facebook
twitter

Горещи новини

IT-специалистите остават най-добре платените работници през 2018 г.

Най-ниско платените професионалисти пак са завършилите музикално и танцово изкуство
1115
БГНЕС архив

Студентите, които завършват информатика и компютърни науки, остават най-добре платените работници в страната, предава БГНЕС като се позовава на изследване на БСК. Средната заплата в сектора е около 2400 лв. Най-ниско платените професионалисти остават студентите, завършили музикално и танцово изкуство, които получават средно около 800 лв.

Тенденцията в българското висше образование се променя в негативна насока спрямо предходните години – за пет години /от 2014 г. до 2019 г./ броят на новозаписаните студенти е намалял с близо 15%. Спада, обаче, и процентът на безработните студенти, които са завършили висше образование.

Положителна тенденция, обаче, е плавното повишаване на работните заплати на завършилите университет, което изпреварва средната заплата за страната – 1151 лв. срещу 908 към февруари 2019 г.; както и високите доходи и почти пълна заетост в техническите и медицинските специалности, накъдето се ориентират все повече студенти. Наблюдава се и отлив от доскоро популярни специалности като икономика и администрация, които бълваха твърде много кадри, които често си намираха работа в сфери, за които не е нужно висше образование.

Студентите, завършили „Военно дело“, са на първо място в класацията на процентна заетост – сред тези студенти няма нито един безработен. Класацията обединява случаите на завършили студенти, които работят – дори и не по специалността си. На второ място се нареждат медиците, от които едва 0.16% не са успели да намерят работа. Младежите, завършили Стоматология, Металургия, Музикални и танцови изкуства, Ветеринарна медицина, и Математика, също лесно успяват да намерят работа. В дъното на класацията пък се нареждат животновъдите, специалистите по материалознание, психология и религия /теология, които трудно намират работа по специалността си.

Според класацията за приложение на придобитото висше образование и реализацията по призвание, близо 100% от завършилите военно дело работят по специалността си. На второ и трето място се нареждат медиците и стоматолозите, след това фармацевтите и учителите, които също си намират работа по професията си. В дъното на класацията са завършилите туризъм – където едва 20% от завършилите работят по специалността си; както и студентите по изобразително изкуство, хранителни технологии и животновъдство.

 

Изследването показва и как се движат тенденциите на учениците, които стават студенти, а впоследствие и професионалисти. Така например, отличниците в училище обикновено избират специалности като медицина, фармация и стоматология; след тях се нареждат математика, право и политически науки. Учениците с по-ниски или съвсем слаби оценки се ориентират към професии в областта на материалознанието, добивът на полезни изкопаеми, животновъдство и растениевъдство, както и машинно инженерство.

Същата е статистиката, която показва средния облагаем доход на завършилите според висшето учебно заведение и специалността – студентите, придобили диплома за компютърни науки, информатика, инженерство и математика получават средно между 3 800 и 2430 лв.

Извън компютърните науки, специалност „Обществено здраве“ е с най-високо платени завършили студенти, които получават около 2 300 лв. средно на месец.

На обратния полюс обикновено са творческите специалности: завършилите „Театрално и филмово изкуство“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, ЮЗУ „Неофит Рилски“ и в театралния колеж „Любен Гройс“ в София получават средно по около 600 лв. месечно. Бакалаврите по „Социални дейности“, завършили ТУ-Габрово и МУ-Плевен, взимат също около 600 лв. заплата.

Все по-малко кандидат-студенти, обаче, биват насърчавани да се насочват към технически или информационни специалности, които са сред най-високоплатените. Според изследването това се дължи на ниската информираност на учениците преди кандидатстване, но и заради крайно недостатъчната подготовка по тези направления в гимназиите.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пожар гори в столично заведение

19.10.2019

1208 4
ГДБОП и антикорупционната комисия с акция по Черноморието

19.10.2019

1112 7
Йотова е недоволна, че в мониторинговия доклад има все нови забележки

19.10.2019

1013 3

Коментари

ЗИЛ131

2400 средно на хакерите?! Все си мислех, че им плащат повече. 

Sapienti_sat

Студентите, завършили „Военно дело“, са на първо място в класацията на процентна заетост – сред тези студенти няма нито един безработен.

 

Като има индустрия, тя трябва да се пази! А то - има!

Голямо объркване има между студенти, завършили, заети...

Nashenec

Вероятно заплатата е доспа по-голяма, но фирмите правят всичко възможно да не се разбере реалната заплата, защото конкуренцията тогава ще дръпне и без това малкото ти специалисти.

За ИТ-то трябва да се кажат няколко важни неща, за да могат хората да знаят какво чака децата им, ако решат да работят това.

1. ИТ-то е една от областите с най-голямо текучество - обикновено фирмите съкращават радикално всичките си специалисти, минали 40 г. (без значение на пола). Проблемът е функционален и технологичен - нашите фирми имат нужда от кодери, което изисква поне по 8-9 часа яктивна работа на компютър. След 40 г. в този браш отдавна е установено, че човек трудно работи активно повече от 6 ч., като това не е непрекъснато. Затова във фирмите остава средно всеки десети, т.е. само тези които стават за групови или проектови ръководители (повече мислене, по-малко писане на клавиатура). Пример: Телерик уволни преди няколко месеца около 200 от най-добрите си програмисти, защото бяха вече в тази възрастова група. След това веднаг започнаха наемане на доста по-млади (естествено за доста по-малко пари).

