facebook
twitter

Горещи новини

Пенсиите на 5000 души са под запор заради неплатени сметки

2485
Илияна Кирилова

По данни на НОИ пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, съобщи Нова телевизия.

Най-много са запорираните пенсии в София, на второ място по възрастни длъжници се нарежда Перник. Следват длъжниците в Пловдив.

Защита от запори върху пенсиите ползват около 1,8 млн.души. По закон не могат да бъдат запорирани доходи под размера на минималната работна заплата, която в момента е 560 лв. "Пенсията с размер до минималната работна заплата, т.е. до 560 лева по настоящем е абсолютно защитена от закона, т.е. върху нея не могат да се правят запори и не могат да се правят удръжки", обясни Красимира Атанасова, началник на отдел „Правно обслужване" в НОИ.

Ако размерът на пенсията е до двоен на минималната работна заплата пенсия, то 1/3 от нея може да бъде запорирана. "Тогава, когато размера на пенсията е от двукратния до четирикратния размер на минималната работна заплата, върху 1/2 част не може да се посегне", поясни Красимира Атанасова.

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мая Манолова ще гради гражданската платформа "Изправи се"

06.12.2019

15
Правосъдният министър се срещна с австралиеца Джок Полфрийман

06.12.2019

211 1
Селски кмет ще взима 3414 лв. заплата

06.12.2019

491 6

Коментари

Хулиган

Сговорчив народ!

Няма и 5 хиляди, които да са се опълчили на грабежа...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/10/kak-vka...

дъртреалист

Това е идиотщина,

не може да има запор на пенсия...

Превърнаха държавата в  лудница...

Лешояди...

Диагностик

Кой следва да плаща сметките на циганите и пенсионерите?

Да изчакат да дойде комунизма и тогава да консумират на воля.

Status Quo

Нещасник ти от д@пе си правен .  Тези пенсионери са блъскали цял живот  и това дето го виждаш около себе си те са го произвели когато държавата  беше  държава а не първи  ибрикчия на атлантически ценности . 

Пробай  да живееш с 300 лв на месец , помияр  безмозъчен !

Хайде обратно откъдето си изпълзял !

торбаЛан

Кой ти говори за запор на пенсия от 300 лева бе, красавец?

Седем с един...

Ами вгледайте се в писаниците на оня по-горе, нали се пишете грамотен! Да е конкретизирал чии пенсии ще запорират или е поставил всички пенсионери под общ знаменател? На мен ми изглежда като второто...И кой в тая "държава" получава пенсия колкото четири минимални заплати? Въобще има ли такива? Що ми се струва, че са само бившите президенти?

dobadoba

По закон не може да се запорират доходи до една МРЗ, не си спомням дали се смяташе на член от семейството или пряко.

Т.е. са запорирани 'горниците' над тази сума.

АКО ЧСИ-то си позволи тази... волност потърпевшият може да се обърне към съдебната ни система.

⚓️

Шумахер
снимка на Шумахер

Каква съдебна система, бе пич? Ти да не живееш в гората?

Искаш ли да изложим схващанията си за съдебната система в България в по една статия и да ги публикуваме тук, като оставим форумците да ги оценят?

Всъщност не си го причинявай, защото не искам да ревеш накрая...

 

П.П. Случайно да ти е известно какво правят банките с пенсиите, пък били те и под МРЗ, където хората ги получават? Ами попитай. Не боли.

dobadoba

Шумахер, отклоняваш въпроса.

Всеки, на който за му наложили запор на доходи над МРЗ има право да обжалва.

Имам познати със същият проблем, съда го реши в рамките на седмица-две.

⚓️

Благодаря за 'пич'-а, оценявам го.

Шумахер
снимка на Шумахер

Изпитвам дълбоко уважение към теб, защото виждам как и какво пишеш. Това обаче е друг въпрос.

Всеки...има право да обжалва

Да изброявам ли всички права, които имаш /трябва да публикувам почти цялата Конституция/? Да цитирам ли права, които имаш и са ти отнети и които не си и помислял да "обжалваш"? И в най-смелите си сънища?

Тук спирам, защото, ако продължа, спора ще се превърне в нещо друго!

Диагностик

Само 5000 пенсионери и цигани ли има в тези 3 града, а тези са се протестирали извън финансовите си възможности? Останалите вероятно са били по- разумни и умерени в консумацията на платените блага. 

д-р Косeв
снимка на д-р Косeв

Винаги некой плаща, независимо дали на мода са съветските или евроантлантическите ценности.

emo1971

Някой да си прави все още илюзии, за истинската същност на капитализма? Ми смешно е...

