facebook
twitter

Горещи новини

Почина легендарната френска режисьорка Аньес Варда

800
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 90-годишна възраст си отиде известната френска режисьорка Аньес Варда. Според съобщението тя е починала в дома си след боледуване от рак.

Варда е родена през 1928 г. в Белгия. Премества се в Париж, за да учи в Сорбоната. Първоначалният ѝ план е да се занимава с фотография, но през 1995 г. кариерата ѝ поема в друга посока, след като заснема първия си филм La Pointe Courte с участието на Филип Ноаре. Следват серия късометражни документални филми и през 1962 г. добива популярност с игралния „Клео от 5 до 7“, който получава номинация за „Златна палма“ от Кан.

Аньес Варда е част от френската "нова вълна" в киното през 60-те години. За „Щастие“ получава Специалната награда на Берлинския кинофестивал, а със „Скитницата“ печели „Златен лъв“ във Венеция.

През 2017 година Американската филмова академия я удостои с „Оскар“ за цялостно творчество. Носителка е и на френската кинонаграда „Сезар“, както и на почетна "Златна палма" от в Кан. 

 

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Продават револвера, с който се е самоубил Ван Гог

17.06.2019

696 13
Стефано Пода представя "Орфей и Евридика" на Opera Open

15.06.2019

302
Кристо отлага опаковането на Триумфалната арка заради птици

12.06.2019

1332 73

Коментари

ЗИП
снимка на ЗИП

R.I.P.

 

"Скитницата" е почти шедьовър.

PlaNed
снимка на PlaNed

Първоначалният ѝ план е да се занимава с фотография, но през 1995 г. кариерата ѝ поема в друга посока, след като заснема първия си филм La Pointe Courte с участието на Филип Ноаре. 

Вечна и памет! Поклон!

Редакцията, може ли да се опитате да напишете поне един текст без очевадни грешки?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×