facebook
twitter

Горещи новини

Открива се руската изложба, предизвикала бурни спорове

След остро становище на българското МВнР и гневни реакции на Москва, надсловът й бе сменен на „Пътят към Победата - исторически източници разказват“
7117
БНР

Документалната изложба, която привлече вниманието на обществеността заради острата размяна на реплики между София и Москва, ще бъде официално открита в Руския културно-информационен център в София от руския посланик у нас Анатолий Макаров, предава БНР.

От „Руското историческо общество“ посвещават експозицията на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма с акцент върху България и събитията, свързани с 9 септември 1944 година.

 След острата реакция на българското министерство на външните работи обаче надсловът на изложбата бе сменен с „Пътят към Победата - исторически източници разказват“. Първоначално той беше „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“.

Министерството на външните работи излезе с официална позиция по повод организираното от посолството на Руската федерация събитие, която отекна и в Москва, разказва още Националното радио.

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“, се казва в съобщението на МВнР.

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова обвини България, че пренаписва фактите и заяви, че  критиките към наложеното от съветската окупация тоталитарно управление в Източна Европа са равносилни на отхвърляне ролята на СССР за разгрома на нацистка Германия.

По-късно обаче плакатът и надсловът към събитието във фейсбук-страницата на посолството на Руската федерация в София бе променен на „Пътят към Победата - исторически източници разказват“.

Изложбата ще е първата от поредица експозиции, които ще бъдат показани в държави от Източна Европа и включва документи, които до скоро са носели гриф „строго секретно“, казаха пред БНР от фондацията „История на Отечеството“, които заедно с Руското историческо общество са подготвили експозицията.

178

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

1825 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3098 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

837 4

Коментари

Страници

SvSophia
снимка на SvSophia

“Критики и полемики” може да предизвика изложба на документи само в кухите главици на бг психодесните, от които нито бг, нито десни, а само психо е останало. И в невежите най-горни органи на големите Му бели фтички в МС

SvSophia
снимка на SvSophia

Понеже междувременно заглавието метаморфозира,  “критики и полемики’ може да се чете и като бурни спорове, безсмислено дърдорене, отвличане на вниманието, етцетера, as you like it, от това съставката ‘психо’ не се помръдва.

Чичo

 as you like it

А от горната безсмислица, друсната напосоки, става ясно, че хабер си нямаш от английски, ама нали дай да се изфукаме...

Интересно, чугуна плюе налево и надесно по американци и англичани, а не спира да пъстри речта си с изрази не наместо и неграмотно.

ИлияНиколов

Чичо, да си чувал за една пиеса на Шекспир? Едва ли.

Krasimir Chenov

И използва латиница тая пуйка! Пък и била sv. Нещо влачи крилото?

Krasimir Chenov

Не , тая пиеса само ти си я чувал! Шекспир я е написал специално за теб!

Хаджи Генчо-A

А що е то Девети септември:

Проф. Искра Баева - http://epicenter.bg/article/Prof--Iskra-Baeva-/192...

Проф. Светлана Шаренкова - http://epicenter.bg/article/Sv--Sharenkova--Deveti...

____________________________________

Следва плюене до небесата.

Krasimir Chenov

Девети септември е когато партизаните слязоха от балкана и станаха хиляди и милиони!

momon

А защо все още няма дописка за вчерашните избори в Русия?

ЗИП
снимка на ЗИП

"Колко дявола могат да се съберат на върха на една игла ?".....

 

:))

Krasimir Chenov

Няма ограничение :) на бройката :) дяволи :) които могат :) да се съберат :) на върха на една игла :)) 

Krasimir Chenov

Няма ограничение :) на бройката :) дяволи :) които могат :) да се съберат :) на върха на една игла :)) 

Sapienti_sat

Вчера бях в сградата, като мислех, че изложбата вече е наредена. В изложбена заличка между голямата и малката зала имаше закачени паспартута (и на мен много не ми звучи в мн.ч.), с плакати и карикатури от Великобритания, САЩ и СССР и само плакати от Германия. Много добре направено, с вкус и мярка. ?

Доси

...и включва документи, които до скоро са носели гриф „строго секретно“

 

Че няма да видим всички документи с гриф "строго секретно" мисла е ясно, но интересно какво ли ще ни разкрият този път? Повече истина и повече факти няма да навредят на никой... или може би ще навредят? Но не и на нормалните хора във всеки случай. Все пак са минали 75 години. В мрачната антикомунистическа пещера вероятно гневни русофоби още отчегъртват петолъчки от задниците си, но тук навън животът си тече... 

Krasimir Chenov

Къде навън? На Красная площадь? Да , там тече живот! Деца от детските градини маршируват във военни униформи , подготвяйки се за великая ЖИЗНЬ ! 

