facebook
twitter

Горещи новини

Парламентът гласува собствениците на стари автомобили да плащат по-висок данък от догодина

3965

Собствениците на стари автомобили ще плащат по-висок данък от догодина. Това гласува на второ четене парламентът, след като одобри окончателно новата формула за изчисляване на данъка върху моторните превозни средства. Тя вече ще включва два компонента - досегашния имуществен, който е на базата на мощността на автомобила, и нов екологичен компонент, който ще отчита каква категория Евро има колата. 

Промяната във формулата трябва да доведе до утежняване на налога за старите коли, с категория под Евро 4, а за новите с най-добри еконорми, трябва да има намаляване от сегашния размер. Колко ще бъдат налозите ще зависи от ставките, които ще определи всяка една община.

Според ГЕРБ нямало нарастване на данъци, а само преразпределение - вдигането на налога на старите автомобили, щяло да бъде компенсирано от намаление за новите.  За колите над 15 години ставката щяла да нарасне с не повече от 30%.  "Собствениците на тези автомобили ще бъдат натоварени допълнително с минимална сума, но това ще промени навиците им за опазване на околната среда", посочи Евгения Ангелова от ГЕРБ.

По изчисления на опозицията вдигането на данъка за 70% от колите в страната ще бъде двойно, защото те са на възраст над 15 г. и са с много нисък екостандарт. „Кой замърсява повече, бедният човек, който минава 1000-2000 километра на година, за да стигне до болницата, примерно, която му е отдалечена, или богатият, който със скъпия си автомобил, ако ще и с Евро 10 да е, а не с Евро 5, който мина 100-200 000 на година?“, попита Филип Попов от БСП.

Павел Шопов от „Атака“ призова коалиционните си партньори от ГЕРБ да преосмислят предложението си: „Ако този бюджет не е каца с мед, той е един голям кюп, делва с мед. Това не е постната пица отпреди 9 години. На този кюп с мед вие сипвате две лъжички катран. Борисов явно не ви е проследил. Сигурен съм, той не може да огрява навсякъде“.

Обединените патриоти предложиха да се въведе 50% отстъпка от налога, ако колата е снабдена с газова уредба и по този начин щади в по-голяма степен атмосферния въздух, но не успяха да получат достатъчно подкрепа.

Отхвърлено бе предложението на Йордан Цонев от ДПС  данъкът да се дължи в общината, където се кара автомобилът, а не по седалище на лизингодателя. "Така всички налози ще отидат в София, въпреки че тези автомобили замърсяват въздуха в други населени места", посочи Цонев.

С промените в закона за местните данъци и такси се въвежда санкция за всеки собственик, който регистрира повече от едно основно жилище с цел да да ползва 50% намаление на налога за всички тях. Ако подобна злоупотреба се установи от общинските данъчни служби собственикът ще загуби правото на отстъпка въобще. "За първи път виждам такова нещо - данък да се ползва за наказание. За невярно декларирани данни в данъчна декларация има санкции по Наказателния кодекс", коментира Таско Ерменков от БСП. 

След като приключи гласуването на второ четене на данъчните закони, депутатите ще започнат работа по държавния бюджет. 

57

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Голям пожар и в резервата "Сребърна"

25.03.2019

916 6
Мл. Маринов: Миграционният натиск е овладян

25.03.2019

211 2
Кампания в подкрепа на Цветанов започна във Фейсбук

25.03.2019

11257 116

Коментари

Страници

Sapienti_sat

Според ГЕРБ нямало нарастване на данъци, а само преразпределение

 

????

 

Това Барни Ръбъл ли го измисли?

 

А какво е това "стар автомобил"? Обидно ми се вижда! Дали не мога да заведа дело?

pasi

Днес е денят на ВОСР! В Москва шествие!

https://ria.ru/society/20181107/1532288514.html?re...

Политиката на шайката инспирира протести и ненавист от наслението. Увеличението на данъците ,цените на горивата, сметките за топло и светло, на водата и всичко останало по трасето няма да им се размине на шайкаджиите. Пристести до ОСТАВКА ! Започват от събота, 10.11.2018г.

РимскотоVIIилиВиАйАй

Ч Е С Т И Т    П Р А З Н И К!   101 ГОДИНИ ОТ ВОСР!

pasi

Иде Баце номер три,
с далавераджии три.
Обещанията – у лево!
Пак ни  щавят яко, смело!

 

ОПГ се размножи.
Всичко се вече се дели.
Тук там кокал и комат
за аптекарския сват.

 

Вси подсмърчат отстрани,
за трапезните трохи...
Боже що ме тук тури,
дето се дели на три?…

Монте Кристо

"Според ГЕРБ нямало нарастване на данъци, а само преразпределение - вдигането на налога на старите автомобили, щяло да бъде компенсирано от намаление за новите.  За колите над 15 години ставката щяла да нарасне с не повече от 30%."

