facebook
twitter

Горещи новини

МВР се опита да омаловажи ареста на двамата журналисти

Те се опитали да заснемат как се изгарят документи, свързани с #ДжиПиГейт, твърди АЕЖ
9587
Pixabay

Журналист от разследващия сайт "Биволъ" и негов румънски колега са били арестувани в Радомир, докато са работили върху разследване за унищожаване на документи по обществени поръчки, за което предварително са били уведомили МВР. Това съобщи Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). От МВР излязаха с официално становище часове по-късно, в което се опитаха да омаловажат случилото се.

"На 11 септември т.г. в ГДБОП е получен сигнал от журналист за намерение за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления - унищожаване на материали, свързани с обществени поръчки. След създадената необходима организация и проверка на сигнала през вчерашния ден на територията на Перник са проведени оперативни действия от служители на ГДБОП и ОДМВР-Перник. В района на установеното място са задържани три лица, които впоследствие са се представили като двама журналисти и адвокат. Те са отведени  в районното управление и след установяване на самоличността им и снемане на обяснения за целта на пребиваването им в района са освободени," се казва в официалното становище на МВР.

Попитан дали униформените не са превишили правата си, задържайки журналистите, въпреки че те са им се легитимирали със служебни карти и са обяснили, че намерението им е било да спасят, а не да доунищожат документите, шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов отговори: "То не е задържане. Лицата са отведени в районното управление, тъй като на място в една ливада няма как да бъде установена самоличността на едно лице по категоричен начин".

Твърдението на Спиридонов изобщо не отговаря на истината, тъй като на Димитър Стоянов дори е била връчена заповед за задържане, която предстои да бъде обжалвана в съда. Самият той коментира по-късно в петък пред БНР, че "с полицията се получи една поредица от неразбирателства, тип развален телефон, така или иначе ние бяхме задържани по сигнала, който ние самите подадохме".

"В момента, в който успяхме да локализираме мястото, където намерихме изгорени документи, свързани с европейски фондове, се появи полицейски патрул, накараха ни да легнем на земята, да си сложим ръцете на гърба, сложиха ни белезници. Обяснихме, че ние сме журналисти и не сме извършители на нищо нередно, но около час прекарахме с белезници, после около още 3 часа бяхме задържани, но все пак не свалиха белезниците, въпреки че имаше яснота кои сме, какви сме и какво правим там. Всеки от нас имаше журналистическа карта, колегата също, имахме лични карти, валидни документи, но въпреки това не получихме право на телефонно обаждане и екипите, с които работим бяха много разтревожени. Когато се разследва корупция на високо ниво, това не е безопасно", разказа журналистът.

Ето как са се развили нещата според "Биволъ":

"Около 18:30 часа на 13 септември Стоянов и Биро получават информация, че за втори ден от централата на „Джи Пи груп“, базирана на булевард  „Черни връх“ в София, се изнасят документи и техника.

Два дни по-рано "Биволъ" публикува данни за мащабна и всеобхватна корупция при разпределението на средства за европроекти. Ден след публикуването на статията от офисите на „Джи Пи груп“ започна организирано изнасяне документация и техника, което беше валидирано от "Биволъ". То продължи и на следващия ден. Сътрудници на разследващия сайт проследиха лекотоварните автомобили, които бяха пълни с документи. Те се отправиха в района на гр. Радомир, където започна изгаряне на документите.

Димитър Стоянов и Атила Биро получиха обратна връзка от редакцията, за да заснемат унищожаването на документацията, която се оказа, че е свързана с европейски проекти. От редакцията на "Биволъ" беше подаден сигнал и към МВР, тъй като в нарочна среща по-рано от ведомството обявиха, че са се сезирали по случая.

Когато Стоянов и Биро се появиха в района на местопроизшествието – мястото, където горяха документи, те откриха множество чували с нарязани на шредер листа и горящи папки с документи от европейски проекти. Сред тях имаше такива с подписи и мокри печати.

