facebook
twitter

Горещи новини

ГЕРБ пусна нов залп рещу Румен Радев заради изтребителите

Зам.председател на НС нападна президента, че противопоставя военни на пенсионери. Цветанов пък твърди, че държавния глава защитава модел, който няма необходимо оборудване
3862
БГНЕС архив

Смятам, че ще имаме действително достатъчно политическа подкрепа в българския парламент за започване на преговори със САЩ за F-16. Това ообяви председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНР. И ще да дадем възможност и мандат на българското правителство да оптимизира цената, която българският парламент трябва да ратифицира при договор, който трябва да бъде внесен от Министерски съвет между правителството на САЩ и на България, добавя той.

"И тук искам категорично да заявя, че това което се предлага от работната група, това което беше прието от Министерски съвет, аз смятам, че това е възможният най-оптимален вариант и нещо, за което страната ни би могла действително да се гордее след десетилетия, защото това е инвестиция в сигурност. И аз съм убеден, че всяка една държава членка на НАТО полага максимални усилия и знаете, че и ангажиментът, който е поела страната ни към 2024 г. брутният вътрешен продукт – 2 % да отиват за отбрана, защото това е сигурност, която всяка една държава би трябвало да отделя, за да гарантира националния си просперитет.", добавя Цветанов.

"Ако приемем предложението, което отстояваше служебният кабинет след така много силната защита на Румен Радев и се предлагаше един друг модел и вид самолет, който обаче няма необходимото оборудване и към момента, когато процедурата тече в момента за избор на боен самолет. Което означава, че в момента ако правим съпоставка, някаква хипотетична и кажем, че единият е дал по-висока цена, а другият по-ниска, този който е дал по-ниска цена действително той има скрити разходи, които ще възникнат в последствие, защото трябва да има решение на трета страна за оборудването и лицензите, които трябва да бъдат предоставени. Което означава, че можем да бъдем забавени и в сроковете и по окомплектоването на самолетите, за да могат да изпълняват съответните съвместими оперативни способности както съответните държави на НАТО. Искате ли да имаме решение, което преди години са взимали за военна техника, която може да бъде използвана само като транспортно средство? Аз смятам, че трябва действително националната ни сигурност да има боеспособна техника, която да бъде съвместима с оперативните способности на нашите съседи – членки на НАТО: Гърция, Румъния, Турция", казва още втория в ГЕРБ.

"Президентът се стреми да ни внуши, че нещо не е направено - каза още Христов. - Какво се стреми? Да върнем процедурата обратно? Да забавим процедурата? Да не се сключи сделка? Това влияе на две неща. Цената се увеличава. Ако бяхме направили покупката преди 2 г. цената щеше да бъде друга. От друга страна, забавяйки модернизирането на ВВС, ние не работим за постигане на оперативна съвместимост с другите в НАТО. Кой печели от това? Просто казвам последствията, които могат да възникнат, ако не продължим в тази посока, в която вървим.", обяви пък зам.председателят на Народното събрание Емил Христов по Би Ти Ви.  Той критикува Румен Радев, че противопоставя пенсионерите на военните. 

„Трябва да се инвестира в сигурност и тази българска армия, която изстрада и не беше финансирана толкова много години, да бъде подкрепена. Алтернативата е безвремие“. Това каза в същото време  пред БНР ген. Константин Попов – председател на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ. Следващата седмица за обсъждане в парламента влиза предложението на правителството – страната ни да започне преговори със САЩ за 8 изтребителя Ф-16.      

„Националната сигурност би трябвало да е приоритет и би трябвало да се инвестира в нея. Това, че започваме преговори съвсем не означава, че има договор. Има последваща ратификация. За да се стигне до нея, правителството трябва да извърши огромна работа и в края на краищата да предложи нещо на парламента. Така че процесът изобщо не е завършил“, обясни той в предаването „Неделя 150“. Според него „драматизирането“ на темата може да доведе до отлагане на целия процес и може да има сериозен ефект не само върху този проект, но и върху всички останали проекти за модернизация на българската армия. 

Ген. Попов посочи какво предстои следващата седмица в парламента: „Ще има дебати. Те ще са на политическо ниво. Политиците ще вземат решение, но то ще е на базата на експертизата, която е извършена“.

