facebook
twitter

Горещи новини

В НС обсъждат новия Закон за социалните услуги

164

Депутатите ще обсъждат на първо четене част от мерките, заложени в новия Закон за социалните услуги, предава БНР.

Предвижда се заместваща грижа за възрастните хора в невъзможност за самообслужване, както и асистентска услуга за деца и пълнолетни с увреждания, които не ползват лична помощ. Законът задължава общините да организират предоставянето за асистентска подкрепа в домашни условия. Услугата ще е безплатна за хора без доходи, а останалите ще заплащат различно от 10 до 50% от таксата по индивидуална преценка на всеки случай.

Изборът каква услуга ще се ползва и с какъв срок е изцяло на потребителя. 

Сред предлаганите услуги е подкрепата за формиране на родителски умения. Акцент е координацията с болниците, тъй като решението за изоставяне на дете с увреждане най-често се взема непосредствено след раждане.

Заложено е и създаване на национална карта на социалните услуги, наредба за планиране и нова изпълнителна Агенция за качеството на социалните услуги към министъра на труда. 

Петима министри ще участват в парламентарния контрол. Първа ще отговаря вицепремиерът Екатерина Захариева за мерките, които трябва да бъдат взети за българите, пребиваващи постоянно във Великобритания, добавя Националното радио. 

 

Все още няма коментари

Още

Галъп: ГЕРБ дозадълбочават недоверието в изборния процес

22.02.2019

102 1
Външният министър: Ако САЩ нападнат Венецуела, ще запазим неутралитет

22.02.2019

926 25
Конституционният съд отказа да разгледа Закона за горивата

22.02.2019

348

Влез или се регистрирай за да коментираш

×