Това малко ми звучи, като средната температура в болницата. Средната температура е нормална 36,5. Само че единия е с 42, а другия вече е изстинал. Май пак средно в България ще ядем свинско със зеле.

 "Собствениците на тези автомобили ще бъдат натоварени допълнително с минимална сума, но това ще промени навиците им за опазване на околната среда".

И като как ще стане това. Дали не искам да карам по-нова кола или не мога да си я позволя. Напук на законодателите ще си карам старата кола и ще замърсявам повече.

Zmeja

Важното е, че като увеличат данъка на колата му с два резервоара бинзин, чичо (не чичо Бойко! Сакън!) този от Долно Уйно ще се юрне да купува нов автомобил. Неможе да не е така!

rover
снимка на rover

това нещо има смисъл само ако събраните средства отиват задължително за мерки за подобряване на качеството на въздуха в конкретните общини. иначе си е откровено изтръскване на брашнения чувал, без какъвто и да било друг ефект.

p.s. чакаме мнението на феновете Му.

Johnny2965

Това, което правителството не заявява е: каква е целта на данъка, и оттам какъв е неговия характер?

Имуществен, екологичен, или за поддържане на улици и места за паркиране.

Защото от отговорите ще зависи и начина на изчисляване. Но в един данък да се смесват и трите цели е несериозно, да не кажа - безсмислено.

GoDov

Е айде сега, тука във форума всички каквито са умни и начетени, няма как да не могат да си купят по една по-модерна кола.

Рев голем, аз казвам дайте да изравним данъците, само по кубатура и по критерии Евро. Що аз да плащам по 380 лева на кола с Евро 5, а Сульо със същата кубатура че и поголяма - 22 лева?

Или всички по 22 или всички по 380, или всички по 100 ... но да е справедливо.

rover
снимка на rover

Е айде сега, тука във форума всички каквито са умни и начетени, няма как да не могат да си купят по една по-модерна кола.

купили сме си. и? не е това темата.

Що аз да плащам по 380 лева на кола с Евро 5, а Сульо със същата кубатура че и поголяма - 22 лева?

щото стойността на вашата е по-голяма. нормално данъкът е свързан със стойността. а еко-компонентът, в този си вид, е измишльотина и грабеж. направен е глупаво, нескопосано и некомпетентно.

Или всички по 22 или всички по 380, или всички по 100 ... но да е справедливо.

доста странна представа за справедливост имате.

GoDov

Rover,   неуместно е да намесвате стойността на колата - никъде не се прави уточнение колко е стойността, има критерии за възраст, кубатура и екология.

Стойността не е намесена никъде.

Ако например притежавам 30 годишно порше 911 с двигател под 100 коня - колко мислиш че струва тази кола? Колкото 30 годишен опел? Не, но въпреки това данъкът е еднакъв и за опела и за поршето

 

така че тия работи със стойността не играят.

 

Справедливо е да се плаща по равно за години и кубатура и еко, а който иска и има възможност да си купва нов автомобил.

 

Поправям се - даже кубатурата не играе за данъка. 

rover
снимка на rover

аз притежавам ламборгини, както е ставало дума. знаете ли колко му е данъкът? ?

GoDov

Хаха, имаме представа :) Данъкът на една от колите ми е 1300лв :)

trunk

GoDov , аз няма автопарк но на маоят таралясник под 2368,80 не можах да падна миналата година .Дай идея как да смъкна данъка на автомобил с 470 kW.

hevito666

...герберската пасмина , пак доказа че е като чума за територията .... 

ablepsia

...герберската пасмина , пак доказа че е като чума за територията .... 

 

По-лошо - кръстоска от термити със скакалци

anarhia

Ср., 07/11/2018 - 12:09 (нов)

anarhia

1. Колко вредни газове отделя една чисто нова кола Е6, която харчи 18 л/100 км., в сравнение с една 15 годишна Е3, която харчи 5 л/100 км.?

2. Колко вредни газове отделя горната Е6 кола, която навърта по 200 км./дневно в сравнение с другата Е3, която изминава по 100 км./месечно?

3. Една 15 годишна кола, използвана за лични нужди е изминала 150 - 200 хиляди километра. Следователно остатъчния ѝ ресурс е (в зависимост от модела) 200 - 500 хиляди километра. Колко вредни газове се отделят при производството на една нова кола и при утализацията на другата?

4. Защо се сакционира (чрез налози, скъпи части за поддръжка, липса на програми за модернизация) използването на пълния ресурс на една вече произведена кола, а се стимулира излишното производство на нова?

