facebook
twitter

Горещи новини

Каракачанов иска да спира частната охрана на армейски обекти

1322
Илияна Кирилова

Ръководството на Министерството на отбраната предлага да бъдат прекратени договорите с частни фирми за охрана на армейски обекти, в които има оръжие, боеприпаси и взривни вещества, каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Поводът са открити сериозни пропуски от една от ангажираните компании - "БАТ секюрити".

Договорът с нея е бил сключен след процедура по Закона за обществените поръчки, проведена от Съвместното командване на силите, което се явява самостоятелно юридическо лице на бюджетна издръжка. В отговор на запитване от Каракачанов командващият генерал-майор Любчо Тодоров се е аргументирал, че с избора на частна фирма се намаляват разходите, тъй като не се налага назначаването на цивилни лица за охранители.

Каракачанов обясни, че работна група, ръководена от постоянният секретар по отбраната, е направила няколко предложения за решаване на проблема, които трябва да се обсъдят от Съвета по отбрана. Сред тях е и това - при изтичане на договорите с частни фирми за охрана на обекти, в които има оръжие, боеприпаси и взривни вещества, или при предсрочното им прекратяване, охраната да се поема от дружеството за охрана и сигурност МОБА ООД, което е на Министерството на отбраната. Вариант е и ангажиране на военна полиция и личния състав на поделенията, допълни военният министър.

Обектите, които армията вече не ползва, както складовете, в които няма оръжие, боеприпаси или взривни вещества, може да продължат да се пазят от частни фирми.

Като уточни, че няма как да се меси в решението на командира на съвместното командване на силите в казуса с "БАТ секюрити", Каракачанов посочи, че пред ген. Тодоров има две решения - прекратяване договора или поставяне на срок за отстраняване на недостатъците. Военният министър се обяви за привърженик на първото решение, още повече че срокът на договора с охранителната фирма е изтекъл.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сбъднали се думите на Доган, че България влиза в Европа през Босфора

20.03.2019

467 2
Лиляна Павлова се върна депутат, след като затвори министерството си

20.03.2019

700 16
Разпоредил съм на СДС да се даде сигурно избираемо място, обяви Борисов

20.03.2019

2021 33

Коментари

вила

Щом ИПОН джия е баш на територията,то всичко е под негово командване.По-голям абсурд от този-частници да охраняват армията,НЯМА.

beal

Частници охраняват армията мнооооого преди сегашния баш на територията.

Аман от вили-разбирачки...

Evasion

Отново е дошло време за "Здравей наряд, през ден наряд"....

Тодор1

Войската трябва да си пази обектите си.

Второ-войската трябва да охранява границите

Дълбоки и исконни традиций

Другото е от лукавият (англо саксонски модели)

Stern

При липса в щатовете на няколко хиляди войници и при железни изисквания на закона за 8-часов раб.ден, не виждам как аскерът сам ще си пази складовете като наряд или караул.

Емил Станоев

Това не го знаех !?? Частна охрана на военните обекти ?? Егати и държавата !? Остава и полицията да мине на частна охрана ! - ако не е .

dobadoba

От години  е така.

Имам познати, повечето бивши в системата, пазещи армията.

Види се по-евтино излиза обектите да се охраняват от външна фирма, плащаща минимална заплата на хората си, отколкото от професионални военни.

⚓️

rurade
снимка на rurade

А едно време имаше въоръжен караул,който пазеше всички обекти в едно поделение и се даваше от военнослужещите!

Сега трябва да назначават цивилни  или частни фирми да пазят оръжието на армията!

Какво правят военните тогава?

Шкембак войводата май ще разбишка кочинката ,която са си спретнали шапкарите с лампази в МО!

dobadoba

Едно време БГ отделяше към 10% от бюджета за Българската Народна Армия.

Сега отделя по-малко от 2%, т.е. 5 ПЪТИ по-малко.

⚓️

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

ся има 500 пъти по малко икономика..

и 5 000000 повеч кражби.

tonal

армия която не може да се пази сама  не е армия 

inventus

От една страна е оправдано армейските обекти да бъдат охранявани от външни фирми защото това освобождава времето на щатните военнослужещи да се занимават по пълноценно със бойната си подготовка. От друга страна цялостното лишаване на личният състав от носенето на гарнизонната и караулна служба води до загуба на способност същият да носи такава служба когато се наложи.При едни реални учебни или не дай боже бойни действия нима някой очаква че охранителната фирма ще изнесе охранителите си на фронта да охраняват кефа на войниците докато те весело си пуцат по душманите?Явно че това е несериозно допускане.Истината разбира се се намира някъде по средата и войсковите командири много добре го осъзнават и намират компромис. А министъра ако реши да изоставя разни складове и обекти нека бъде така добър да забрави вътре по няколко невзривени боеприпаса от по сериозните калибри. Щото така или иначе няма да се мине и година и орките ще ги разкостят тези обекти но ако има някоя и друга изненада скрита в тях това по мое мнение доста ще спомогне за редуциране на броят и мераците им.

Тодор1

То сега има ли такива понятия в Устава (ско има такъв) като гарнизонна караулна служба?

VBA

Каза се, много добре по-горе, че е време армията да си пази собствеността. Няма лошо.

 

 Вместо да ми се разгилдисват с модерни джипове, военната полиция да се заеме с по-секретните обекти,

 а редници, ефрейтори, младсержанти и сержанти, по два с пушката, след това два часа спане и два часа

 пред караулното. Ако не могат да направят графика, да ми се обадят. Започвам с непоряди

 и завършвам с челни стойки над тоалетното гърне(ДУПКА).

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

а кой министер я пусна..смех часници пазят  теляците...👰💃👯💇

SvSophia
снимка на SvSophia

Големи черногледци сте, начи.

 

Ми зарадвайте се поне, че все още е останало нещо за охраняване. Въпреки военните министри от последните три десетилетия. 😜

Моите5стотинки

 а кой шие (плете) зелените чорапи...да не се окаже че частни фирми обличат армията..а манджата..продуктите кой ги проверява и доставя...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×