Quantcast
В новозеландския локдаун и KFC се оказа престъпление | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

В новозеландския локдаун и KFC се оказа престъпление

Полицията арестува двама души при опит да проникнат в Окланд с кола, пълна с пържени картофки и пиле
Обновена
5 138
 Полицейски архив
Това, според правилата на локдауна в Нова Зеландия, е нарушение, достойно за затвор.

Броени часове преди да падне, локдаунът в Нова Зеландия се прочу по цял свят с един необичаен арест. Двама души са били задържани, след като полицията ги залови при опит да проникнат през ограниченията в Окланд с кола, пълна с пържени пилета, картофки и зелева салата от KFC. Двамата са имали и над 100 000 новозеландски долара кеш, както и подозрителен брой празни найлонови пликчета. Тези допълнителни находки навеждат на подозрения, че веригите за бързо хранене не са единственото прегрешение на задържаните, но засега полицията намира първото за достатъчно.

Мъжете, за които се подсказва, че са с криминално минало, били арестувани, след като се опитали да избягат от полицейски пункт на границата на Окланд, където към този момент имаше тежък локдаун. Когато автомобилът им бил претърсен, вътре полицията се натъкнала на голямо количество храна от KFC, както и споменатите вече пачки с пари и найлонови прикчета. Контрабандистите на пържени пилета са били съвсем наясно, че деянието им не е в унисон с правилата, защото се движели по черен път и направили обратен завой, щом видели наблюдаващата ги полицейска кола, разказва говорител на местната полиция. При огледа били открити най-малко три кофи пиле, 10 кутийки колсло и неясно количество пържени картофки.

Всичко това звучи като шега, но всъщност е тежко нарушение на изискванията на локдауна, което се наказва с лишаване от свобода до 6 месеца или глоба до 4000 долара. Затова двамата задържани ще бъдат изправени на съд за нарушение на здравните мерки. Предстои разследване и на произхода на парите, както и на предназначението на празните пликчета, които едва ли са за картофки.

Случката трябва да е въздействала силно на жителите на Окланд, които изкараха цял месец в четвърто ниво на локдаун и до днес не само нямаха отворени ресторанти, но нямаха право и да поръчват доставка на храна за вкъщи. Затова и напоследък хамбургерите и пържените картофи придобиха аура на незаконни вещества в града, коментира "Гардиън". Миналата седмица например полицията санкционира мъж, който пусна в социалните мрежи видео как напуска пределите на Окланд в търсене на "Макдоналдс".

От днес в Окланд локдаунът бе вдигнат частично и след като голяма част от бизнеса отвори в полунощ, народът се втурна към закусвалните. Само пред един "Макдоналдс" в Западен Окланд половин час след полунощ е имало 40 коли на опашка, съобщават местните информационни сайтове. В 1 часа след полунощ, опашката вече задръстила шосето.

Днес полицията отчете 86 глобени нарушители за периода, в който е действало четвърто ниво на локдаун. Миналия петък глобите бяха завишени допълнително заради опасения, че делта вариантът ще прелее от Окланд към други региони. "Дължим успеха си на факта, че хората като цяло спазваха мерките", отчете на брифинг премиерът Джасинда Ардърн.

Към момента Нова Зеландия има само 4800 потвърдени случая на COVID-19 и 27 починали от коронавирусна инфекция при около 5 млн. души население. Това обаче се постигна със затворени граници - и в момента има листа на 30 000 чакащи новозеландци, които не могат да се приберат в родината си.

Ключови думи:

локдаун, Нова Зеландия

Още

Австрия е готова да наложи пълен локдаун за неваксинирани

23.10.2021

Обновена

6768
И болниците са готови да въведат зелени сертификати

18.10.2021

Обновена

5781
Расте подкрепата за зелените сертификати като алтернатива на локдауна

17.10.2021

4760