатално за българската демокрация. Това, че аз съм бил елиминиран и уязвен, мен изобщо не ме касае, тъй като и господинът зад мен знае, и генерал Бонев, че аз рано или късно тази държава ще я управлявам. (Смях, викове, ръкопляскания.) Знаят го с такава гаранция, а народецът гледа през дупката и казва: Кога ще дойде оня Кумчо Вълчо с тоягата-закона? (Смях и викове.) Защото народът знае, че законът е най-голямата свобода, т. е. няма по-голяма свобода от закона.
Давам ви пример. Вместо да се опълча срещу СДС или ОДС, аз отидох и имах разговор със Стефан Димитров два пъти. Аз от тази трибуна бях против неговото назначаване, както и на Лили Попова, само по принципа, че се нарушаваше законът. Нищо лично. Отидох и проведох два разговора и казах специално на господин Димитров: Господине, виждам, че ти е трудно, виждам, че нямаш управленски качества, защо приемаш този пост? Защо поемаш такъв непосилен пост? Питайте, цитирайте ме. Защо ви го казвам това? Защото от всяко дърво свирка не става. (Шум и викове.) Значи трябва да търсим една личност, която, едно, е компетентна, второ, е надпартийна, трето, е просветена, четвърто, е патриотична и, пето, е уважавана от целия политически спектър, за да може той наистина да функционира като председател на Българска телевизия. Ако това не го направим, ставаме за смях в очите на собствения си народ.
СВЕТОСЛАВ ЛУЧНИКОВ (СДС, от място): Такава личност е само Жорж Ганчев!
ЖОРЖ ГАНЧЕВ: Жорж Ганчев няма да приеме такава оферта, благодаря, аз гледам по-нагоре господин Лучников! (Смях.)
В крайна сметка аз съм само на 58 години...
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЙОРДАН СОКОЛОВ: Животът е пред Вас.
ЖОРЖ ГАНЧЕВ: Чухте ли какво каза моят благодетел - че животът е пред мен. (Смях.) За разлика от някои други аз съм вегетарианец, не пия, не пуша и сутрин съм в залата за упражнения, яздя конете си и съм щастлив човек за разлика от много други. Но това е друга тема.
ЙОРДАН ЦОНЕВ (СДС, от място): Вечер как си?
ЖОРЖ ГАНЧЕВ: А, благодаря, вечер съм в страстна форма. (Смях.)
Сега по същество. Господин Георги Агафонов ви предложи девет души и това не е случайно...
АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ (СДС): Кажи нещо умно.
ЖОРЖ ГАНЧЕВ: Един закръглен субект ми казва: "Кажи нещо умно!". (Смях.) В Радио "99" в събота ме питаха защо аз съм бил трън в очите на господина. Ами, имаш пълно право - как няма да завиждаш на един красив, щастлив човек! (Викове и смях.) Господ към мен е бил щедър, към теб е бил стиснат. Това е истината! (Смях.)
По същество. Когато Георги Агафонов предлага 9 души, той има предвид, че ние живеем в една държава, която се радва на парламентарна република. Ние сме млада демокрация, ние сме прощъпалници в тази нова ситуация. Може би няма да успеем като демокрация, кой знае! Затова ние трябва да я браним. И затова неговото предложение беше базирано на 9 души - 6 от парламента и 3-ма от Президентството. Той ясно и категорично се мотивира от тази трибуна. Знам, че моят приятел Райчевски ще поразмисли ден-два, защото Агафонов наистина си беше сверил часовника и с французите, и с германците, и най-вече с англичаните, с БиБиСи, че обществен съвет в този състав не се прави при парламентарна република с президентско мажоритарно присъствие. Просто не се прави! Просто - не! Неприемливо, ресто, не струва! Оттук вече следва логиката. Какво ни пречи на нас да постигнем споразумение, какво пречи на опозицията да направи една отстъпка, да направи един жест спрямо националното съгласие? Казвам спрямо националното съгласие, не ми сочи ляво, защото ме лъжат от три месеца за нещо и нямам желание да гледам. (Смях и викове.) Нямам желание да гледам. И момчето ми се крие, не е на първия ред, няма го в залата.
Сериозно. Ако вие приемете 9-членен съвет с 6 души представители на българския парламент и то интегрирано сред политическите сили, които реално присъстват в управлението на България, вие ще направите жест към себе си, първо, второ, към хората, които ни гледат от целия свят и наистина искат да бъдат сигурни, че ние се стараем да бъдем демократи.
ГЕОРГИ ПАНЕВ (СДС, от място): Няма да има представител на Бизнесблока там.
ЖОРЖ ГАНЧЕВ: Не, това не ме интересува мен, бъдете сигурни! Бизнесблокът в този случай ме касае, колкото войната в Руанда Урунди. (Смях.) Ще ви кажа защо. Защото който иска да обезглави Бизнесблока, той си реже лявата ръка и десния крак. Защото на България й трябва колкото се може по-широка коалиция в този политически момент и в този парламент. В това можете да бъдете сигурни. Вие рано или късно ще търсите моята и на Бизнесблока помощ. Бъдете сигурни в това. И затова ние не ви я отказваме, а, напротив, ние ви подаваме ръка многократно. Това, че вие досега не сте я приели, нас не ни е афектирало видимо, както виждате, не ни е озлобило, както виждате, затова ви казвам с чисто сърце: моля ви, направете този жест! Разберете, че ние не сме президентска република и престанете да настоявате за тази абсурдна квота.
Второ, деветчленен състав - 6 от парламента и 3 от Президентството - е нещо резонно, с което ние ще демонстрираме пред света, че най-сетне имаме някакво разбирателство в българския парламент. Благодаря.

Доц.Трътлев

Бог да го прости Жорж. 

Лoвkия

Лека му пръст на Жорж.

Безспорно беше харизматичен, атрактивен и умееше да приковава вниманието на аудиторията.

Във времената, когато новоизлюпените политиченца ходеха барнати в лилави костюмчета от китайска пясъчна коприна, той блестеше със своя небрежно наметнат блейзер и елегантно фишу.

Остана в историята с няколко култови фрази, от които любима ми беше "онова момченце от село Веселиново с 37-ми номер обувки", по адрес на Желю Желев.

Още помня другарския съд в Дома на киното, който му устроиха мнозина видни културтрегери, омаяни от неговите лакърдии.

После опитаха да го хванат с белязани пари, когато продаваше депутатски места, но от това нищо не излезе.

Според мен си беше един очарователен шмекер, преди няколко години опита да вземе личните данни на баща ми, с когото навремето са играли баскетбол, и на жена ми, регистрирайки се като неин приятел във Фейсбук, явно е искал да започне нов политически проект.

Както и да е, беше явление в политическия ни живот и по един или друг начин ще бъде помнен задълго.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×