facebook
twitter

Горещи новини

Медицински сестри от цялата страна протестират

660
Илияна Кирилова

Медицински сестри в цялата страна протестират за по-добри заплащане и условия на труд за втори път в рамките на месец. И вторият опит недоволството им да бъде потушено не успя. Преди първия протест в началото на март, лично премиерът Бойко Борисов се срещна с ръководството на съсловната организация на специалистите по здравни грижи, но без успех. В сряда вечерта с представители на недоволните медици се срещна здравният министър Кирил Ананиев, а с официалната съсловна организация - шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. Резултатът, е че сестрите заплашиха, че от четвъртък пред МЗ ще има палатков лагер, като там се проведе и протест.

"Протест ще има, докато исканията на сестрите за стартови заплати от две минимални работни заплати не бъдат удовлетворени", обяви един от организаторите на протеста Мая Илиева. Ананиев пък обясни, че има "изключително голяма диференциация" в заплащането на труда на специалистите по здравни грижи, тъй като всяка болница "провежда политика на базата на собствени принципи и правила" и така разликата във възнагражденията, "някъде незаслужена", е от минималната работна заплата, до 2 или 3 пъти минималната заплата за страната.

„Не изглежда справедливо, но е така поради факта, че няма принципни правила за формиране на работната заплата. И това, което предложих и за мое голямо щастие беше прието от протестиращите, е да разработим една методика на базата на правила и принципи, които да се прилагат във всички лечебни заведения за болнична помощ, включително и частните", обяви Ананиев пред БТВ.

Анализът на МЗ сочи, че у нас има средно по 420 сестри на 100 000 души население, което ни отрежда предпоследното място в ЕС преди Гърция. Средно в Европа има 820 медицински сестри на 100 000 души. Затова е договорен по-висок прием за сестри с 150 души. Ананиев за пореден път посочи и отпуснатите 30 млн. лв. допълнително за болниците и като начин да се увеличат заплатите и да се задържат специалистите по здравни грижи в професията или в страната.

Илиева беше категорична, че ако медицински работници напускат системата, това ще доведе до закриване на болници и до колапс в здравеопазването. По думите ѝ не само заплатите в бранша са проблем, а и заплащането на нощния и извънредния труд, както и стресът и напрежението.

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: Вече ми се вижда нахално да дискутираме субсидиите

20.06.2019

434 1
Бюджетната комисия подкрепи намаляването на партийната субсидия

20.06.2019

511 5
Съдът прекрати колективното дело на търговците от "Графа" срещу общината

20.06.2019

463 4

Коментари

dobadoba

Подкрепям исканията на сестрите, но защо не протестират пред ръководствата на болниците в които работят?

Здравните заведения са фирми и с тях трябва да се договарят.

⚓️

momon

Да си поискат и по един апартамент, ама на цени като за Цвък.

сталкер пустиняк

По думите ѝ не само заплатите в бранша са проблем, а и заплащането на нощния и извънредния труд, както и стресът и напрежението.

 

Да станат шофьори в градския транспорт. За тях грижата се оказа къде по-сериозна. Това медицински сестри, здравеопазване..., кой ти гледа такива маловажни неща. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×