5. Колко нови луксозни возила са регистрирани като „баничарки“ за да се полза данъчен кредит и да плащат по 6 лева данък.

7. При положение, че основна част от цената на горивата е акцизът, т.е. употребилият гориво, замърсител по подразбиране, вече е заплатил санкция (акциз), трябва да бъде санкциониран още веднъж?

Те такива едни въпросТи си задавам и не мога да си отговоря. Ако някой може, нека помага.

 

Предлагам към имуществения данък „имот“ да се прибави екологична компонента. Ако имота не е централно топлофициран да плаща двойно. Екологична компонента трябва (във вид на данък) да се въведе в цените на някои храни, употребата на които води до повишено газоотделяне.

 

rover
снимка на rover

хайде, отново:

1. Колко вредни газове отделя една чисто нова кола Е6, която харчи 18 л/100 км., в сравнение с една 15 годишна Е3, която харчи 5 л/100 км.?

около шест пъти по-малко азотни оксиди и десет пъти по-малко прах. разходът няма значение, нормата е g/km.

2. Колко вредни газове отделя горната Е6 кола, която навърта по 200 км./дневно в сравнение с другата Е3, която изминава по 100 км./месечно?

вижте отговора на предния въпрос. намерете таблица със стандартите и сметнете сам. вече стана дума, че при равни други условия емисиите са 6-10 пъти по-ниски.

3. Една 15 годишна кола, използвана за лични нужди е изминала 150 - 200 хиляди километра. Следователно остатъчния ѝ ресурс е (в зависимост от модела) 200 - 500 хиляди километра. Колко вредни газове се отделят при производството на една нова кола и при утализацията на другата?

въпросът е интересен, но за отговор са необходими сметки. все пак, ако емисиите от новата са в пъти по-малко - вероятно замяната има смисъл. много от мерките за ограничаване на емисиите са в самия двигател, не в изпускателната система и е трудно да бъдат приложени на стари коли.

4. Защо се сакционира (чрез налози, скъпи части за поддръжка, липса на програми за модернизация) използването на пълния ресурс на една вече произведена кола, а се стимулира излишното производство на нова?

това е капитализъм, господине. пазар.

5. Колко нови луксозни возила са регистрирани като „баничарки“ за да се полза данъчен кредит и да плащат по 6 лева данък.

питайте Него.

7. При положение, че основна част от цената на горивата е акцизът, т.е. употребилият гориво, замърсител по подразбиране, вече е заплатил санкция (акциз), трябва да бъде санкциониран още веднъж?

смисълът на плащането на акциз е друг, доколкото знам. но се допитайте до икономисти.

?

Zmeja

8. Колко вредни газове се отделят при ежедневните, огромни задръствания в София?

rover
снимка на rover

питайте учительницата, тя има приета програма за подобряване на качеството на въздуха. там задължително трябва да е сметнато, мисля (което не значи, че е ? ).

 

anarhia

"Мотив за използването на акцизите трябва да бъде само стремежът да се ограничи потреблението на вредни за здравето и морала и разточителни стоки и услуги". Адам Смит

Сиреч, допитах се до икономист.

За другите отговори Ви благодаря, но не сте прав. Ако сте машинен инженер специалност ДВГ си го знаете. Ако не сте не мога да ви го обясня.

rover
снимка на rover

Сиреч, допитах се до икономист.

ааа, не! требва ваню юрданов или поне някой, който доближава нея класа. ?

Solace

Змей, по логиката на роувър-а, след като нормата е г/км., в задръстването не замърсяваш.

rover
снимка на rover

по логиката на роувър-а, след като нормата е г/км., в задръстването не замърсяваш.

това звездите ли ви го казаха, защото аз не съм твърдял подобно нещо? или толкова ви стигнаха силиците? дерзайте, все пак, вечерта е пред вас. може и нещо смислено да пръкнете.

Ковачев

80% от дъртите бензинови таралясници са на газ и замърсяват по -малко от нов дизел. 

За никаква екология не става въпрос , а за дране. Пара трябва....за самолети.

Sir Mano

И за АЕЦ Белене, Ковачев - и за АЕЦ Белене :(

rover
снимка на rover

атомната в белене е за да си карате новите електрически хафтонобили. и за да не сте всяка вечер романтично на свещи у вас.

Гларyс

Какво се хванаха с колите - данъци, застраховки, бензин - всичко изхвърча нагоре. гербероидите упорито вървят към пореден провален мандат...

циникЪтхедонист

 

Този ход на управляващите,ако бъде приет окончателно, според мен ще доведе до съществено изменение на електоралните нагласи.

dobadoba

Коледното суровакане започна, нищо че Декември още не е дошъл.

По-високи данъци, по-висока ГО!

Честито на печелившите!..

⚓️

Оппа, то не било данъци, а преразпределение.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×