facebook
twitter

Горещи новини

НАТО обяви бомбардировките в Югославия за необходими и легитимни

6093
БГНЕС архив

НАТО смята, че бомбардировките в Югославия без санкцията на Съвета за сигурност на ООН са били необходими и легитимни, тъй като те бяха предприети за спиране на хуманитарната катастрофа, предава ТАСС, цитирана от Фокус. Руската агенция се позовава на пресслужбата на алианса.
"НАТО започна операция" Съюзнa силa "през март 1999 г., за да спре хуманитарната катастрофа, която се разгръщаше в Косово по това време. Това решение бе взето след повече от година борба в Косово и няколко неуспешни опита на ООН и контактната група. (на международната контактна група за бивша Югославия - ТАСС), на която Русия беше член, да се намери мирно дипломатическо решение на тази криза. Използването на силата на НАТО е било необходимо и легитимно, "каза Алиансът.
"Целта на операцията бе да се сложи край на всички военни действия и репресии срещу цивилното население на Косово, както и да се гарантира завръщането на бежанците и достъпа на хуманитарните организации. Операцията" Съюзническа сила "постигна онова, което се целеше," казаха от централата на НАТО. „Тази кампания показа способността на страните от НАТО да действат и да останат обединени по време на кризата. Досега нашето единство остава най-голямата ни сила."
 

201

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Германия прекрати договори за тол услуги за 2 млрд. евро

19.06.2019

538 3
Южна Корея изпраща 50 000 т ориз на Северна Корея

19.06.2019

550 28
Трима руснаци и украинец са обвинени за свалянето на полет MH17

19.06.2019

2609 76

Коментари

Страници

kissсинджира

После някой да не реве "ма вий що така нас като Югославия ни третирате". Ми щото. 

Wolf ACE

И като как са "ЛЕГИТИМНИ" ? Правото на силния, ли? Егати наглостта!

И за "необходими" също не е много сигурно. Кое му беше необходимото да затриват сума ти невинни животи? Ама така обикновено си действат, междувпрочем..

Begemot
снимка на Begemot

""Операцията" Съюзническа сила "постигна онова, което се целеше," казаха от централата на НАТО. "" Bondsteel.

Penchobre

НАТО смята, че бомбардировките в Югославия без санкцията на Съвета за сигурност на ООН са били необходими и легитимни,

 

"Ще се борим за мир, с цената на всичко, дори с цената на една война" са думи, които се приписват на Никита Сергеевич Хрушчов.

 

В Белград пазят спомена, включително  за това, кои съседи пуснаха самолетите.

Pstr

В Белград пазят спомена, включително  за това, кои съседи пуснаха самолетите.

В Белград трябва да са благодарни, че се разминаха толкова леко за убийствата и етническите прочиствания. 

 

С всичките антибългарски издевателства на сърбите, няма причина на един българин да му пука какво си мислят. 

Penchobre

***

dumdim

*

dumdim

***

ssto

Наказателен кодекс

 

Глава четиринадесета ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ МИРА И ЧОВЕЧЕСТВОТО

 

 Чл. 409. (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който планира, подготвя или води агресивна война, се наказва с лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години или с доживотен затвор без замяна.

 

 Чл. 419а. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.)  (1) Който по какъвто и да е начин оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години.

 

 Чл. 6.  (1) Наказателният кодекс се прилага и по отношение на чужденци, извършили в чужбина престъпление против мира и човечеството, с което се засягат интересите на друга държава или чужди граждани.

 

 Чл. 79.  (2) (Изм. - ДВ, бр. 74 от 2015 г.) Не се изключват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието по отношение на:  1. престъпления против мира и човечеството;

Памфуций
снимка на Памфуций

Това отнася ли се за агресията срещу Словения, Хърватска и Босна?

ssto

За всички военни престъпници се отнася, включително за защитниците им.

buratinob

Това са "най-хуманните" бомбардировки в Европа, отстъпват само на тези в Дрезден пак от същите изпълнители.

