facebook
twitter

Горещи новини

МОН поиска редакция за третия пол от ЕК

Въпросът да отпадне възможно най-скоро от анкетата за дигиталните технологии, настоява просветното министерство
1703
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Министерството на образованието и науката изпрати писмо до генералния директор на Главна дирекция „Образование, младеж, култура и спорт“ към ЕК г-жа Темис Кристофидо с молба за редакция на анкетата към инструмента за дигитална самооценка SELFIE. Toва съобщиха от пресцентъра на МОН. Искането е от въпроса за определяне на пола на участниците да отпадне опцията „друго“ или да бъде премахнат целият въпрос, защото в сегашния вариант той е неприемлив. В писмото се посочва, че инструментът SELFIE помага на училищата да внедрят дигиталните технологии в процесите на преподаване, учене и оценяване и затова е необходимо казусът да бъде разрешен възможно най-скоро.

SELFIE е продукт, с който училищата могат да измерят нивото на дигиталните технологии и съответно да набележат мерки за развитие. За целта директори, учители и ученици попълват анкети, в които обаче е включен и въпрос за пола на попълващия анкетата. Дадени са 4 възможности за отговор - "момиче", "момче", "друго", "предпочитам да не казвам". Това породи обвинения, че се нарушава конституцията, че се проповядва джендър идеология в училищата и че с неясни цели се събира информация за сексуалната ориентация на децата.

От позицията на ЕК по въпроса вчера не личеше оттам да са склонни да променят анкетата. "Само държавите членки на ЕС са компетентни да решават въпроси, свързани с каквато и да било терминология за определяне на пола съгласно техните конституции. SELFIE е доброволен и анонимен инструмент в подкрепа на училищата при употребата на цифрови технологии за преподаване и обучение. Всички заинтересовани училища могат да се регистрират на платформата и да направят самооценката и резултатите от SELFIE остават само за съответното училище и не се споделят другаде", обясниха оттам.

107

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Заловиха русенец, опитал да прекара иракчани през Дунава

22.05.2019

278 7
Ще съдят петимата зъболекари, източвали касата

22.05.2019

533 3
Близките на жертвите край Своге все пак ще получат по 50 000 лв.

22.05.2019

991 14

Коментари

Страници

вила

Били сме ДЪРЖАВА?!

пФУ,ибрикпалаши...Конституционният съд обяви за противоконституционна ИК с джендърската си идеология,а  министър  МОЛИ ?!Ако е министър в  държава е длъжен да спазва решението на. КС-да не допусне джендърпрактики,ама...метрополиите си имат колонии  с  тяхна администрация.

скайспирит

 Мисля си, че подобен тип анкети са вид скрито преброяване на децата, които ще се самоопределят като джендъри, т.е. с неясна сексуална идентификация. 

 

п.с. В зависимост от броя деца, отговорили "друго", или "предпочитам да не казвам", поръчителят на анкетата, чрез НПО-та и комитети ще пишат стратегии, които да им помогнат да се самоопределят. 😁

бавно загряващ

Вместо да ни се преразказва съдържанието на тази анкета, би било добре да го видим със собствените си очи.

Сократ-май

Сега, когато вече тропа на вратата, версията е друга - всички имат право да се самоопределят.

 

Де да беше само това!

Правото си го имат. Но преминаха в настъпление и атакуват всеки, който посмее поне мъничко да им се възпротиви. Като ги гледам -- по-злопаметно същество от незадоволен джендър няма. По-рано го казвахме за жените, но сега те остават далеч назад.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Тъпня.

Ако корелират пола с мерките за подобряване на диг.грамотност,

то тия са некви грозни сексисти.

 

Нашето Мин.образ. да им прасне една контра,

като поръча такъв инструмент (то ще да е някаква т.нар. експертна система) на учените на държавна издръжка,

СЪС разумно допълнително финансиране. БЕЗ разпределяне на данните по полов признак.

Може би евентуално СЪС разпределяне на данните според наклонностите (социалните роли)

-- напр. дали чедото обича да готви / се интересува от музика и танци / има шофьорска книжка / увлича се по модата / спортува / пише стихове / следи спортните новини

Тодор1

Според мене тъпанарите от МОН са оплескали работата къде нарочно ,къде от безхаберие.