Депутатът подчерта, че предложението може и да не мине в парламента, но ако се приеме, това ще даде увереност и единство на България за продължаване по пътя на модернизацията:

“Сигурен съм, че българското правителство, което трябва да бъде поздравено за смелостта и за това, че иска да продължи модернизацията, ще си свърши добре работата и няма да предаде националните интереси“.

„Ние не казваме, че отпадат основните изисквания. Казваме, че правителството – това, което е предложило и сме го приели, ще трябва да носи своята отговорност, когато дойде отново за ратификация на предложен договор или дойде с предложение за преговори със следващия кандидат. Ф-18 също участва с една много по-сериозна сума и това не ги отказва. Така че всеки, който имаше желание, можеше да участва“, отбеляза ген. Попов и подчерта, че има избор, а не конкурс. Щом няма конкурс, не виждам как ще бъде опорочен и защо точно опорочен, коментира той критиката на президента по темата. 

„Параметрите, заложени в математическия модел, не са гласувани от депутатите – това е отговорност на правителството и по-специално на Министерството на отбраната. Ние връщаме отговорността в правителството. На МС няма да му е по-леко, ако с 5 лв. бъде надхвърлена максималната цена“.

95

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Инсайдър": България е хъб, но и мишена на руското разузнаване

17.02.2019

1849 37
Мей поиска подкрепа от Борисов за Брекзит

17.02.2019

1767 17
Голямо задръстване на "Цариградско шосе" на входа на София

17.02.2019

1031 5

Коментари

Страници

rurade
снимка на rurade

Залп?!

Така ли се нарича вече хвърлянето на кал по някого?

антон74
снимка на антон74

да

не знаеш ли хипопотамите как се ухажват😉

Penchobre

„Ние не казваме, че отпадат основните изисквания. Казваме, че правителството – това, което е предложило и сме го приели, ще трябва да носи своята отговорност, когато дойде отново за ратификация на предложен договор или дойде с предложение за преговори със следващия кандидат. Ф-18 също участва с една много по-сериозна сума и това не ги отказва. Така че всеки, който имаше желание, можеше да участва“, отбеляза ген. Попов и подчерта, че има избор, а не конкурс. Щом няма конкурс, не виждам как ще бъде опорочен и защо точно опорочен, коментира той критиката на президента по темата. 

 

Този е задминал и това, което имаме като Цветанов, съответен експерт по самолетите! 🐒🐒🐒

Дохс_Читем

Мисълта и на единия, и на другия е ясна като QR-код. Изглежда почти красива в своята сложност и неразбираемост.

Grim
снимка на Grim

Дур бе помияри, срам за България. Ще се разчекнат да угодят на господарите безродниците гнусни.

Baskerville
снимка на Baskerville

Повръщат върху Радев и после "отговарят" на забележките му като пияницата от вица.

pasi

Един беквокал се изходил, а заглавието "ЗАЛП" !?!  Ще се преговаря, ще се тупа топката до февруари, най-подходящото време за оставка на главатаря на Шайката!

pasi

Един беквокал се изходил, а заглавието "ЗАЛП" !?!  Ще се преговаря, ще се тупа топката до февруари, най-подходящото време за оставка на главатаря на Шайката!

Foton4ik
снимка на Foton4ik

А Правителството дали ще е послушно или ДА?!

Пантелей

Стига сте се тръшкали, бре геостратези!!! 

Не виждате ли, че тия "караници" работят във ваша полза? А?

П.П. Бочко - ако трябва - ще имитира караници и с Началника, ако трябва...

Щом тея караници работят за целта му - да тупа колкото се може по-дълго кълбото!!! 😂

hamel

Залп от топчето на Боримечката.

УмноКрасивЧуств...

Нещо за Румъния, м? На джуркалистите не им ли идва на ум да направят сравнение? А в Румъния конкурса беше спрян само заради СЪМНЕНИЯ, че избрания кандидат дал по-висока цена. Тука в кочината няма СЪМНЕНИЯ, има сигурност КОЙ, КОЙ, КОООЙ е геополитически, геостратегически и политкорктния избор. Който каже Вашингтон разбира се. Ясно защо журналята не питат, да не будат пратени на Острова на Милен Цветков. 

hawk
bilbotorbins

"И аз съм убеден, че всяка една държава членка на НАТО полага максимални усилия и знаете, че и ангажиментът, който е поела страната ни към 2024 г. брутният вътрешен продукт – 2 % да отиват за отбрана, защото това е сигурност, която всяка една държава би трябвало да отделя, за да гарантира националния си просперитет."