В този момент журналистите бяха задържани от патрулна двойка на ОД на МВР-Перник. Полицаите с бронежилетки и пистолети им разпоредиха да легнат на земята. После „закопчаха“ двамата журналисти с белезници, а телефоните им бяха отнети. 30 секунди по-късно Стоянов и Биро успешно се легитимираха с PRESS карти и документи за самоличност. Журналистите обясниха, че са край пожарището, за да спасяват евентуални доказателства за корупция.

Личните документи и обясненията обаче не помогнаха. След около час белезниците бяха свалени, но никой от двамата не получи полагащите им се телефонни обаждания.

Два часа след задържането на местопроизшествието се появиха оперативни работници, които при опит да огледат „кладата“, намираща се в трап на полето край жп гара Егълница, неволно я разпалиха отново. След още 20-30 минути на терена се появи и противопожарен автомобил и започна гасенето на горящите документи. В това време Димитър Стоянов и Атила Биро все още бяха задържани.

Разтревожени от липсата на контакт, от редакцията на "Биволъ" се свързаха последователно с РПУ-Радомир, откъдето ги насочиха към ОДП-Перник, където отказаха информация и затвориха телефона. След многобройни обаждания за изясняване на ситуацията от пресцентъра на МВР съобщиха към 1 часа през нощта, че журналистите не са задържани, а са отведени за даване на обяснения в Радомир. На въпрос защо няма връзка с тях не се получи отговор.

След сигнал от "Биволъ" и Rise Romania в ПРУ-Радомир от София дойде румънския консул. Около 1:40-2:10 ч. задържаните журналисти бяха отведени от патрулните полицаи в РПУ-Радомир, за да им бъдат свалени обяснения по случая и да си получат протоколите за задържане, които са факт, опровергаващ пресцентъра на МВР. Оказа се, че журналистите са задържани, защото са в района на местопроизшествие, за наличието на което техните редактори са сигнализирали.

След свалянето на обяснения от двамата беше образувана полицейска проверка, която вероятно ще прерасне в досъдебно производство. В РПУ-Радомир бяха донесени няколко чувала обгорени и цели документи, а на местопроизшествието беше изпратена огледна група.

В петък сутринта шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разговаря с главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов и поднесе извинения за задържането и създалата се ситуация, която той отдаде на лоша комуникация с местната полиция, обезпечила местопроизшествието.

Въпреки това ние считаме, че правата на нашите колеги бяха сериозно нарушени. Нищо в цялата история не обяснява кое наложи задържането на журналистите за почти 5 часа. Нищо не обяснява защо не им беше позволено да проведат телефонни разговори, когато бяха идентифицирани.

Нищо не обяснява и защо МВР не се хвърли активно да спасява горящите документи, а беше заето да задържа разследващи репортери.

Редакцията изразява също така възмущението от факта, че местните и националните полицейски органи не оказаха нужното съдействие и не предоставиха точна и навременна информация за случващото се с нашите колеги."

Омбудсманът Мая Манолова също се е ангажирала със случая.

Случаят бе широко отразен в румънските медии. "Журналистите са били освободени, след като са държани с белезници един час в полето", пише румънският вестник "Адевърул". От RISE Project изказват благодарност на румънското посолство, след чиято намеса журналистите са освободени.

 

 

Контра

"Джи Пи Груп" категорично отрече обвиненията на "Биволъ" и обяви, че ще си търси правата в съда. 

"Никога и под никаква форма „Джи Пи Груп” АД не е имала отношение към оперативната дейност или счетоводството на която и да е от компаниите, споменати в определения като „разследване" материал. Единствената вярна информация в него е, че част от споменатите компании в различни периоди са били в договорни отношения с „Джи Пи Груп” АД и за работата си са получили съответното договорено възнаграждение. Тези отношения са надлежно отразени в публичните финансови отчети на дружеството. Нито една от тези фирми обаче не е и не е била част от групата", обявиха от фирмата.

 

От "Джи Пи Груп" отричат и от компанията да са изнасяни и горени документи. Компанията уточнява, че не е собственик, а е един от наемателите в сградата на бул. „Черни връх” 59А, и не може да е отговорна за дейността на който и да било от другите наематели в същата сграда.