Pstr

Прав си, че има много прилики между действията на нацистите и на сърбите. Викаш затова те боли, че в Дрезден и Белград имало бомбардировки 😁

Хулиган

НАТО обяви бомбардировките в Югославия за необходими и легитимни

Щом е тъй, аз пък обявявам НАТО за нелигитимна организация, създадена в нарушение на Устава на ООН...

http://www.drago.info/index.php/2018/07/10/razklat...

 

Zmeja

За престъпника всяко извършено от него престъпление е "необходимо и легитимно". Професия! Природа! Въпрос на съществуване - както при хищниците.

Миряна Б.

Много е показателно, че НАТО не гледа на бомбардираните като на жертви от хуманитарна катастрофа. Я натовците да си спомнят и Дрезден! А труманците и Хирошима с Нагазаки. Винаги съм се чудила как е бил възпитаван мъничкият Труманчо. Удивляваха ме и Хавиер Солана, Мадлин Олбрайт, Соломон Паси, Клинтънците... После увенчаните с лаври победители от Ирак, които без да им мигнат зъркелите изпращаха към родината ковчезите на собствените си деца.

 

Близко е бъдещето, когато поредното поколение, ако има такова, ще сложи табу на абревиатурите НАТО и САЩ - като мръсни думи.

mi6osp.

В случая, а и в Ирак, Либия, се прояви основния дефект на еднополюсния свят- хегемонът смята, че му е позволено всичко. 

 

Защо сега НатО не направи същото със Сирия и Асад, със Северна Корея и Ким, да не говорим с Русия и Путин?

 

Само защото миротворчеството чрез бомбардировки стана много опасно за американския миротворец.

Памфуций
снимка на Памфуций

Защо сега НатО не направи същото със Сирия и Асад, със Северна Корея и Ким, да не говорим с Русия и Путин?

 

Само защото миротворчеството чрез бомбардировки стана много опасно за американския миротворец.

Направи го Русия и то с цената на многократно повече жертви, защото не се намеси по-рано.

mi6osp.

Памфуций, би ли дал поне един твой коментар от преди намесата на Русия в Сирия, където да си предложил Русия да се намеси военно там.

Сигурен съм, че поне година-две след руския десант в Сирия коментарите ти са били типично партнерски :" Русия ще повтори Афганистан в Сирия".

Моят първи коментар бе : "Путин обяви, че еднополюсния свят приключи!"

 

 

Колкото до жертвите, ако Русия не се бе намесила военно и ефикасно в Сирия, ислямистите, със съдействието на САЩ, вече щяха да имат втори халифат на Балканите, със столица Прищина и жертвите щяха да са европейци.

Su38

Ха, а спомняте ли си, каква песен се пееше през септември 2105 година? Ма защо се намесва, не и е работа там.. А сега - що била закъсняла, виновна че имало повече жертви заради закъснялата и намеса.

Но има една разлика, която някак си авторът на горната мисля избягва: легитимността.

Русия се намеси, но след като бе поканена. Дали правилно или не, е друг въпрос - сега друга песен пеете. Историята казва, че е правилно, дори и вие не го отричате. А НАТО се натрапи в Югославия, без да му е работа, търсейки повод да се направи на голям мъш, което си пар екселанс престъпление против мира.

Памфуций
снимка на Памфуций

Сигурен съм, че поне година-две след руския десант в Сирия коментарите ти са били типично партнерски :" Русия ще повтори Афганистан в Сирия".

И аз съм сигурен, че ти всека вечер мърсуваш с пудела на съседа, ама на - няма как да го докажа.

Иначе, аз бях както за окупацията на Либия, така и на Сирия. ДА, имах предвид НАТО, но и Русия става, ако и последствията за Европа ще бъдат тежки и тя ще си плати за това. И спорехме точно за това и предрекох, че поне 100 хиляди ще погинат в Сирия ако няма намеса , с една форумна другарка ....

Също така последователно и убедено мисля, че когато си влязал в една страна, следва да останеш да я уредиш, а не да се измъкваш , както направиха американците с Ирак и НАТО с Либия.

Памфуций
снимка на Памфуций

Много е показателно, че НАТО не гледа на бомбардираните като на жертви от хуманитарна катастрофа. Я натовците да си спомнят и Дрезден!