Justinian2
снимка на Justinian2

Тоталитарните режими след 1945 в Източна Европа са факт. А освобождението от Фашизма и Нацизма на тези страни също e факт. Руснаците честват второто , защото то е историческа дата ,  а тоталитаризма сетне е ПРОЦЕС , ЕПОХА. Той може да се дискутира , коментира , обсъжда , но това е друга тема. Питанката на психодесните. "А не е ли победата над фашизма замяна с друго зло ?" Може би. Но далеч по-малко зло... Източна Европа за 45 години живя при ограничена свобода. Но нямаше война. Нямаше фронтове , бомбардировки , масови убийства на цивилни , евреи и т.н. ужаси. Тоталитарните системи осигуриха икономически възход , невиждан днес... И т.н. и т.н. Така че Хитлеризмът , Фашизмът , Нацизмът , не могат да се сравняват по злина с тоталитарния Социализъм. Те са несравнимо по-голямо зло. Похвално за руските власти , че са сменили името на изложбата с по-подходящо от първото име.?

Mars11

   Тоталитарни режими в Източна Европа след 1945 казваш.  Че какви бяха в останалата Европа режимите в Гърция, Турция, Испания, Португалия?

nanyac

Че какви бяха в останалата Европа режимите в Гърция, Турция, Испания, Португалия?

Успешни. Защото не си изтребиха интелигенцията чрез дирижиран от окупатора "народен съд". 

paragraph39

Доколкото разбирам, тази "изложба" е на реални ДОКУМЕНТИ, а НЕ на художествено творчество и "виждания" на автори-творци?!

А по документи може да се спори/ако е нужно?!/ само с документи, или доказване в Съд, че документите са фалшиви?!

Да, ама НЕ- май, безсилие пред фактите?!

Доколкото разбирам, управляващите сега НЕ правят нито едното/например, "контраизложба"- в бившия Партиен дом, а?!/, нито другото/дело в Съд/?! Защо така, бе, "демократични", умни и красиви Управляващи ЕТАЦци?! А?!

 

 

Хел
снимка на Хел

Управляват ни хора, на свой ред управлявани от други хора, които очевидно имат проблем с освобождението на Източна Европа от нацизма. Хитлер ли си искате, концлагерите, унищожаването на човешки същества на расов принцип? Третата етническа група - славяните - определена за унищожение след евреи и цигани, нещо да коментирате, или за да сме напук на Русия ще се пишем арийци? 

erkek

45 години заедно с другите соц.страни бяхме част от буферната зона между Русия и "Запада".За хубаво или за лошо,както казва колега по-горе,беше спокойно и мирно време.Сега сме "фронтова държава" по-думите на нашите нови  "приятели"....И явно ще настъпим мотиката отново....

Кара Колю

 "След острата реакция на българското министерство на външните работи обаче надсловът на изложбата бе сменен с „Пътят към Победата - исторически източници разказват“. Първоначално той беше „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“.

No koment...?

P.S. С'я, вази от кое са ви освободили?

 

 

Hasta la vista

Веднага ще ти кажа! От предците на такива като теб, Сгугню, Гласът...Щото ако Червената армия не беше минала през България, не ми се мисли какво щеше да се случи с онези хора, които воюваха срещу фашизма...Може би онова, което се случи в Гърция и им "донесе" още поне 50 - 60 хиляди жертви и стотици хиляди из концлагери до към 50 - 52 година...

bay Dragan

Честит Празник антифашисти!

На 09.09.1944г Съветската армия освободи България от монархофашисткото правителство, съюзник на Хитлерова Германия, Италия и Япония.

Status Quo

Честит и на теб Драгане. 

За съжеление отрочето на самодержеца дето ни закачи за фашистка Германия сега събира имоти дето никога не се били негови или помиярите преди него .  А тези дето лазеха и ближеха задниците да предишното упрвление  сега са тръгнали паметници да събарят - но какво да очакваш от подбна смрад. 

Сгугню
снимка на Сгугню

А що е то Девети септември:

Проф. Искра Баева -http://epicenter.bg/article/Prof--Iskra-Baeva-/192...

Проф. Светлана Шаренкова -http://epicenter.bg/article/Sv--Sharenkova--Deveti...

Тия изкривени виждания на двете дами, втората от които обвързана идеологически, под колко още статии и колко още пъти ще ги внисаш?

Hasta la vista

Е хубаво де! Ще ти "вниса" още един линк, пък ти чети ако искаш. Нали си по четенето

https://pogled.info/bulgarski/za-denya-na-pobedata...

ЗИП
снимка на ЗИП

Изложбата точно на 09.09 е чиста проба "провокация" на която от Външно захапаха кукичката, кат шарани.

 

:)

 

Логично беше тази изложба да е  на 09.05.

 

Руснаците мноо добре знаят, че нашите "психодесни" ще подскачат кат пуканки в микровълнова фурна щом само чуят думата "освобождение от фашистко робство".

 

А  иначе "освобождението" е спазарено между човека с пурата и човека с лулата под формата на "проценти".

 

Човекът с  пурата казва "вие освобождавате 90%" а ние "освобождаваме 10 %"....

 

:)

 

Но при "лимотрофите" настъпва яка психоза...

Zmeja

Логично беше тази изложба да е  на 09.05.

Логично, но ако беше организирана... в Берлин.

Миряна Б.

Ся, освободили са майка ми и баща ми от концлагерите. Баща ми цял живот носеше сини следи от бой с пръчки при г-н Гешев. На майка ми се бе поразминало, защотоо беше медицунска сестра, а такива в концлагерите не е имало на щат. Даже оперирала фурункула на един джандар.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш