facebook
twitter

Горещи новини

Отбелязваме Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопея

272
Би Ти Ви

На 26 март отбелязваме Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопея. Наследници на тракийските бежанци почетоха годишнината в столицата, разказва Би Ти Ви.

На този ден през 1913г. е превзета Одринската крепост, а българската армия отбелязва решителна победа.

Но освен с триумфа, Денят на Тракия е и ден на скръбта по хилядите българи, които месеци по-късно са прогонени от турската армия от родните си домове в Тракия.

Сред пострадалите са и бабата и дядото на Божана, която днес поднася цветя на паметника на Одринската епопея. Бягайки през гората с двете си деца баба й взима най-тежкото решение в живота си. Семейството, както и всички бягащи от турското нашествие, оставят домовете си.„Едното детенце, за съжаление, тя оставя в гората в една набързо стъкмена люлка, защото, тичайки в гората, тя няма с какво да го храни, а плачът на бебенцето издава групата. До сетния си дъх тя се надяваше, че детенцето е живо”, спомня си Божана Богданова.

Семейството, както и всички бягащи от турското нашествие, оставят домовете си.

Въпросът за компенсациите на пострадалите българи все още е отворен. От съюза на тракийските дружества обаче се надяват той да намери решение по пътя на Турция към Евросъюза: „Искаме историята да е ясна такава, каквато е, а иначе към днешна дата задълженията на Турция надхвърлят 10 милиарда долара, към наследниците на избитите българи за отнетото тяхно имущество”, каза ген. Тодор Бояджиев.

В памет на загиналите беше отслужена заупокойна молитва.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: Ще поправим грешките си с работа

26.05.2019

318 12
БСП: Предварителните резултати са много разнопосочни

26.05.2019

1924 33
Слаб трус е усетен до София

26.05.2019

1306 5

Коментари

bay Dragan

Моята баба и дядо бягат от Беломорска Тракия оставяйки всичко на прииждащите гърци от Мала Азия.Около Александруполи е имало 2 чисто български села със 700 домакинства. Наколко пъти ходя , но всичко е в руини. Само църквата св.Димитър напомня за някогашен живот.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×