facebook
twitter

Горещи новини

Менда Стоянова: Ще има фалити на застрахователи, ако не поскъпне „Гражданска отговорност“

2744
БГНЕС архив

Ако не се увеличи „Гражданска отговорност“ qнеминуемо ще се стигне до фалити на застрахователи. Това заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова по време на заседание на две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по правни въпроси. Обсъдени бяха постъпили предложения за промени в Кодекса за застраховането, предава БГНЕС.

„През последните дни много се изписа и изговори по отношение на промените и поскъпването на „Гражданска отговорност“. Предложенията не са написани от мен, а от работна група. Трябва да се отбележат и няколко цифри. Българската премия за „Гражданска отговорност“ в сравнение с ЕС е една от най-ниските - 200 лева при средна за Европа 227 евро. Освен това и броят на загиналите при пътни инциденти е близо два пъти повече в сравнение със статистиката в Общността. У нас се изплащат предимно застраховки за неимуществени вреди. В ЕС повече се плащат за имуществени“, посочи Стоянова и цитира данни на КФН, според които за миналата година са изплатени застраховки за неимуществени вреди в размер на 118 000 лева.

На този фон през юли се появи тълкувателното решение на ВКС, което разшири кръга от роднините, които могат да предявят претенции за обезщетение. За периода от юли до момента са заведени над 300 нови дела за претенции по стари инциденти, посочи Стоянова. „Простата сметка показва, че е необходим сериозен ресурс, който трябва да разполагат застрахователите. И тази сума ще става с всяка изминала година все по-голяма. Това решение на ВКС ще засегне над 3млн. шофьори. Има и вариант да не се увеличи „Гражданска отговорност“, но фалитите са неизбежни. Фалитите по веригата ще се отрази и на Гаранционния фонд,който не е ясно дали ще може да поеме тази лавина от искове. По предварителни данни ще са необходими нови 200-300 млн. лева в бюджета на Фонда“, предупреди Менда Стоянова. 

50

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Отбелязваме Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопея

26.03.2019

113
Борисов: Писах за подкрепа на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия

26.03.2019

802 7
15 000 българи умират на година от мръсен въздух

26.03.2019

317 4

Коментари

Страници

mazen

Аз обаче съм прелюбопитен да видя "простата сметка" за пред хората и "простата сметка" на Мента и тия дето и бутат в банковата сметка.

Само оставка ще е малко. Ако зависи от мен, ще финансирам съживяването на "Arbeit macht frei" и транспортирането на всичкото герберастко до там. И по комина, по комина и дим да ги няма...

Отровни сте!

GoDov

'неимуществени вреди в размер на 118 000 лева.' ...?

 

Некой си прай та_ак с нас.

 

 

Exec

И на мен тази сума ми изглежда прекалено малка.

120 хил лв. е капка в морето при положение, че всички застраховки на 2мил автомобила (а те са повече) са поне 400мил лв.

 

Какво са 120хил лв от 400 млн?

Освен ако някой пишейки статията не е внимавал и не се има предвид по 120хил. на обещетено лице...

inventus

Ми да фалират! Такива застрахователи дето ще фалират от 118000 лева по добре да ги няма. Няма и смисъл на такива да се надяваш че ще те изкарат от калта когато се наложи.

торбаЛан

За да бъдем коректни, то би трябвало да се цитира правилно и докрай. Не избрани съчинения.

Та - ще има фалити на застрахователи, ако не се въведат лимитите за обезщетения, или не се вдигне цената на ГО.​​​​​​

генек

Дойдохме се на думата... И не фалити, а леки проблеми около нови коли, почивки, любовници...

------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

mr_self_destruct

И белото поскъпва, за яхтите да не говорим.

nikipsh
снимка на nikipsh
?
marksman
снимка на marksman

Това, че на Асан кучето не гони зайци, на ходжата му е през оная работа.

Не ми дреме, че некви мазни с вратовръзки връз анцузите щели да фалират.

I Sic TIR

rurade
снимка на rurade

Да фалират-това е нещо нормално за неефективни предприятия в пазарна икономика...