Аз виждам,че ЕК им казва ,че всяка страна си решава .След като в Конституцията не са залегнали други полове ясно е кой е оплел конците.

Някой да се сеща герберите да не са оплескали нещо ,което са започнали?

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Оплескали са я отгоре додолу, ясно.

 

Тук обаче работата ще да е такава: дирекцията  за младежта и образованието към ЕК е оплескала работата.

 

Така предложената система явно изплюва като резултат някакви мерки за стимулиране на дигиталната грамотност.

Резултатът се формира, като данните се търкалят по разклоненията на дървото в експертната система.

Търкалянето се управлява от заложен предварително в системата експертен отговор при твърдения от сорта на:

АКО  "x",  ТО  "y"

АКО  "y"  И  "z",  ТО  "v"

АКО  "v"  ИЛИ  "w",  ТО  "Э"

 

И са набутали вътре зависимост на резултата от половата идентичност.

За да се махне този критерий, трябва създателите на системата да бръкнат в програмата на доста места. Дирекцията разбира се няма да е склонна да инвестира в нещо, което ще я изобличи в тъпотия и сексизъм.

 

А нашите от МОН можеха да се консултират с български специалисти по подобни системи: Инст по математика, Институт по информационни и комуникационни технологии, Център за изследвания по национална сигурност и отбрана -- тия са все от БАН, а сигурно има и другаде, вкл. в МВР. Естествено системата трябва да се напълни с експертно знание, а за това са необходими психолози, педагози и пак -- хора от бранша на дигиталните технологии.

Обзалагам се на каса бира, че нашата система ще е по-добра. Най-малкото  -- защото ще е съобразена с нашите условия, нали.

momon

Вероятността гафа да е направен от некадърност е много голяма.

ablepsia

Не е некадърност. Продажност и нагаждачество. 

 

Счетоводителчето да подава ОСТАВКА, задето действа в разрез с решението на Конституционния съд!

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Since the full launch of the tool on 25 October 2018, the Spanish, Bulgarian and Lithuanian versions of SELFIE have been the most frequently accessed.  

 

Значи инструментът е масово използван в България близо 4 месеца, без никакви проблеми и скандали, преди някой да се сети да раздуха поредния измислен скандал, в жалък опит да събере точки за предстоящите избори.

ablepsia

SELFIE е продукт, с който училищата могат да измерят нивото на дигиталните технологии и съответно да набележат мерки за развитие. За целта директори, учители и ученици попълват анкети, в които обаче е включен и въпрос за пола на попълващия анкетата. 

 

Баси, скоро и в описанието на лайкучката ще почнат да пробутват на децата ни джендърските си девиации. Нерде дигиталните технологиии, нерде полът на попълващия. Туй счетводителче, цанено за министър на просвещението ни, ако имаше капка акъл и достойнство, надали баш на ЕК щеше да се "моли". Че нали  точно на еврокомисионерите е

заръчано да налагат подобна "политика". За да пазят правата на хермафродите невям.

Чисто и просто задраскват третия и четвртия "отговор" и нито питат, нито разпитват. Или ги е страх да не им изстинат местенцата в българското божем образование!

 

 

Амене Менема

Факт е, че има много Полове: Пол Макартни, Пол Саймън, сейнт Пол, екзит пол и др.

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Това породи обвинения, че се нарушава конституцията, че се проповядва джендър идеология в училищата и че с неясни цели се събира информация за сексуалната ориентация на децата.

 

Все напълно идиотски обвинения.

 

Кой член от конституцията на РБ се нарушава?

 

Как и кой събира информация, като, първо, никъде няма въпрос за сексуалната ориентация; второ, цялата информация остава само за училището, освен ако то не реши да я споделя.

 

Неприкосновеност на данните

SELFIE е инструмент, предназначен само за училището, лични данни не се събират.

Всички отговори, предоставени посредством SELFIE, са анонимни. Отделните ученици, учители, училищни ръководители или други членове на персонала, които отговарят на въпросите и твърденията, не могат да бъдат идентифицирани лично.

За всяко училище има доклад на SELFIE, който не се споделя с други, освен ако училището не реши да го направи.

Никоя друга организация, включително Европейската комисия, не може да проследи отговорите на отделните училища.

