facebook
twitter

Горещи новини

Никола Манев "откри" посмъртно последната си изложба

449
Снимка: Светослав Терзиев
На входа на галерия "Финес" изложбата посреща посетителите с портрет на Никола Манев, рисуван от Костадин Събев, както и с картина, наречена "Огнени лъчи".

Последните 88 картини на починалия през август в Париж голям български художник Никола Манев бяха показани за първи път снощи в галерия "Финес" в София в изложба, наречена "Отвъд хоризонта". Някои от тях са рисувани дори в леглото, когато вече е бил твърде болен. Събрани са и са подредени от сина му Александър, който заяви на откриването, че се чувства българин и "бивш холандец". Макар все още официално да има холандско гражданство в очакване на българско, той твърди, че вече е избрал България за своя родина.

За откриването дойде и дъщерята на художника Сара-Дона, която е родена и живее във Франция. Днес тя за първи път посети завещаната от него галерия на град Чирпан, в чийто двор по негова воля бе погребана урната с праха му.

Никола Манев възнамеряваше с последните си картини да се представи тази есен на четири места в България, като започне от София. С подкрепата на многобройните му приятели и почитатели, които бяха препълнили галерия "Финес", желанието му започна да се изпълнява. Те чуха на запис гласа му, който "отвъд хоризонта" върна спомена за неговата заредена с оптимизъм творческа енергия.

Журналистката Елена Кръстева представи книгата си за Никола Манев "Животописни истории", в която чрез негови разкази подрежда различни сюжети от живота му, както и неговата творческа философия. На челната страница е извела мисълта му, че "изкуството е вик на отчаяние или надежда в лицето на неизбежната смърт". Изложбата е със свободен вход и ще продължи до 3 ноември.

 

Все още няма коментари

Още

Милчо Левиев отказва да е почетен гражданин на Пловдив

07.03.2019

4476 23
Фронтменът на "Продиджи" се е самоубил в дома си

04.03.2019

3631 11
Украйна няма да участва на "Евровизия"

27.02.2019

3681 30

Влез или се регистрирай за да коментираш

×