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

Хахаха,щели да фалират!Тоя довод от коя торба с (лъжи) хитринки го извади гуспуджата?Ми тва да не по време на соца,та да са държавни и фиска да го е еня?Тия от ОПГ-то наистина са си помислили,че държавата,това са Те.Пардон-ТОЙ!

pasi

118000 лв.платени  неимущестени претенции? Това дали е вярно? Това е абсурд! Може би 118 млн. лв.

Прави впечатление, че знаят че в България има 3млн. шофьорски книжки, но МПС-тата подлежащи на задължително застраховане са около 5 млн.

Ако застраховката стане персонална, на водачите които шофират, то те не  са  повече от 2 млн. души, преко сила.

Изчезва пазар за около 3 млн. бройки МПС-та!!!

Ако се приеме среден размер на премията около 300лв. т.е. говорим за около 1 МИЛИАРД лв. премии.

Този милиард,  без разумно обяснение  увеличава  пазара на" Гражданската отговорност на автомобилистите"  които са  физическите лица, а не МПС.

Забележете, в" Кодекса" наименованието на застраховката е точно такова, а съдържанието и /обекта на застраховане/ е МПС!!!!

Тук ги стяга чепика и застрахователи, и счетоводителката на Цар Киро.

mick

Ако застраховката е на шофьора.. как тогава ще се вземе предвид кубатурата и мощността на автомобила да речем? Или големината му? Или няма да има значение, дали караш кола 80 или 800 конски сили? 1 или 5 тона.. или 50  тона.

 

А какво ще стане ако човек си е платил ГО за малолитражка.. но инцидентно се е качил на 800 к.с.  спортна кола?

 

Явно е, че трябва да има някаква зависимост между уменията на шофьора.. и колата която кара. Обаче как да се организира всичко това?

 

Като се замисля може ГО да е за всеки шофьор.. но до определена мощност и тонаж на автомобила.. само дето не е ясно какво ще стане ако такъв шофьор се качи на много по-мощна и бърза кола...

toshko1

    Mick, като се качи на по-мощна и бърза кола, то колата сама ли ускорява или некой натиска педала? Ами нали, ако направи ПТП-то после ще му дадат малуса. Логично някак си.

    Има едно решение - ГО на шофьор. Оттам насетне да кара за каквото е взел книжка. И ако съгреши си получава малуса. Защо по дефиниция смяташ, че като вземе по-мощна кола немременно трябва бързо да кара и опасно?!?!

pasi

Въпросът е основателен, но е лесно решим. Според категорията в шофьорската книжка. Там са дадени права за управление на водачите. Според тях. Естествено оня който може да вози хора с автобус на транспорта ,ще може да кара и леко МПС, лична собственост. Със същатта ГО. А не за двете МПС  по една ГО.Същото се отнася за строителните машини, селскостопанските, релсовите и т.н. 

Говорим за огромни пари, както се вижда.

РимскотоVIIилиВиАйАй

Простите сметки показват, че през миналата година застрахователните дружества са на печалба от общо 423 милиона лв. През 2017-а на пътя са загинали 683-ма човека, а платените обезщетения са в размер на 80,6 млн. лв. Платените обезщетения за ранени при катастрофи са около 44 млн. лв. 69 млн. лв. са платени за засегнати автомобили при катастрофи.  Общо дружествата са изплатили 193 милиона, а приходите на застрахователите от ГО са в размер на 616 милиона лв. През тази година след драстичното увеличение на гражданската набраните от застрахователите средства се очаква да надхвърлят 1 милиард. Чистата печалба за дружествата пък ще бъде над 700 милиона лева.

http://19min.bg/news/8/106658.html#106658

Apolitichen

как тогава ще се вземе предвид кубатурата и мощността на автомобила да речем?

 

Отчита се в застраховката "автокаско"

Характеристиките на автомобила (кожен салон, дискови спирачки, климатик, кубатура, компресия, гориво), нямат отношение към трети лица. Отчитането на последните става от шофьора както се отчитат крайпътните дървета, настилка, вятър и всичко случващо се на пътя.

Sapienti_sat

Ментата се е загрижила за застрахователите, сякаш са цар Кировци!

