Quantcast
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

Чака се голяма доставка към 20-и ноември
225
Илияна Кирилова

Най-много противогрипни ваксини са поставени безплатно в столицата на хората над 65 години от личните лекари по програма на Министерство на здравеопазването. Броят им е 20 хиляди, съобщи за БНР д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Ако в някои райони на страната все още няма от противогрината ваксина, причината е, че се чака голяма доставка към 20-и ноември.

"Към момента това, което получаваме като информация от фирмата, с която се е договорила Здравната каса, основното количество ваксини се очаква да пристигне на 19-и ноември, така че в седмицата 18 - 22-ри наистина се надявам ваксината да е в България и в рамките на два, три дена, чрез дистрибутори, тя да достигне до всички, които са подали заявки. Имаше едно количество, доставено малко по-рано, около 20 хиляди дози, но те са употребени основно в София, тъй като основният контингент от тези хора се намират в София".

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз, с ресор извънболнична помощ - д-р Николай Брънзалов, заяви, че може да се стигне до конфликти между лекари и пациенти, ако ваксините не са достатъчни:

"Пак личните лекари са поставени като бушон в този проблем, ние от национално сдружение на общопрактикуващите лекари отдавна заявихме, че такива неща ще се случват. Проблемът първо беше, че беше обещано, че от 1-ви октомври ще бъдат доставени чрез куриер, което не се случи, разчиташе се, че ще има достатъчно четиривалентна ваксина, тъй като към нея се проявява интерес. Колегите са си заявили някаква бройка, която естествено не могат с точност да кажат за колко време и колко ваксини ще са необходими".

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1317
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

576
Нови наркотици атакуват България

05.10.2019

2146