2. ИТ-то е една от областите, в които жените най-остро са поставени пред избора 'семество' или 'кариера'. Това е следствие от предходното, т.е. от възрастта - когато имаш това ограничение, появата на деца води до изоставане кариерно. Затова вузовете имат толкова много жени-преподаватели по програмиране - започват по фирмите, раждат, връщат се на работа и разбират, че са безвъзвратно изостанали от врастниците си. Затова, ако са решили да продължат да работят ИТ, се местят на научна работа - най-често във ВУЗ, по-рядко в БАН.

3. ИТ-то е изключително тежка работа за здравето заради целодневното стоене в една много специфична поза (лекарите му казват 'кокоша стойка'). Това води до изменения в гръбначен стълб (първо започват да болят пръстите на краката и около глезените), проблеми с храненето на мозъка (постоянно главоболие и покачване на диоптъра), повишена неврозност и агресивност, тежки проблеми със стомаха и червата. Това изисква всеки човек специално да ходи поне по 2-3 пъти седмично на фитнес, да први специфични упражнения като става, а и да внимава за стойката си на стола през деня.

 

ИТ-то стана като спортистите - много ограничено време на полезност на персонала, голяма възвращаемост на инвестицията, малко истински подходящи за тази работа. Другото е бизнес и човек трябва да внимава да не го изхвърлят с мръсната водя, когато фирмата прави основно почистване.

 

spanopolski

Написал си един екран глупости.
Компания с име Телерик не съществува от няколко години. Ако говориш за Прогрес (тези които ги купиха) те съкратиха далеч по-малко от 200 човека, получиха адекватни обезщетения и си намериха бързо друга работа.

Стойката при седене пред компютър при програмистите не е по-различна от тази при, да речем чиновниците  и един куп други професии, които също седят по цял ден пред компютър.

Не съм чувал някой да са го съкратили само защото бил над 40, за сметка на това познавам активно работещи програмисти над 60 г.

 

При настоящия остър недостиг на кадри не знам кой би изхвърлял хора без наистина основателна причина.

Nashenec

Съжалвам, но не са глупости.

И аз познавам хора на по 60 г., които работят в ИТ-то, ама ако не е някоя малка фирма (дейност от вида на КПА), те са началници и не бичат кодове по 8-9 часа на ден.

Ако не вярваш - ходи виж. Аз съм го проверявал толкова често през последните 7-8 г., че ми е втръснало да го гледам.

За уволнението като станеш на 40 г. - ами никой не те уволнява заради възрастта, а заради несправяне с работата (другото е дискриминация). Само един пример - в последните 3-4 г. в магистърските програми за ИТ-сектора е много често срещано записването на хора на 38-40 г., защото ако не вземели магистърство нямало да могат да ги оставят във фирмата (по "западната" номенклатура ръкововдителят на проект трябва задължително да е магистър).

За съкратените - над 180 човека са и всичо започва, когато тези хора са поискали от новите собственици адекватно увеличение на заплатите. За името Телерик - ами всички си го знаят така, а новите имена тепърва ще се налагат. То така си е и с Джонсън контрол - и те си имат нов собственик, ама всеки от по-старите партньори си им вика "бившия Джонсън контрол".

spanopolski

Kакви имена тепърва ще се налагат, Прогрес купи Телерик преди 5 години..

Спирам да ти коментирам глупостите, остани със здраве.

First Strike

Журналистите остават най-неграмотни:

 

 Спада, обаче, и процентът на безработните 

 

Положителна тенденция, обаче, е плавното повишаване

https://pavlinav.wordpress.com/2011/10/13/1-2/ 

Supertramp
снимка на Supertramp
Най-паразитната прослойка и в световен план. 95 % от "продукцията" на IT сектора е булшит. Кипеж на безсмислен , но високоплатен труд. В търговията и потреблението има основен принцип.Виждаш нещо което можеш да купиш и си задаваш въпроса - "А имам ли наистина нужда от това ? Мога ли да живея и без това?" За 99 % от произведеното от тези паразити - отговорът е еднозначно да ! Можем и без техните непрекъснати ъпдейти , интерфейси , бета , гама и пичкини версии ... Без техните милиарди игри и игрички , огромната част от които са затъпявки. "Продукти" които погубват времето и живота на стари и особено млади. Времеядство ! Истинските нужди които има човек са много прости , а най.важните от тях напълно безплатни. Истинските професии , които са забити в периферията на съвремието са учителите , лекарите , инженерите, хората на изкуството , на духа... За съжаление най-платените са паразитите.
dobadoba

На времето имаше едно интервю с Клаудия Шифър, вървежен модел преди години.

Та там журналистът я пита(по спомени):

- Г-це Шифър, доколкото знам за последното ви модно дефиле са ви платени $20000, на което вие сте излязла само за няколко минути. В същото време баща Ви, работещ в завод вади тези пари за около година. Как ще коментирате всичко това ?

- Има свободен пазар, на който има търсене и предлагане. Баща ми е подписал договор със завода за тези пари и ги получава. Моят агент подписва договорите за моите изяви и аз ги изпълнявам.

⚓️

Мицо

Интересно, Supertramp, защо само IT-тата ти бъркат в мозъка? Били паразити, ненужни, времеяди и т.н. А защо не казваш нищо за финансистите, банкерите, икономистите, държавните служители и това, че всеки 2-ри студент вече записва или икономика, или публична администрация? Ами какво ще кажеш за техните заплати? И то, сравнени с труда, който полагат? Те ли са работните пчелички? С какво точно са по-полезни от IT и как ще го свършат, ако нямат компютър и съответния софтуер?

Supertramp
снимка на Supertramp
Добър въпрос с лесен отговор. Дописката е за IT паразитите , казвам си мнението за тях. Ако беше за някоя от изброените професии , бих си казал мнението конкретно за всяка една. Съжалявам ако сте от засегнатите .

Влез или се регистрирай за да коментираш

×