 

lum

доклада за съответното училише не се споделя, но обощени данни ще се ползват от ЕК и ресорни организации за формиране на политики в сферата на образованието. От 3 месеца е писмото, в което приканват училищата да се включат, от януари - че всички, които не са се включили трябва да се регистрират там в срок до някой си март, а уж е доброволно

anarhia

Съдияяяяяяяяяяяята, Съдияяяяяяяяяяяяята.....

вила

Ето кой член се нарушава:Чл. 46.
(1) Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак.
(2) Съпрузите имат равни права и задължения в брака и семейството."

   Дори  чувалите,че има Логика,веднага разбират,че според Конституцията на РБ  има само МЪЖЕ  и ЖЕНИ  ,КОНКРЕТИЗИРАНИ КАТО МОМЧЕ И МОМИЧЕ.Ама за дежендърпалашибрикчиите  ...

momon

Не е некадърност. Продажност и нагаждачество. 

Едва ли в този момент, и то преди избори, е станало умишлено. Отделът най-вероятно е пълен с герберски калинки, които постоянно ни убеждават, че за чеп за зеле не стават.

независим експерт

не мога да разбера какъв е проблема на МОН. Дават им безплатен инструмент, направен с европейски средства и отговарящ на културните особености на Европа. В европейските държави е приета Истанбулската конвенция. Тя казва че има и трети пол, възможния отговор е включен в анкетата. Ако на МОН не му отърва - да приема Анадолската конвенция и да иска от Филипините инструмент за измерване нивото на дигиталните технологии и съответно да набележат мерки за развитие

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Нищо подобно не казва. Третият пол (каракачанска порода) се среща само на територията на България.

 

Всякакви въпроси или искания по отношение на "третия пол" са напълно неразбираеми извън територията на РБ.

Хулиган

Евакуация му е майката!

Докато не е станало задължително...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/12/19/selo-gr...

Тони Йорданов

   Герберските калинки в МОН трябва да седят при бай Ставри. Средата опраделя пола, а не как се чувства даден индивид. Киро Жарта  ще им обясни, какъв им е полът.

Киро Жарта

👍

Yankov

Мое некой повлиян от гръцките митове и легенди да се самоопредели като кентавър. Що да ограничаваме ученическото въображение?

Пък Ихтиманеца е прав. Нека да не бъркаме пола с неговата сексуална ориентация? Има три пола: мЪже, жЕни и грешката на природата -хермафродита.

 

Аре да не правим трагедия от това, че в някаква ученическа анкета трябвало да се отбележи от какъв пол си. 

Начи пишеш си: мъж, жена хермафродит. 

Никой не те пита, дали си лягаш с животни или други себеполови.

Почнахте да ставате смешни с тия "джендъри" и тяхното пагубно влияние върху подрастващото поколение.

На калпаво образование - джендъра му пречи.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

У нас от отдавна в училище няма значение мажко лий, женско лий.

Резултатите на децата не зависят от пола им отдавна.

Имам предвид не оценките, а уменията: да смятат, да разбират текст, да съобразяват.

Това е българската култура, и по това си мяза с културите на останалите пост-соц страни.

 

За разлика от западните европейци и южната съседка, където традиционните социалните роли тип `женски` бяха по-дълго живи, поради значително по-разпространената кариера `домакиня`.

 

Някакви извращения обаче се появиха още при соца -- ограничаване на местата за момичетата в езиковите гимназии и във ВУЗ. Те просъществуваха и след соца. Не знам как е СЕГА.

 

Така или иначе, включването на критерия `биологичен пол` в тази система за самооценка на диг.умения е сексистко -- поне за българските условия. У нас този критерий има точно нулево значение когато иде реч за диг.умения.

 

Това можеше да бъде обяснено от МОН на учителите, а те пък да го кажат на децата, и те така.

За чий е този джангър СЕГА?

 

_______________________

ПП Учителите могат да насърчат децата да направят експеримент: да сменят пола си в анкетата при повторно влизане в системата, като оставят всичко друго непроменено. Ще има ли отклонения в резултата и какви ли ще са?

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Така или иначе, включването на критерия `биологичен пол` в тази система за самооценка на диг.умения е сексистко -- поне за българските условия. У нас този критерий има точно нулево значение когато иде реч за диг.умения.

Хич не е нулево значението, независимо че българките се представят по-добре от други.