Онзи капитализъм, от епохата на развития социализъм... гнилия... по който въздишахме завистливо, вече го няма. По него време, западната олигархия се нуждаеше от неопровержими доказателства, че при капитализъм се живее по-добре, отколкото при социализъм. Вече не се нуждае... и западната, и източната... и нашата, щото вече няма СССР и Източен блок. Гнилият капитализъм приключи, някъде още преди около четвърт век... СЕГА сме в епохата на победиля капитализъм, а той показва обезпокояващата склонност към подивяване, при което е неминуемо, живота на поне 90% от хората... да се влоши многократно. На Запад наистина, този процес е доста по-бавен, понеже там все още съществува някаква инерция, останала от времето на гнилия капитализъм, но затихваща постепенно, а и... не по-малко важно... там изобщо няма как да обявяват социализма за виновен /а той наистина е виновен... защото се остави да бъде победен/ за прогресиращото обедняване на мнозинството от хората... У нас обаче... и инерция, и задръжки в лъжите, и скруполи... никакви няма...😞

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Колега , този път няма да се съглася с мнението ви. Случката не е проява на капитализма , нито гнилия , нито негнилия... Случката е олицетворение на КОЧИНАТА в която сме си обърнали държавата. Апотеоз на гербавото управление , напреднала форма на тоталитаризъм с наченки на фашизъм. И силно развит обществен дебилизъм... Извинявай , живял съм в западна Европа , такова нещо просто няма как да се допусне. И не Държавата няма да го допусне , а просто хората ! Такова безчовечно управление просто няма как да бъде допуснато. А доколкото съм минавал и през централна Европа , и в бившите Соц.страни , и там няма такъв бардак. Да запорираш пенсия от 300 евро / у нас храна , лекарства ... са ПО-СКЪПИ в абсолютни стойности от останалите страни в ЕС !/ е чиста форма на геноцид.
Шумахер
снимка на Шумахер

МногоУмен👍

emo1971

Надявам се да сте прав! Това би означавало, че все още има някаква надежда... пък била тя и съвсем миниатюрна...😌

Кара Колю

Аман от сиромахомили... 

Що не предложите на тия - с пенсии под границата -  да им е безплатено всичко? Ток, вода, хляб, сирене??? И ножът с който да си ги режат?

На по-малките ни братя? Дет' през целия си живот се прехранват от труда на глупавите българи?

На "тарикатите" - не внесли и лев за осигуровки?

И най-паче - защо не вземете по един дрът циганин - да си го отглеждате, щото горкия няма пенсия?

dobadoba

'И най-паче - защо не вземете по един дрът циганин - да си го отглеждате, щото горкия няма пенсия?'

Тях не ги мисли.

Те са с решения от ТЕЛК, по документи мрат, реално жулят бира и мастика от сутринта.

⚓️

ИвКо

западната олигархия се нуждаеше от неопровержими доказателства, че при капитализъм се живее по-добре, отколкото при социализъм. Вече не се нуждае... и западната, и източната... и нашата, щото вече няма СССР и Източен блок

С претенции гнилият да бъде в кавички, тогава си беше доста по приличен капитализъм и поради това дето съм цитирал с падането на стената започна да гноясва. Песимист съм че реформите ще го спасят, по скоро са за отвличане на вниманието от насъщните проблеми. Разбира се капитализъмът може би във всички държави по света ще е поне с една боска по човечен и по отговорен към обитаващите го отколкото българският. Кочината не се връзва никак  нито с капитализма, нито с останалият свят и не може да бъде меродавен пример за каквото и да било. Все пак да отдадем заслуженото на герб поне в едно, показаха откровено и в натура простотиите си и гъзолизането, докато по предните управляващи силно се притесняваха да правят това явно и ни оставаха само да се досещаме, че е така.

Надежда винаги има, но съм песимист че промяната може да започне още със следващото правителство, нямате си никаква представа колкото сме зле. Никога не сме се продавали почти за без пари, говорят ми управляващите за инфраструктура, в частност магистрали, за западни ценности и ориентация, паметници, комунизъм, фашизъм и нищо за настоящето и бъдещето на болшинството от обитаващите територията.

Johnny2965

Ако сте фермер, животновъд, и съседите ви, пенсионери, се нуждаят веднъж седмично от прясно месо, всеки ден от яйца и мляко, каква част от произведеното ще сте склонни да им подарявате регулярно?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×