facebook
twitter

Горещи новини

Писмо в бутилка намерено след 50 години в морето

1444
Tyler Ivanoff Facebook

Морската поща работи, но много бавно, доказа жителят на Аляска Тайлър Иваноф, който намери писмо в бутилка, хвърлено в океана преди 50 години от капитана на съветски кораб, съобщи в. "Фигаро".

Иванов събирал дърва за огрев на 32 км от родното си село Шишмареф и забелязал на брега изхвърлена от вълните бутилка. Писмото било на руски, но той нищо не разбрал, макар че имал далечни руски корени отпреди продажбата на Аляска от царска Русия на САЩ през 1867 г. Пуснал снимка във Фейсбук и помолил някой да му го преведе. Скоро получил помощ. Там пишело: "Сърдечен поздрав! От името на кораба майка "Сулак" от далекоизточния флот. Поздравявам ви. Който намери тази бутилка, моля да отговори на адрес : Владивосток-43 БРХФ "Сулак" на целия екипаж. Желаем ви крепко здраве, дълъг живот и щастливо плаване. 20 VІ 1969 г."

Историята не свършва с това, продължава "Фигаро". Капитанът Боцаненко, който сега е на 86 години, избухнал в сълзи, като разбрал, че бутилката му е намерена. Пред телевизия "Россия 1" казал: "Прилича на моя почерк. Разбира се! Източният индустриален риболовен флот." Боцаненко контролирал строителството на кораба "Сулак" през 1966 г. и след това бил негов капитан до 1970 г. Тайлър Иваноф, от своя страна, се заинтригувал толкова от случката, че намислил също да хвърли в морето бутилка с писмо.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дрон падна под прозорците на жилищен блок в Русия

17.11.2019

208 2
Два самолета се сблъскаха на летището във Франкфурт

17.11.2019

180 1
Учени откриха място на земята, където не живеят никакви организми

17.11.2019

335 5

Коментари

Доси

Ся, не ми се иска да развалям тази мелодраматична история, но веднага се набиват на очи две неща: 

1 - бутилката е като нова, а само месец да се потъркаля по пясъка и ще изглежда по съвсем друг начин... даже и в морето само да се плацика пак ще изглежда по друг начин. 

2 - тапата изглежда пластмасова!  Бутилките плуват с тапата нагоре и не ми се струва възможно пластмасова тапа да издържи 50 г на УВ лъчите на слънцето без да се разпадне... 

 

Мисля си че това е просто една "сензация" от социалните мрежи... забавна история със засилен елемент на творчество... а ако човека реши да я продаде тази "реликва" на търг - ще се превърне и в измама. 

Banshee
снимка на Banshee

👍 Хубава история. :)

Колега Доси, не се притеснявай, не я разваляш. Все пак 1969 не е 1867, че да няма пластмаса още. Имам запазени пластмасови играчки от онова време, като нови. 

Звън®
снимка на Звън®

Камчатка има славата на рибния цех на Русия. Пропуснато е да се разтълкува съкращението БРХФ. То означава  база «Рыбхолодфлот». Т.е. Сулак е кораб хладилник, в който риболовните траулери изсипват улова си. Той е построен корабостроитебницата Йокохама и е приет от там от капитан Боцаненко.
Както Камчатка има славата на рибния цех на Русия, така и далекоизточната риболовна флотия е прочута с пиянските си запои. Ето извадка от книгата "Флот Камчатки" на Гаврилов https://kamlib.ru/upload/medialibrary/236/brhf1.pdf

 

Риболовният кораб "Пьотр Салавьов" работи по линията Петропавлоск-Находка. На 19 юни си прибира в базата и капитанът се отдава на запой. Това е установено на 24 юни при дневната и нощната проверка на вахтената служба. Останал без контрол, старшия механик също се запива. Подаването на пара товарната лебедка спира и разтоварването на кораба е забавено с едно денонощие.

 

Ето и кратка биографична справка за капитан Боцаненко

Родился 15 апреля 1933 года в городе Мглине Брянской области
1955 г. -ХМУ РП, судоводительское отделение.
1956 г. -направлен в управление "Востокрыбхолодфлот" 3-м, 2-м, старшим помощником капитана на транспортных рефрижераторных судах "Дальневосточный", "Художник Врубель", ПР "Болонь".
1966-969 гг. -капитан-директор ПР "Баскунчак", ПБ "Сулак", который принимал из новостроя в японском порту Йокогама.
1969 г. -заочно окончил Дальневосточное ВИМУ по специальности "Судовождение на морских путях", квалификация "Инженер-судоводитель".
1970 г. -поступил на работу в Южное производственное управление рефрижераторного и транспортного флота "Югрыбхолодфлот".
1970-980 гг. -старший помощник капитана на МТР, капитан-директор ТР "Молодая Гвардия", "Таганрогский залив", "Амурский залив", "Пролив Лонга", "Пролив Санникова".
1980-986 гг. -заместитель генерального директора объединения "Югрыбхолодфлот".
1986-002 гг. -капитан-директор ТР "Уссурийский залив", "Пролив Санникова", "Двинский залив", "50 лет СССР", "Кандалакшский залив", "Пролив Виктория".
2002 г. -вышел на заслуженный отдых.

 

Намерената бутилка при брега селището Шишмареф в Беринговата земя навярно е от българското шампанско "Искра". Популярно е било в цялата риболовна флотилия. Отлично запазената бутилка, престояла 50 години в Чукотско море, потвърждава качеството на продукцията на стъкларски завод "Дружба". Безспорно е, че такива са хартията и мастилото. Океанолози от университета в  Петропавловск-Камчатский твърдят, че според ритмиката на морските течения, се очаква по бреговете да се появят и нови бутилки. 

Weed361

Не знам за бутилката и тапата, на мен странно ми се вижда това  "Сердечный привет от русского флота Дальневосточного пароходства"

 

През 1969 г. трябва да са писали "от  Советского рыболовного флота"  или нещо подобно.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×