 

България е на първо място в Европейския съюз по жени, заети в ИКТ сектора. Това показват данни от проучване на Евростат. 26,5% от професионалистите в сектора са дами. За сравнение средният дял на представителките на нежния пол за Европа е около 17,5%. В САЩ жените в компютърните професии са около 26 на сто.

Като цяло Западна Европа и САЩ не се представят особено добре по отношение на участието на дами в софтуерната разработка. Според проучване на HackerRank около 24 процента от респондентите в световен мащаб са жени. Най-голям е делът им в Индия, ОАЕ, Румъния, Китай, Шри Ланка и Италия. Последната е и единствената западноевропейска държава, която влиза в Топ 10. САЩ се класира на 11 позиция.

http://cio.bg/9739/

 

Съотношението 3 към 1 не потвърждава тезата за нулевото значение на пола в дигиталните умения.

Джиджи

Някакви извращения обаче се появиха още при соца -- ограничаване на местата за момичетата в езиковите гимназии и във ВУЗ. Те просъществуваха и след соца. Не знам как е СЕГА.

Не бяха извращения – точно обратното!!!

 

Защото в тези гимназии се влизаше с конкурс, а момичетата винаги си били по–големи "читанки" и са имали по–висок успех.

 

А така се опитаха да изравнят постепенно броя на момичетата и момчетата в отделните паралелки.

 

Тъй като например 22 момичета на 3 момчета в един клас си беше направо извращение ❗️

 

ИлияНиколов

Навремето се разправяше как някакъв младеж кандидатствал в СПТУ по стенография и машинопис, приели го, влязал в класната стая и насреща му поне двадесетина девойки го погледнали с гладни очи. Изфирясал моментално.

Разбира се, това си е градска легенда, но тъй като все пак тогава посочените учебни предмети бяха необходими най-вече на дамите-секретарки, в това училище учеха предимно момичета. На другия полюс беше СПТУ-то по автотранспорт "Никола Ботушев", само момчета, бъдещи професионални шофьори.

 

Васик

Истината е следната: Съвременният българин с всичка сила прави опити да се представи пред света и пред себе си като нещо средно между Дядо Либен и изгубена Станка. Може би Конституционният съд трябва официално да обяви, че България пребивава в ХІХ век и това ще реши много проблеми в отношенията с Европа.

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Конституционният съд няма как да обяви подобно нещо, но пък анализаторите на процесите в България задължително трябва да ползват т. нар. "хронологически коректив", измислен от Александър Кожéв.

 

В тази връзка „хронологичният коректив”, формулиран в средата на 50-те години на ХХ в. от френския философ-неохегелианец Александър Кожев, предлага прелюбопитен метод в политическия анализ. При едно свое посещение в Москва, Кожев (комуто Фукуяма дължи идеята за „края на историята”, а Обединена Европа – проектите за Общия пазар) си дава сметка за нещо необичайно. Неговите руски корени му позволяват без затруднение да се ориентира в съветското настояще, ала въпреки всичко през цялото време той има усещането, че нещо „не е така”, за размиване в историческо déjà vu. Една вечер в хотелската стая той бива споходен от внезапно прозрение: различните общества могат да съсъществуват календарно, но не и исторически. Съветска Русия изостава в развитието си от Запада с около 70 години (заради болшевишката революция и деспотизма на царския режим). Следователно, ако анализаторите искат да са коректни в прогнозите си, би трябвало да извадят тези 70 години от сметките и едва тогава да осмислят случващото се. Ето защо Александър Кожев си прави следния експеримент – изпраща до Париж и Брюксел структурен анализ на СССР от август 1957 г., чиято макрорамка се вписва в реалностите на 1887 г.

 

http://kultura.bg/web/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%...

Yankov

За чий е този джангър СЕГА?

Ами по стар народен обичай трябва да има драма. Ний сме по драмите. Особено когато от мухата требе да се прави слон.

Пък, че се напълни с напомпани със самочувствие многознайковци, без каквито и да е професионални умения. Интернет hodgepodge капацитети по всякакви теми, биоталибани, anti-vaxxers и всякакви други мозъчно неопределени видове - това няма никакво значение.

 

Бе важното е да има джангър, action и мноо важно - пол. Да се лее мозък на поразия и да се прекарва по възможност 24 часа в интернет пространството, вместо да се работи.

 

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×