 

Тук авторът нямаше нужда да уточнява кой е автора на мисълта. То е кристално ясно. Изникват ми само два въпроса:

- Как се отделя сигурност? 

- Това, че сме обещали да харчим по 2%, означава ли, че трябва да купим едни самолети, дето ще имат възможности, които не ни трябват и не можем да  поддържаме? Доктрината ни е отбранителна все пак. 

 

 

 

ahtezi banani

Аз продължавам...

 

Някой ще ме попита ли за какво да се харчат МОИТЕ пари? 

 

п.с. залп ли е, пръдня ли е - все е въздух под налягане с тежка миризма на гробен гнилоч 💨

антон74
снимка на антон74

ние сме атлатици хамамджии

ма понякога питаме #вернитесисъюзницитесислаткобузести

ще се наведат ли да си земат сапуна

асобено кат са миришканци

 

 

fractal

Доналд щом каза че Европа не го интересува и Европа от 500 млн човека не може да дислоцирани 8 изстребителя за еърполисинг какво ли бъдеще ни чака

Billy-Joe Winchester

Г-н Президент 👍

Цвъковци вече са пътници, видя се колко могат.

Тони Йорданов

 "нещо, за което страната ни би могла действително да се гордее след десетилетия, защото това е инвестиция в сигурност"

Днеска си тука, утре та няма, бе боклук каунест.

Zmeja

Президентът иска да се спазват законите. Нищо повече. Надявам се всички търгове за обществени поръчки да не се провеждат като този за самолетите!

В "Законите на Паркинсон" има един пример за провеждане на конкурс за преподавател по китайски език. Накратко: Явяват се примерно 10 кандидати. След няколкодневни тестове за познания по граматика, писане на есета, писане на поезия по тема, тестове за физическа издръжливост и т.н. председателят на комисията заключава: "Господа, най-добре от кандидатите се представи г-н Дин Гън Мън, но аз считам, че нужният ни човек не е сред състезаващите се. Кой уважаващ себе си учен ще се яви на конкурс като нашия, рискувайки авторитета си ако не бъде избран. Мисля, че най-подходящ за преподавател е г-н Ли Пън Дън". Комисията гласува за г-н Ли Пън Дън.

Диагностик

Никакъв залп няма. От 2 изказвания , засягащи и избора на самолет се прави компилация, за да се наберат повече отваряния.

Мнението си Радев е дал, когато е бил шеф на пилотите и действащ летец.

Сега се изказва САМО като политик на конци.

 

Президентът Румен Радев всъщност одобрява изтребителите F-16 и при сравнение с Грипен признава, че те са по-оптимален вариант за българската армия. Това се случва в интервю за Евгени Генов от вестник “Преса" от 2012-а. Години преди да стане президент и да фаворизира шведските машини, тогавашният заместник-командир на ВВС казва следното:

 

В ценовите предложения на "Грипен" и "Еврофайтър" са включени основно самолети без въоръжение, с минимално наземно оборудване. Пакетът на Ф-16 МЛУ освен девет самолета с напълно отремонтирани двигатели съдържа и всичко необходимо за използване на машините: последно поколение въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-повърхност", контейнери и нашлемни системи за целеуказване, системи за обмен на видеоинформация в реално време, тренажори за летците и инженерите, системи за планиране и разбор на полетите, модерно оборудване за обслужване и ремонт, резервни двигатели и обучение. Цената на този пакет е чувствително по-ниска от другите предложения.

