Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кантарджиев: Родителите да ваксинират децата над 12 г.

Новите случаи на Covid-19 у нас надхвърлиха 1400

18 Авг. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Съветвам родителите да ваксинират децата си над 12 г. В България имунизираните юноши обаче са много малко. Повече млади хора и тинейджъри засяга новият вариант "Делта". Това заяви бившият директор на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев по Би Ти Ви. Аз съм за мярката ваксинация, категоричен бе той. Макар и слаба, има тенденция към увеличаване на желаещите да се ваксинират, отчете професорът.

Ако много тежко си прекарал коронавируса, нямаш голям имунитет, защото си лекуван с кортикостероиди. Заболяването има 3 етапа. В първия вирусът се размножава бързо и той трябва да се удари с антиоксиданти. Във втория етап идва рискът от кръвосъсирване и в третия етап идва парадоксалната реакция на имунната система. Тогава се дават много кортикостереоди и нямаш адекватен имунен отговор, изясни Кантарджиев.

Преболедувалите коронавируса имат протекция, която се предлолага, че ще е с години или дори доживот, поясни още професорът. Тези, които са много притеснени, нека знаят, че могат да се ваксинират 6 месеца след прекарване на заболяването. В САЩ момента обсъждат висшата държавна администрация да се ваксинира с 3-а доза осем месеца след поставянето на предишните. Мога да кажа, че третата доза няма да ти навреди. Нашата лаборатория вече доказа, че след нея имунитетът скача страшно много. Въпросът е има ли нужда да се прави? Според мен няма смисъл, ако имунитетът е доживотен. Но ако си притеснен, ваксинирайте се и с 3-а доза.

Нормално е ваксинирани хора да се разболяват с коронавирус, заяви още Кантарджиев. Дори да си боледувал, 7 на 1000 се разболяват отново. Ако си ваксиниран с 2-те игли, 2-3 на сто от хората все пак се разболяват. Важно е да знаеш, че ще го прекараш по-леко. Ще шмъркаш 2-3 дни, ще имаш температура 37,5 градуса, може да заразиш някого, но няма да влизаш в болница и няма да си на кислород.  

Във фирмите и предприятията, в които всички работещи са ваксинирани, маските не трябва да се задължителни дори и в новия пик за заболяемостта, коментира професорът. Там, където не може да се направи контрол дали всички са ваксинирани, е хубаво да има маски. Важно е да се помни и правилото за вентилация, да се сменя въздухът. Където той се сменя, рискът е малък.  

СТАТИСТИКА

1405 са новите случаи на Covid-19 в България, сочат данните на Националната информационна система за борба с COVID-19. За последните 24 часа са регистрирани с 104 души повече новозаразени. Това са 6,4 % от тестваните.

За последното денонощие са направени общо 21 906 теста, oт които 5867 са PCR, а 16 039 са с бърз антигенен тест.

Така общият брой на потвърдените случаи става 435 940, от които активни са 16 983. 160 души са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 400 562.

Поставените дози ваксини са общо 2 176 168, като 12 219 са ваксинирани за денонощието.

Хоспитализираните са 1832, от които 160 се намират в интензивното отделение.

Починалите с доказана коронавирусна инфекция са общо 18 395 . 19 от случаите са от последните 24 часа.

Ключови думи:

коронавиирус