Zmeja

Неслучайно първите раздържавявания у нас се извършиха на банките и застрахователните дружества. Чужденците незабавно ни се притекоха на помощ. Да ги ожали човек "самаряните"!

Тодор1

Тази не се спира пред нищо ,лобирайки за застрахователите.

Време е Цацата да я прегледа и тъй и иначе са го принудили да проявява някаква активност.

простите сметки по броя на загиналите ,ранените и имуществени щети показват нет печалба от 400 млн лева за миналата година а за тази се очертават 700 млн лв.

 

Solace

Варят ни като жабки...

Neopol

То бива лобиране, т.е. корупция, бива, ама Менда яко са я мотивирали. Щяли били да фалират застрахователи ? Ами нали сме пазарна икономика и пазара регулира кои и колко да останат. Нали това уж му е хубавото на капитализма ? Или със закон ще натоварим гражданите за да пълнят гушите на "нашите хора", щото "нашите хора" били некъдърни, но пък за сметка на това много алчни. 

Ако някой ще свали Герб, то това ще е Менда. За няколко дни му смъкна рейтинга толкова (а като почнат и да трябва да се плащат застраховките още много), колкото Нинова с всичките си циркове не успя и не може.

fierсe
снимка на fierсe

в момента застрахователите получават над 1 милиард по сегашните средни 200 лева на застраховка,

при изплатени 118 милиона премии, как аджеба ще фалират?!?

аман от ментополитици!

fierсe
снимка на fierсe

плащам гражданска откак е въведена и не съм ползвал и лев от тая застраховка,

имам си и фишчета, кой ги няма?!?

е, нека мента или някой застраховател ми отговори с какво застрашавам системата

им, в която само наливам, за да получа „малус“?!?

пълен нонсенс!

малус за подобен тип застраховки, трябва да получават тези, които я товарят!

sega_censored

И какви са и на Менда тези застрахователи, че се е загрижила за тях?

Нали е пазарна икономика, нали за това реваха.

Който оцелее, нали е капитализъм, а не социализъм.

Менда нека се погрижи държавното да е добре, а не частното.

Иначе ни кара да си мислим, че частното и плаща за да предлага удобни за частното закони.

toshko1

    Малуса само за тез дето застрахователи са им плащали. Ако съм спрял накриво и полицая ме глоби, то с какво товаря застрахователите?!?!

Apolitichen

Рисково поведение. Следващият път можеш да спреш накриво на кръстовище и да отнемеш някому предимство в изневиделица.

За сведение, настъпването на бялата на парко място на паркинг пред магазин в Германия "струва" 30 евро, ако ще вашият автомобил да е единствен на паркинга.

nikipsh
снимка на nikipsh

Малко сметки за пети клас:

https://www.facebook.com/vladimir.pavlov.90/posts/...

 

При набрани средства от ГО за 2018 около 1 милиард лева, чиста печалба за застрахователите: 700 милиона лева и щели да фалират ...

ПГеоргиев

Най побеснявам, когато излезе някой тиквеник (или тиквеничка) и започне да мрънка колко евтино било в BG, в сравнение с Европа или Света.

Тази мрънка, че в Европа било 300 евро, а тук 300 лв. 

Бензанджиите реват, че там литърът бил 2 евро а тук някакви си 2,50 лв.

Лекари сравняват една операция от 100 000 $ на запад със същат от 2000 лв. тук.

Данъците тук били нищожни, а в останалия свят огромни.

Абе, как един "загрижен" не излезе и не сравни нашите доходи тук с доходите на средния европеец?

Във всички класации сме на твърдото последно място, само за цени на стоки и услуги се конкурираме за златната среда или дори за челните позиции.

Тези, които са се настанили в парламента и се очаква да са загрижени за благоденствието на избралите ги, са притеснени за това, че плебса още диша и мърда, въпреки неистовите усилия да бъде смачкан и задушен!

Турците не успяха да затрият българския народ за 500 години, но тези ще го постигнат за 50!

 

маргаритка2

Те че няма да фалират - няма, ама докога тая некадърница ше битува в управлението?

 

Да оди да танцува в Пловдив, нали е доктор по музика и танци.

 

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×