80

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов отстрани от длъжност служителите от разследването на "Биволъ"

21.09.2018

3089 6
Затвориха участък от "Дунав мост" заради дупка в асфалта

20.02.2019

84
Турция е задържала над 350 нелегални имигранти

20.02.2019

79

Коментари

Страници

gery7

То хубаво на дежурния не му е работа да дава изявления, ама може да ги пренасочи към калинките от пресцентъра, на които им е баш работа.

Вълкодав

Журналисти в БГ няма. Платени клакьори или откровенни лъжци - това са журналистите. Зависи кой им плаща...

JR

Поредното ос@ране на герберастията...

 

тупан темно
снимка на тупан темно

Даа.. И метрото спря... 

Гандaлф

"Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП-Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления",

 

Красота!

ЗАКРИВАЙ!

 

Боко, тоз ней за остафка ми за кютек, бре.

Дежурния

То хубаво на дежурния не му е работа да дава изявления, ама може да ги пренасочи към калинките от пресцентъра, на които им е баш работа.

То пък едни "журналисти", дето не знаят, че такава информация се дава от пресцентровете, а не от дежурните в управленията...

Описанието на случката навява мисли за създаване на фалшива новина и раздухване, не на информиране и журналистика.

Като се отчете и откъде идва "новината",  явно едни розови бузки и зелени гащи са се взели насериозно, че ще свалят правителството само с медийни истории, като вчерашните.

skyspirit
снимка на skyspirit

И румънския журналист ли е с розови бузки?  Тука герберастията настъпи мотиката и едва ли ще успеят да заметат историята,  подобно подслушването в х-л "Маринела. Да сте чули гък мък по темата? Всички мълчат като комунисти на разпит. ?

спайски

Хехехе - Дежурния, да не би да работите в ОДП-Перник ? ?

МногоУмен
снимка на МногоУмен

Разбира се че с медийни случки не може да се свали една диктатура от престъпници. Сваля се по рецепта “февруари 2013” - с павета , огън и малко кръвопускане... Това не ви е проблемът на гърбавите. Проблемът е - а после какво ? Ако няма арести и присъди за ОПГ-то , всичко е от ден до пладне. Справка -  мекушавият  Орешарски.

Eisblock
снимка на Eisblock

Дежурство по Амбразура-а-а-а-а... Ъ?!

duzov

Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП-Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления",

Дежурният в ОДП - Перник е по-главен от шефовете в МВР! ?

 

Значи, министърът на МВР-то да се разжалва до чин старшина, а дежурният - министър!

Кунчев

Закривай кочината на трите прасета! 

Дежурния

Колегите ни Димитър Стоянов и Атила Биро се прибраха благополучно след като прекараха нощта с белезници насред полето, без телефони до 4 сутринта,” съобщиха и от АЕЖ.

"Европейските журналисти" явно не знаят даже кого да питат при подобни случаи.

Българските журналисти явно знаят, но  целта на "европейските" май не е информирането.

Примерно

http://bnr.bg/post/101018981/dvama-jurnalisti-sa-a...

 

SvSophia
снимка на SvSophia

Дали ще се задейства проверка по случая, или проверки се предвиждат единствено ако някой недовиждащ одраска с недоинвалидна триколка точно определен автомобил? 

Дежурния

И румънския журналист ли е с розови бузки? 

Не е ясно. Въпросът беше за "новината". Има една версия пусната от клуб-зет (описана и тук) тук и друга примерно в БНР. Всеки може да си прецени къде става въпрос за журналистика и къде за поръчка.

Яна

Дори и да примем, че е поръчка, както твърдите, отреагирането на дежурния от Перник е повече от скандално. Все пак става въпрос за държавен служител и ведомството му има приет регламент за уреждане на отношенията с гражданите. Но от герберската администрация какво може да се иска? Тя смята, че регламентите са овцете, а те са над всичко това.

Old Shatterмоuth

Версията е само една: прикриват далавери за милиарди:

 

Бойко арестува, 2 журналисти, заснели как се изгарят документи за далавери за милиарди...

В България започва явна диктатура!!

Тази вечер нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж.

Атила днес е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотреби с обществени средства: "Заедно срещу завладяването на държавата" и за #ДжиПиГейт.

Колегите ни са отведени в ОДП Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с.Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ Радомир, РПУ Перник и ОДП Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях.