 

Подтикнат от Евгени Генов, Румен Радев коментира и твърдението на депутати, че предложените по онова време машини са “летящ скрап":

 

"Наши експерти се запознаха отблизо с тези самолети. Всички са в перфектно техническо състояние. Лично аз летях на него и изпълних разнообразни задачи. Като способности Ф-16 МЛУ версия М5 няма нищо общо с първоначалния вариант на Ф-16 блок 15. Той превъзхожда значително Ф-16 блокове 30, 40 и в някои отношения дори 50, на които също съм летял и срещу които съм изпълнявал десетки боеве с МиГ-29. Авиониката и интегрираното въоръжение, както американско, така и европейско са впечатляващи. На всеки три години самолетът се модернизира, като разходите се споделят от петте европейски държави, в които е на въоръжение: Холандия, Белгия, Норвегия, Дания и Португалия". 

 

Най-интересната част от интервюто обаче е тази, в която Румен Радев директно заявява, че подръжката на F 16 е далеч по-рентабилна от тази на Грипен. Ето точните думи на настоящия президент, казани през 2012-а пред вестник “ПРЕСА":

 

Как ще поддържаме западни самолети?

 

Най-лесният начин е да възприемем предлаганата от “Грипен" и “Еврофайтър" концепция за поддръжка на две нива: дават ни минимално необходимо оборудване, свиваме драстично инженерно-техническия състав, който преминава ускорено обучение и отговаря само за ежедневното обслужване на самолетите на старта и снемане и монтаж на агрегати. Според тази концепция всички висококвалифицирани дейности по дефектация и ремонти се извършват от фирмата производител чрез куриерска служба. Периодично там се изпращат и самолетите за инспекции с престой от два до шест месеца. Системата работи гарантирано, но гълта много пари.

 

Докато от Ф-16 предлагат концепция за поддръжка на три нива: предоставят ни модерно оборудване и лаборатории, усъвършенстваме инфраструктурата, запазваме инженерно-техническия състав и инвестираме в неговото обучение. Самолетите никога не напускат България, всички инспекции и техническото им обслужване и поддръжка се изпълняват от български военни специалисти. Разходите за цялостна годишна издръжка на този “свръхсъстав", сравнен спрямо необходимия за “Грипен" и “Еврофайтър", са около 2 млн. лв., но той спестява десетки милиони в сравнение с поддръжката на две нива.

 

Като цяло, по време на интервюто Радев дипломатично отчита качествата на Грипен, но дава ясно да се разбере, че значително по-добрият избор са изтребителите F-16. Какво го е накарало да промени позицията си след като застава на президентския пост - не става ясно.

Източник: Plovdiv24.bg 

 

☝️  👍  ❕

 

антон74
снимка на антон74

уф диагностик

отде ги копаш тия чаршафи. свят ми се зави само да го прегледам диагонално.

конците са ясни - 4 на брой, колкото на всека друга натовска звездичкаа

нали и ти си натовец🗽. не виждам защо мрънкаш, освен ако конците

на некой твой фаворит не са се пооплели от много рипане

 

ps tu me fai girar, tu me fai girar come fossi'una bambolaa...😚🎶

антон74
снимка на антон74

визирах най-вече припева, в случай че има незагряли от брашнецката школа:

 

non ci gioco più quando giochi tu

sai far male da piangere

a stasera la mia vita

nelle mani di un ragazzo

no, non la lascerò più

Памфуций
снимка на Памфуций

👍 за напомнянето

Хулиган

Явно инструктажът е бил с яко набиване на канчетата.

Но понеже са некадърни, пак ще се издънят.

За което аз лично нямам нищо против.

И без това на тукашния бантустан изтребители не са му нужни...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/11/15/kak-svi...

Бат Бойко

Цялата процедура по избор и покупка на самолетите е извън правомощията иотговорностите на Радев. Не мога да разбера защо един прездент не спря да се бърка в това но пък по редица по важни теми мълчи като камък.

антон74
снимка на антон74

аа бате бойко гепи пет.

днеска постваме синхронно;)

Manrico
снимка на Manrico

Ех, колко ли време остава до вълшебното:

"Имате още една седмица!"

Както съм казвал и друг път - средно три водки, ако са без мезе или пет - с мезе.

антон74
снимка на антон74

да бе, с мезе са към 7 за агърцъй и ок. 11 ако има сельодка

или поне шпроти

по-нагоре ми се губят цифрите, буквите и числата

Mастар

Тая работа е малко гнила и много желаещи да участват май няма. 

Тъй че, помощта на Д(п)С ще е решаваща. А те евтино не вземат. Въобще мъка. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш