Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лондон: Руското ГРУ е отговорно за международната кибервойна

Холандия е изгонила четирима служители на ГРУ през април заради кибероперации срещу ОЗХО и разследването на сваления пътнически самолет над Украйна

04 Окт. 2018Обновена
Тв Дождь
Изгонените четирима служители на ГРУ през април от Холандия

Руската шпионска агенция ГРУ е отговорна за международната кибервойна, съобщи правителството на Великобритания, пише британският вестник The Independent, цитиран от Агенция Фокус.
Руската военна разузнавателна агенция, обвинена в опит за убийство на бившия шпионин Сергей Скрипал, е извършила атаки в Обединеното кралство и в чужбина срещу политическите институции, финансовите системи, транспортните мрежи и медиите, според британското правителство.
Тази тайна международна кибервойна включва намесата в президентските избори в САЩ, които доведоха на властта Доналд Тръмп, според нов доклад на Националния център за кибернетична сигурност (NCSC).
Докладът следва изявлението на Тереза Мей, че Великобритания и съюзническите държави ще работят заедно, за да изложат на показ работата на ГРУ и методите, които използва.
ГРУ, според NCSC, се свързва с редица хакерски групи, чиито имена се използват като "флагове на удобство", включително Fancy Bear: Sofacy; Pawnstorm; Sednit; CyberCaliphate: Cyber Berkut; Voodoo bear; BlackEnergy Actors; Strontium; Tsar Team и Sandworm.
През април тази година NCSC, ФБР и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ предупредиха за руската кибернетична дейност, насочена към доставчиците на публичния сектор, инфраструктурата и интернет услугите.
Чиран Мартин, ръководител на NCSC по това време каза: "Русия е нашият най-способен противник в киберпространството, така че справянето с тях е основен приоритет.
"Това е първият път, когато се приписва кибератака на Русия. САЩ и Великобритания в същото време представиха съвместни съвети към индустрията за това как да управляват рисковете от кибератаки. Това е важна стъпка в борбата ни срещу държавно-спонсорираната агресия в киберпространството. "
Една от най-големите кибератаки, засягаща Великобритания, се състоя през октомври миналата година, когато бе получен достъп до личните данни за близо 700 000 британски граждани след хакерска атака на американската компания за кредитен мониторинг Equifax.
В същото време се извършиха атаки в Украйна, държава, с която Москва е в остра конфронтация - метрото в Киев и летището в Одеса, заедно със синхронизираното използване на злонамерен софтуер в България, Турция, Япония и самата Русия.
В изявление в отговор на доклада, външният министър на Великобритания Джеръми Хънт заяви: "Действията на ГРУ са безразсъдни и безразборни: те се опитват да подкопаят и да се намесват в изборите в други страни; те са готови да вредят дори на руските компании и руските граждани.
"Този модел на поведение демонстрира желанието им да действат без оглед на международното право или установените норми и да направят това с чувство на безнаказаност и без последствия. Нашето послание е ясно: заедно с нашите съюзници ще изложим и ще отговорим на опитите на ГРУ да подкопае международната стабилност. "

 

Холандското правителство обвини руското военно разузнаване (ГРУ) в намеса чрез кибероперация в дейността на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Холандските служби за сигурност са екстрадирали от страната през април четирима служители на ГРУ с дипломатически паспорти   във връзка с въпросната дейност, съобщи на пресконференция холандският министър на отбраната Анк Бийлевелд Шутен.

Описвайки руската операция като "много смущаваща" Бийвлевелд Шутен каза, че четиримата мъже са били експулсирани на 13 април, в същия ден, в който е открит заговорът.

При проверка на вещите им холандците са открили, че с един от лаптопите на агентите е осъществявана връзка с Бразилия, Швейцария и Малайзия, опитвайки се да се намеси в разследването за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines в Източна Украйна през 2014 г.

Ръководителят на холандската Служба за охрана и на специалните разузнавателни сили ген. Онно Ейчелсхайм определи четиримата предполагаеми агенти като Алексей Моренец и Евгений Серебряков, които са имали сходни паспортни номера, и Олег Сотников и Алексей Минин.

По-рано днес Великобритания, Австралия и Нова Зеландия обвиниха руското военно разузнаване за провеждането на световна кампания за "злонамерени" кибератаки, включваща също хакерската атака срещу Демократичния национален комитет на САЩ през 2016 г. 

Говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова определи твърденията като фейк и нарече авторите им "андерсени".

 

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?