Никаква връзка с колегите ни няма вече 3 часа. От ОДП Перник с най-циничен тон отказват да ни дадат каквато и да било информация и затварят телефона. Свидетели сме на безпрецедентен полицейски произвол над журналисти!

Тази репресия ще бъде направена достояние на всички международни организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света!

Скандалът е колосален!

МВР охранява унищожаването на документи доказващи чудовищна корупция засягаща най-високите етажи на властта, ограбващи обществото в комбина с олигархичната мафиотска структура!! Всъщност МВР откровено се легитимира като бухалкаджийска банда на Мафията!

Биволъ

SvSophia
снимка на SvSophia

Надявам се също да не си измият ръцете с дежурния. 

SvSophia
снимка на SvSophia

А Цветанът дали ще се произнесе по този казус, както го направи по казуса с инвалидно-неинвалидното такова? 

Proksimable 2

Гледаме ЦИРКА "Боко Трети" и щеше да бъде много смешно и забавно, ако не беше ЖАЛКО и ТРАГИЧНО, защото отново ние, зрителите ще ПЛАТИМ непосилната за нас цена, а "артистите Герберасти " крадат, и доунищожават България !!!

gery7

Че то новината е, че са задържани двама журналисти, които разследвали някакви корупционни схеми. Задържането само ще повиши интереса към резултатите от това разследване. Пореди малко гледах сайта на МВР и изявление по случая още нямаше.

Гандaлф

Ич не е за "новината". Щом са били арестувани, което никой не оспорва каква е причината.

Даже да са се оказали в района на полицейска акция, акция щото явно не е нещо официално санкционирано от прокуратурата, арестуват, а не ги молят да напуснат.

Па и каква че е тази акция де инервя дотолку сички в районното и наоколо.

 

От тука не заяц ми и слон мое изкочи.

 

2-of-spades

уж информирани журналисти, а са обърнали внимание само на едната страна - че зад джи пи груп седи най-вероятно валентин златев.

но са пропуснали по-важния факт - че бацко праска сантасе със златев най-редовно.

 

пс - начи требе да се пипа с пълна екипировка газ-чорапи-ръкавици

Zmeja

Тя работата била много дебела!

Фирми, свързани с Джи Пи Груп раздават подкупи и манипулират процедури по ЗОП за стотици милиони

септември 10, 2018

Биволъ

https://bivol.bg/gp1.html

SvSophia
снимка на SvSophia

Благодаря за линка, Змей.

Хулиган

Щом не са светнали с белязани банкноти, да се благодарят, че в Пернишко не са слушали внимателно на инструктажа...

http://www.drago.info/index.php/2018/09/11/falshiv...

JR

Дебела, ами. Да е лика-прилика на тримата шишковци...

УВО 2018! Светиня Му веке не смогва с фостафките и калинкооборота...

Друм! 

Дежурния

 отреагирането на дежурния от Перник е повече от скандално. Все пак става въпрос за държавен служител и ведомството му има приет регламент за уреждане на отношенията с гражданите.

В Германия или Франция, какво ще отговори по телефона на (евентуално) журналисти дежурен в полицейско управление на въпроси кого, как и защо са задържали (или дали са задържали)? Дежурният докладва на началниците си и те движат процедурите по регламента за уреждане на отношенията с медиите.

Яна

Точно така, и като правило не ругаят обадилите се, независимо дали са журналисти или обикновенни граждани(защото според писаното от Вас би следвало да има разлика). И пак стигаме до арогантното поведение на герберската администрация.

ПГеоргиев

Бойчето трябва да е луд, ако продължи да се напъва на избори. Не му требе вече ни ГЕРБ, ни минпред, ни даже президентство.

Да тегли калема и да заминава за топлите страни, защото в барЦелонската къща могат да го намерят.

При толкова спестени от закуски средства, ще има не за един, ами за 101 живота.

Да даде Бог вскиму такъв късмет.

Да вземе пример от Доган-нито политика му трябва, нито телевизии. Седи си в сараите, пуши чибук и доволно си глади брадата. А, и се подхилва на серсемите, които драпат за законност, справедливост и прозрачност.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×