facebook
twitter

Горещи новини

"Медиана": Победителят в София ще е ясен на 3 ноември

2463

Една седмица преди вота на 27 октомври може да се каже, че кметските избори в София ще се решат на балотажа на 3 ноември.

Това е основният извод от проучването на Агенция „Медиана”, реализирано със собствени средства, на терен в периода 14 – 19 октомври с 551 човека на 18+ години, жители на община София.

В столицата доминират обществените нагласи за промяна на кмета, но най-малкото на първия тур на изборите те няма да се консолидират около един претендент. Гласовете за промяна се разпръскват в широк диапазон от кандидати. Това дава добри шансове за настоящия кмет, зад който застава напълно консолидираната партия ГЕРБ. Данните показват практически 100% консолидация на симпатизантите на ГЕРБ зад кандидатурата на Йорданка Фандъкова, казват от „Медиана”.

Данните (към 20-ти октомври) показват леко преимущество (3.5%) за Йорданка Фандъкова пред основния ѝ опонент Мая Манолова. Борислав Игнатов е трети с близо 10% от гласовете на избирателите.

Така нареченият патриотичен вот е практически поделен почти поравно между Ангел Джамбазки и Волен Сидеров – съответно четвърти и пети в кметската надпревара. Прави впечатление, че Георги Кадиев успява да отцепи близо 2% от симпатизантите на БСП, които заявяват, че биха гласували за него, а не за кандидата, подкрепен от партията.

Засега изглежда, че местният парламент ще бъде съставен от много широк спектър политически формации и в него ще присъства 10-11 политически сили. Данните показват, че ГЕРБ ще имат най-голяма група, но ще бъдат далече от формиране на мнозинство и възможност за доминация в общинския съвет.

На базата на това изследване не може да се прогнозира крайният резултат от кметската надпревара. До голяма степен всичко зависи от тава дали ще наблюдаваме консолидация на гласовете за промяна – накъде ще се насочат избирателите на Игнатов, Джамбазки, Сидеров, Кадиев, Бонев и другите – или пред урните ще отидат само твърдите привърженици на оставащите в състезанието кандидати. (Във втория случай Йорданка Фандъкова ще победи поради пълната консолидация на ГЕРБ зад нейната кандидатура), казват още от социологическата агенция.

В заключение от „Медиана” заявяват, че на изборите на 27-ми октомври маже да се очаква висока изборна активност - близо 60% от избирателите вероятно ще гласуват.

Йорданка Фандъкова - 27,%

Мая Манолова - 24,3%

Борислав Игнатов - 9,4%

Ангел Джамбазки -5,1%

Волен Сидеров - 4,3%

Георги Кадиев - 1,8%

Борис Бонев - 1,5%

Минчо Куминев - 1,1%

Десислава Иванчева - 0,9%

Тончо Токмакчиев - 0,7%

За друг - 0,4%

Няма да гласувам - 22,7%

/БГНЕС

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Алфа Рисърч: Слави Трифонов и ДПС се борят за третото място в парламента

16.12.2019

29
Взрив до българското посолство в Черна гора

16.12.2019

266
Има загинали и ранени на площадка в АЕЦ "Козлодуй"

16.12.2019

1317 5

Коментари

сталкер пустиняк

Ма и този рапон Тончо ли участва като кандидат? Явно доста са обеднели някои хора, щом смятат, че могат да изкарват пари като общински съветници. 

Дежурния

В заключение от „Медиана” заявяват, че на изборите на 27-ми октомври маже да се очаква висока изборна активност - близо 60% от избирателите вероятно ще гласуват.

Няма да гласувам - 22,7%

В бързането нещо не са донагласили...

Запомняме прогнозата и ще видим дали най-накрая Медиана ще се доближи до реалните резултати или пак ще продължава да е далеч от тях. Добре, че поне са се подсигурили словесно този път за точността си.

Slava
снимка на Slava

с 551 човека на 18+ години, жители на община София.

 

Можеха и само с 51 да си направят прочучването.😉

b.beni
снимка на b.beni

551 от близо три милионна София!

Тия са за закриване👎

b.beni
снимка на b.beni

Можеха и без проучване.

 

Преди доста време писах - в София кандидат за кмет от БСП НЯМА НЯМА никакъв шанс - ни преди, ни сега, ни в бъдещето. В други видове избори е друго положението, но за кмет- НЕ

В този смисъл дори предполагам, че втори тур няма да има.

 

vasilevil

Нищо не се знае.Едно време софето може и да са били десни но сега столицата е наситена от селяндури и никой не знае как ще гласуват.

Ад мин

"Победителят в София ще е ясен на 3 ноември"

 

Това и аз, за половината пари, дето са мушнали на Медиана, можех да го предскажа.

Давайте следващите измишльотини

Miranda
снимка на Miranda

О, значи ЙФ води още на първи тур пред ММ.

Просто до скоро, други агенции даваха преднина на ММ.

 

 

Zmeja

Проучването показва предимство на Фандъкова пред Манолова с 2,7%. За сведение  това са точно 15 души от анкетираните 551.

fractal

Двете кандидатки ще са сполучливи кандидатури ако имат мъж който да разиграват

 

Хулиган

близо 60% от избирателите вероятно ще гласуват.

Значи 40 на сто от софиянци вече са разбрали, че само ще им губят излишно времето с гласуване.

Изборите имат значение, единствено в условия на демокрация.

При сегашния режим нищо подобно не се забелязва...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/28/prozrac...

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Сегашния режим ти го избра, Хули.

Спестявайки времето за гласуване.

 

В Чехия, Полша, Унгария, Прибалтика има ли демокрация?

С какво сме толкова по-различни от тях, та станахме заложници на бандюги?

fractal

Ако демокрацията беше хубаво нещо за избор на политическо управление хитлер нямаше да спечели избори в германия

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Хайде СЕГА, демокрацията била виновна за избирането на хитлеристите.

Не може да не си чувал за влаковете с щурмоваци, или както там са се наричали тогава бандюгите на Хитлер, които са гастролирали по гарите да гласуват наред. Който е блял тогава, после е преживял 10 години на икономически възход, репресии сравними само със сталиновите и пак подобно морално падение. Разрухата на германия е била начертана още тогава, щото лебенсраумът ѝ е малък, беден и географски негоден.

 

Ама в неделя пак блей гърбосложено пред талавизора или събирай шипки и гъби по трънаците. Демокрацията е каквато си я направи демосът. Е, не става от раз. Става с постоянство, будност и немирност (активност).

ЗКПЧ

Само реплика - в потвърждение на думите на колегата Simplicissima, - на изборите, довели национал-социалистите на власт, последните получават брой гласове по-малък от сбора на гласовете на комунистите и социалдемократите. Знаем от историята какво им се случва на цитираните леви при наци-управлението. Въпросът е защо не са се разбрали лидерите да се обединят срещу заплахата. Та не винаги е виновна демокрацията като такава...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×