Ако има град в Югославия, който да наподобява Дрезден от Втората Световна Война, това е Вуковар:

http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/39121000/jpg...

https://triprabbits.com/wp-content/uploads/2016/05...

https://www.romanocagnoni.com/wp-content/uploads/2...

 

Прочее, една снимка от Грозни 1995:

http://1.bp.blogspot.com/-H5NTBR0fEEo/VGtA9Oyu2NI/...

Миряна Б.
Курти влезе

За спасяване кариерата на президента Клинтън бяха необходими.

Domi

Очаквам скоро да боНбандират Брюксел и Париж когато неграта решат да си правят държава...и тогава ли  бомбардировките на Нато ще са оправдани. Само се чудя какво ще името ....

sneaky_humanoid

"The NATO bombing of Serbia in 1999 used between 10 and 15 tons of depleted uranium, which caused a major environmental disaster," said Srdjan Aleksic, a Serbian lawyer who leads the legal team, which includes lawyers from the EU, Russia, China and India. The legal team was formed by the Serbian Royal Academy of Scientists and Artists.

"In Serbia, 33,000 people fall sick because of this every year. That is one child every day," he claimed.

https://www.rt.com/news/392126-serbia-lawsuit-nato...

sneaky_humanoid

The North Atlantic Treaty Organization could potentially face a lawsuit for the damage to human health and wellbeing caused by the use of depleted uranium munitions during the 1999 bombing of Yugoslavia.

 

The Serbian lawyer heading the team alleges that NATO forces used somewhere between 10 and 15 tons of depleted uranium in the region, which led to a “major environmental disaster” that has effected the health of tens of thousands of people in the region according to RT.

 

The lawsuit will request that the 19 countries who were members of NATO at the time of the bombing would need to pay compensation for the “financial and non-financial damages,” and also provide funds for the medical treatment of those who are suffering from cancer.

 

“The question is whether the United States will respond to these charges or not. The other countries could likewise want to shirk responsibility for what they did. The biggest hurdle is that the 1999 bombings have not been recognized as an international aggression by any authoritative international body,” Mikhail Loffe, Vice President of the International Association of Russian-Speaking Lawyers said during an interview with Radio Sputnik.

 

The use of the weapons is a legal grey-zone. The U.S. has strict regulations for the substance's handling domestically, but few restrictions on its use in civilian populated areas abroad.

https://www.telesurenglish.net/news/NATO-Could-be-... 

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Ми тогава и за кулите е било всичко легитимно и необходимо. Жалко за невинните жертви в Сърбия и Щатите. .

Доси

Горе долу по това време, когато започнаха бомбардировките, аз лично осъзнах че НАТО и САЩ съвсем не са тази непобедима сила за която се представяха. С интерес чаках да стъпят на терен, но те така и не посмяха да го направят... само пускаха бомби от високо и далеко и бягаха. Когато сърбите не се огънаха от НАТО започнаха планомерно да сриват икономиката на страната. Когато и това не помогна - започнаха "грешките" - бомбите започнаха да убиват много цивилни... 

По това време НАТО беше вече силно изнервено, Сърбия не се предаваше и практически сама стискаше зъби и се съпротивляваше с оръжия от края на 60 и 70-те години. 

Тогава за пръв път се подхвърлиха идеи за използване на тактическо ядрено оръжие. Разбира се не официално, само като намек какво може да се случи ако продължават да упорстват... Югославия просто нямаше избор. Без приятели и без съюзници, и под заплахада да я върнат в 18 век и дори с малко ТЯО на терен, Югославия можеше само да се предаде... 

СвКащей
снимка на СвКащей

Чекай да сметнем, доска, ко съсипа нато у бpацка сpъбска югославия... Словения, Хъpватска, Босна и Хеpцеговина, Македония, Косово, Чеpна гоpа... нихната мама, дъска, се изконни сpъбски земи загpабиха... остана сал Войводина... как мислиш, дъл нема и нея да отхапят баpабаp със сpбите с маджаpски имена? Гpабеж захватчикски до Ниш и Пиpот... 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×