Quantcast
Фандъкова показа първия метро влак на автопилот | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Фандъкова показа първия метро влак на автопилот

Влаковете по третата линия все пак ще се движат с машинисти
1180
БГНЕС
"Метрополитен" не предвижда засега да купува софтуера за управление без машинист.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова показа първия пристигнал у нас влак, който ще се движи по третия лъч на метрото, предаде репортер на БГНЕС.

Новата машина, произведена по поръчка на Столичната община, се намира в изграждащото се ново депо на „Метрополитен” на улица „Житница”. То трябва да бъде напълно завършено до края на годината. Именно в него ще се обслужват новите влакове.

„Това е първият от общо 20 метровлака. Следващия понеделник ще пристигне вторият, а третият – на 2 август. Влаковете са много модерни и имат опция да вървят без машинист. Засега обаче те ще се движат с машинисти, които ще преминат обучение. Най-важното е, че са енергийно ефективни и с намален разход на енергия”, акцентира Фандъкова.

Възможността на влаковете да се движат без машинист изисква закупуването на специален софтуер, който на този етап няма да взимаме, тъй като така или иначе с тях ще пътува машинист, заяви директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев.

„Влаковете, които ще се движат по третата линия на метрото, са изцяло съобразени с пътникопотока. Първите са с дължина 60 метра, а последните ще са 80 метрови, тъй като тогава ще се пусне и участъкът към „Слатина” и натоварването ще стане по-голямо. Влаковете са много модерни и предлагат комфорт на пътниците. Нямат камери в тях, а такива са поставени на вратите, тъй като много хора се възпротивиха срещу това да бъдат снимани, докато пътуват. Нямат и рампи, защото подът е нисък и удобен и няма нужда от тях. В самите мотриси има специални места за хора с увреждания. Един от новите влакове струва над 5 млн. евро”, подчерта Братоев.

Той изтъкна, че всички метростанции от третия лъч ще бъдат оборудвани с преградни стени между влаковете и пероните, за да се предотвратят опитите за самоубийства в метрото и добави, че днес е имало такъв опит. „Днес една жена се е опитала да се хвърли пред влака на една от станциите. Слава богу всичко се е разминало”, съобщи той.

„Целта на тези стъклени прегради е да ограничим и такива случаи, както и да дадем по-голяма сигурност на пътниците“, коментира директорът на подземната железница.

По-късно Фандъкова и Братоев инспектираха строящата се станция на метрото на кръстовището на бул. „България“ и бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“.

„Тук на метростанция бул. „България“ вече започна монтирането на релсовия път. Монтиран е около 500 метра. Това е първият участък с релсов път. Очакваме до септември да бъде монтирано около 2 км – от „Красно село“ до Медицинска академия. Дейностите тук вървят по график. Срокът на първия етап от ремонта е есента на следващата година, когато се очакват и първите пътници на третата линия на метрото. Вторият етап, 4 км, които се изграждат по Околовръстния път, трябва да са готови в началото на 2020 г.“, коментира кметът Фандъкова.

"Конструкцията е завършена 95%. Месец юли и август ще приключат изцяло конструкциите и от септември започва представителната архитектура и довършителните работи. До края на годината ще приключат монтажните работи. Догодина ще започнат единични изпитания, а пролетта и комплексните. Първо ще бъде завършен този участък с две метростнации до „Медицинска академия“, тъй като тунелопробивната машина работи още. До Попа ще бъдат завършени следващите 5 станции следващата пролет. Есента останалите 3 с оглед до края на 2019-та да бъде завършен целия 8 км участък. Част от него може би ще стане готов още през септември следващата година“, заяви Братоев.

Стана ясно още, че тази година ул. „Житница“ ще бъде цялостно ремонтирана. 

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

18222
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

2822
Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

3774