facebook
twitter

Горещи новини

КРИБ иска законови промени срещу киберрекета спрямо едрия бизнес

579

За законодателни промени, които да сложат край на опитите за киберрекет спрямо големия бизнес, настояват от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Българи (КРИБ). "Проблемът с рекета на фирми е много голям. Ние го наричаме „Наглите 2”. В първия случай отново наши членове бяха мишена. Методите са горе-долу близки, но голямата разлика е в мащаба и засегнатите. Едно е семейството на бизнесмен и неговия личен бизнес, друго е голяма финансова институция. За съжаление, ние се мъчим заедно да се опазим, но в конкретния случай с „ТАД Груп” вече е наболял проблемът. При „Наглите” благодарим на тогавашното ръководство на МВР. Сега прокуратурата си свърши работата, но ще има следващ случай. Трябва да има законодателство, което да сложи край на опитите да се решават вътрешнофирмени финансови проблеми с рекет”, заяви пред Нова тв изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов по повод хакерската атака срещу информационните системи на НАП.

Той сподели, че работният му компютър е бил хакнат. „Излезе ми надпис да се обадя, за да си платя някаква сума. Нашите съмнения са, че това е процес. Отговорих им, че с терористи не преговарям. Това е терор. Това е точната дума. Те се опитваха да видят дали в компютъра ми има точна информация, която да струва пари и да се откупи. Същото е и с други наши членове”, добави Евгений Иванов.

Според Иванов атаките срещу финансовите институции у нас целели да влошат имиджа на страната ни. „България е на прага да влезе в ERM II. Има хора, които не желаят това да се случи и затова трябва да сме изключително внимателни в предоставянето на публична информация. Видяхте какво стана след атаката срещу НАП. Опозицията поиска оставката на цялото правителство. Това е нещо е недопустимо”, каза Иванов.

„Проблемът е интернационален. Не става въпрос само за базирани в България фирми, които биха проявили интерес към киберсигурността на наши членове. Тук играе целият свят. Ние сме длъжни да предприемем съответните действия и бързо да се локализира опит, ако има такъв. А след това да се търси решение”, обясни изпълнителният директор на КРИБ.

Евгений Иванов поясни, че в конфедерацията членуват и много от големите банки у нас. По думите му те вече са предприели драконовски мерки за сигурност. „Някои банки въведоха двойна система за сигурност от няколко дни, с двойни пароли за достъп. Виждате как се инвестира в сигурността на данните. Ролята на КРИБ е в рамките на нашата организация да набележим действия, на първо време една опълченска съпротива, докато бъде намерено законодателно решение. Ние ще говорим с нашите членове да инвестират в киберсигурност”, обясни Иванов.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2713 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3266 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

983 5

Коментари

Nick F

Безрезервна подкрепа за прокуратурата и правителството от КРИБ ..... 

nottheone

криб-аджиите, естествено, искат и да им се работи без пари

Stern

България е на прага да влезе в ERM II.

Бе то на прага на Шенген сме от 8 г., ама пусто тъй и не боядисахме тази стена, че да го прекрачим.

Впрочем Той каза, че е опекъл влизането в ERM II за 1 юли. Ама не уточни коя година.

blackthorne

За КРИБ ясно, ще ги отбележат. Гражданите трудно ще спретнат опълчение, нямат ресурс и дори и да направят, така ли ще се въвежда ред с...... опълчение.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Това изхабено ченге какво се натяга на Бочко.
bobacko

Първо един едър бизнес има да връща едни едри пари на държавата. към 50-60 милиона лв.

Второ, кога стана голЕм калайджия, кога ти почерне големия гъз бе задник, че всичко трябва държавата да ви дава?

Трето. Колко лобиски закона ви приеха на "коленце" до сега редица правителства и все не ви стига?

Четвърто. Като сте толкова "Едър Бизнес", що не можете да си платите за адекватна информационна защита? Сигурно защото за едната минимална заплата нЕма кой да ви бръсне.

bobacko

Като това е терор, дайте ги на прокурор(Гешефт) ?

hamel

"Проблемът с рекета на фирми е много голям. Ние го наричаме „Наглите 2”. В първия случай отново наши членове бяха мишена.

 

Пръво - проблемът с рекета е ноо забавен Вий кво си мислите бе, другари кооператори, че ще си въртите таковата - синджирчетата?

Фторо - кво имате предвид относно "наши членове"? Кви членове имате бе, другари?

kaily
снимка на kaily

да дигне стачка, ко немат пари за плакати, ще им съберем с дарения

Влез или се регистрирай за да коментираш