facebook
twitter

Горещи новини

КРИБ иска отлагане на тол системата за 2020 г.

Организацията припомня провала на правителството с електронните винетки
832
Илияна Кирилова

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изготви предложение за проектирането, изграждането и въвеждането на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол такси). Ето становището на КРИБ, публикувано без редакторска намеса:

"Във връзка с публикувания проект за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние и интегрирането на системата, ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ счита, че преди всичко е необходимо да бъдат взети предвид становищата на всички засегнати страни.

В КРИБ членуват най-големите български и международни превозвачи като например Съюзът на международните превозвачи - СМТ в качеството си на сдружение, представляващо повече от 480 транспортни дружества, които притежават над 10 000 ППС с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т.,Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт - БАСАТ (товарни и автобусни превозвачи), като засегнати ще бъдат над 12 000 автобусни фирми. В КРИБ членуват и най-големите представители на другата засегната пряко или косвено част от българската икономика, а именно възложителите на превози, търговците на превозваните стоки, крайните потребители и др. Не на последно място пряко ще бъдат засегнати и вътрешнофирмените доставки, които представляват огромен процент от вътрешните превози в страната.

Цялостното становище на КРИБ по отношение на въвеждането на ТОЛ системата е положително (КРИБ бе сред основните инициатори), но при условие, че бъдат спазени изискванията за равномерно въвеждане и пропорционалност на таксуването за всички участници в движението, така както е заложено в Директива 2011/76/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 27 септември 2011 година за изменение на Директива 1999/62/ЕО относно заплащане на такси от тежкотоварни автомобили за използване на определена инфраструктура.

С цел оптимизиране на транспортната система в съответствие с общата транспортна политика на Европейския съюз следва да бъде преосмислен обхватът на таксуваните участъци от републиканската пътна мрежа. В така предложения обхват са включени 92% от първокласните пътища в страната, а с третокласните пътища делът се равнява на 82% от цялата пътна мрежа, за които ще трябва да се плащат такси за изминато разстояние. Това включва автомагистрали, пътища клас I, II и III. Така България става единствената страна в Европа, в която се таксуват автомагистрали, първокласни, второкласни и третокласни пътища. Същевременно България е на първо място в Европа по транспортен дял на транзитен трафик (40%), което означава, че в страната ни транзитният трафик има най-голямо негативно влияние върху пътната мрежа. По-тази причина по-приемлив вариант би бил в обхвата на системата да бъдат включени само автомагистралите и онази част от пътищата от клас I, които са част от транс-европейската пътна мрежа. По този начин системата за таксуване ще бъде насочена основно към транзитното движение и едновременно с това ще даде алтернатива на превозвачите, които работят на българския пазар.

Освен това към настоящия момент интегрирането на системата за събиране на таксите не е свързано с Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“, което е предпоставка за основателни съмнения относно прозрачното събиране и разходване на сумите. В тази връзка предвидената цел за събиране – 1,3 млрд. лева на година изглежда повече от съмнителна. Още повече ако се вземе предвид оценката на основния консултант, че АПИ има капацитет да усвоява годишно не повече от 800 млн. лева. А към планираните приходи от ТОЛ таксите трябва да се добавят и 300 млн. лв. от винетките.

Също така преди въвеждане в експлоатация на системата следва да бъде направена оценка на въздействието, която със сигурност ще бъде основание както за преосмислянето на обхвата й, така и за плавното и поетапното въвеждане на системата.

Към настоящия момент обаче най-важното обстоятелство е, че системата не е готова и няма да бъде готова преди края на първо тримесечие на 2020 година. По тази причина събирането на ТОЛ такси в аванс или на „зелено“ граничи с въвеждането на нов данък или просто с престъпление.

Във връзка с гореизложеното КРИБ и неговите секторни сдружения настояват за отлагане на стартирането на ТОЛ системата до началото на следващата година или по-точно докато не бъдат изпълнени горните условия. В допълнение, за да се гарантира ефективността на системата, е задължително да бъде публикуван Доклад за ефективността на системата след извършените 6 месечни тестове, описани по техническото задание към публичната процедура за ТОЛ системата с цел да не бъдат допуснати технически затруднения при стартирането на последната, което да доведе до блокирането на транспорта в България. Все още са пресни впечатленията от провала на старта на системата на електронните винетки и свързаната с този провал лавина от оставки в правителството.

В заключение КРИБ и неговите секторни сдружения изразяват своята готовност да предоставят технически и експертен ресурс на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изготвяне на аргументиран и задълбочен план за действие."

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

3074 3
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

2835 7
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

1850 3

Коментари

volog2

Добрата иначе идея за тол система отдавна се изроди в поредната бюрократична черна дупка - ще бъдат наети 1000 души бюрокрация, ще се плаща за почти всички пътища, и ще се изхарчат най-вероятно един милиард лева само за построяването й. Веднъж в действие, приходите ще отиват първо за заплати на чиновниците, после за поддържане на системите и нови обществени поръчки, и сигурно жълти стотинки ще остават за подръжка на пътищата. Не могат ли просто да вдигнат цената на винетките за камионите и особено за ТИРовете, минаващи транзит !!???

вила

В пожарникария всичко става така....Да отложат плащането на данъците с 10 години,както на агите,щото населението е най-бедното в Европа.

Stern

Не знам дали някъде в Европа се плаща за 3-класни пътища, макар в някои страни те да са по-добри от нашите първокласни, но мисля, ще това си е типично гербаджийско осиране на справедливата, по принцип, тол-система.

Точно като изхождането им върху бонус-малус системата.

Domi

Агите ни @бавят на границата щото техните тирове плащат за превишената скорост ама друг път. Надявам се да има реципрочни мерки ...амуджите само от това разбират...

peniko

В САЩ тол има само в някой щати и по определени магистрали. Има щати където изобщо няма тол. На една и съща магистрала може да има участъци с и без тол (определя се от интензивността на движението).

Винаги има алтернативен маршут по второстепенни пътища без тол. Плащането е автоматизирано. Ако плащаш по електронен път - цената пада до 50%, даже и до 30%.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×