facebook
twitter

Горещи новини

ЕС одобри френско-германски компромис за „Северен поток-2“

11566
БГНЕС архив

Франция и Германия постигнаха компромис, който позволи на Берлин да остане водещият преговарящ с Русия по газопровода „Северен поток-2" за Европа, предава Франс прес, цитирана отФокус. Двете страни са се договорили да гарантират, че правилата ще се прилагат от „територията и териториалното море на държавата-членка, където се намира първата точка за връзка", която е в Германия.  Според Франс прес, германо-френският компромс, включващ водеща роля на Берлин, а не на Брюксел бил приет единодушно от посланиците на ЕС.

 

 

 

Проектът

 

Проектът "Северен поток 2" предвижда да се изградят две линии от газопровода с обща мощност 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Съоръжението ще заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.
Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 милиарда евро. Единствен акционер в оператора по проекта Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) е руският газов холдинг Газпром. Партньори по него са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви (OMV), англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които ще осигурят 50 процента от финансирането.

 


 

 

167

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сирийските кюрди освободиха Рас ал Айн от турските сили

15.10.2019

4902 50
Великобритания ще трябва да предложи еврокомисар, ако остане в ЕС

15.10.2019

189 1
Операцията в Сирия отложи решението на VW за Турция

15.10.2019

2672 20

Коментари

Страници

ЗИП
снимка на ЗИП

Значи да очакваме Германия да отреже клона на който седи ?

 

:)

 

Силно ама силно се съмнявам. Каквото и решение да бъде гласувано, Германия има безброй варианти да го заобиколи.

 

А работата с Микрон е пределно ясна. Той е бесен, че Путин иска да го свали чрез Льо Пен, Салвини и Ди Майо и затова се цупи на Германия, като малко детенце....

 

:))

Solace

Интересно - хем искаш газ, хем не искаш да ти я доставят. И хем искаш, хем не ти дават господарите. Мислят си, че Русия ще е пред свършен факт - построен газопровод - и ще клекнат. Съмнява ме. Дано не пробват докога ще държат нервите на руската власт...

аванти дилетанти

 Е и какво като пробват? Какво ще направи колосът на глинени крака?

Soro

Трьмп удари Канцлерката. Тя ни отряза потока , Тръмп чрез агентите си ще отрежат немския - Северния )

hickoko

По принцип България винаги е надупена към Германия,но в случая е най важно какво ще кажат от Козяк.

аман бе

След 1989 г. едва ли. Зельо ни направи франкофони, следващите - американофони.

Minderbinder

За приемането на измененията са необходими 16 гласа „за“

България гарантирано ще даде един от тези 16 гласа.

 

Лакеи.

paragraph39

Бъдете точни и коректни!

Газопроводът "Северен поток-2" НЕ е руски- той е руско-ГЕРМАНСКИ!

Само газът по "Северен поток-2"/ както и по "СП-1/ е руски!!!

ТЧК

аванти дилетанти

Газът е руски. Еврата са германски.

TheBoss

Германия се надява на подкрепата на Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Гърция и Кипър по въпроса.

Франция е твърдо против.

PlaNed
снимка на PlaNed

Значи, ще броим пуделите?

За нас знам! Ние сме от страната на булката!

ЗИП
снимка на ЗИП

Вие дори не може да си представите колко е могъщ "немския промишлен капитал"...

 

Немците са буквално "маниаци" на тема "евтини природни ресурси". За тях се готови да се впускат в световни войни с десетки милиони убити...

 

Германия без евтина енергия просто не може да съществува !

 

:)

 

 А кой ще бъде "номинален" собственик на тръбата какво значение има ?

 

Има поне 1001 фокуса чрез "подставени фирми"....

 

:))

Soro

САЩ елиминираха Япония като икономически конкурент . Сега и ЕС ще бъде елиминирана окончателно.

TheBoss

Сигурно е така. Особено след като Япония и ЕС подписаха за безмитна търговия. 

УмноКрасивЧуств...

Макарона май ще стане на спагети, натам отива работата. После и с ошаф да са спагетите се тая.

pasi

Да напомним. Алжирския газ си върви към Франция, а Либийския към Италия. Италия ще гласува против, а за франсетата едва вчера се съобщи че ще са "за" т.н. пакет. Дали обаче това ще е факт не се знае. България също се надявам да е "против", ако иска в бъдеще втора директна тръба, а не през Турция. По гласуването ще ги познаете.

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

Залагам цяла бира, че българското ЗА е комплектовано със стратегическото решение на МС за купуването на Ф-16. Ако Флорентий Цв не успее да доложи от закуската какво е решено за позицията на България, то Пъмпкин ще се сети сам.

ИвКо

 България също се надявам да е "против", ако иска в бъдеще втора директна тръба, а не през Турция.

Втората директна линия може би. Не вярвам да си защитим интереса, особено па с тоя състав дето е начело на страната, забрави.

гарван_грачи_грозно

Странно, след като Германия обяви, че се отказва от въглищата, а под натиска на "зелените" ще затваря останалите АЕЦ, на какво ще се топлят? .... Ааа, да, дъвката "глобално затопляне"!

.

И само не ми казвайте "възобновими источници". Слънцегреенето на високите ширини не е като по екватора и тропиците, през зимата нощта е по 14 часа, ветровете - ту ги има, ту не, а енергията на вълните и приливите е просто съвременна приказка за Майката Природа, дето пази "баланса" и "Великото равновесие".

аванти дилетанти

Ами ще ти кажем. Не   е лошо да се осведомяваш малко преди да дращиш по форумите. Докато Путин се подиграваше на германците  преди няколко години, че щели на дърва да се топлят, ама и тях от Русия щели да купуват, сега германците произвеждат 1/3 от ел. енергия от възобновяеми източници. И главната  пречка да не е поваче е липсата на далекопроводи, които да пренасят енергията от север на юг в страната. Да не говорим за огромната промишленост, иновации  и ноухау, които израстнаха около тази енергийна стратегия. Докато руснаците за това време дефакто не развиха никакви нови технологии нито за добива, нито за производство на техниката за газопроводите си. Доро и да добиват наготово от земята са зависими от западните технологии.

Weed361

Дори да се приемат тези правила какво пречи газопроводът да стане немски, а доставчикът да е Газпром?

БатВаню

Вероятно накрая така ще стане

dissidentbg

ЕС нищо не може да промени. ВИНАГИ нов проект се регистрира като самостоятелна фирма. Газпром НЕ Е оператор на газопровода. Инвеститор е, но не е оператор. Така е и с Турски поток.

 

Бизнеса си е бизнес, политиката - политика. ЕС въвежда санкции спрямо Русия, а Мерцедес открива нов завод в подмосковието.

Hreiðmar

Франция няма нищо общо с тоя проект. Тогава какви са мотивите? Възможностите не са много. Макрон е слуга... такова... служител... бивш... на фамилия Ротшилд.

 

Чувал съм хора да казват, че няма бивши к**ви. 

dissidentbg

Има.

Тони Йорданов

 Да режеш клона, на който седиш. Като загробят германската промишленост, като направят немските автомобили непродаваеми, задниците на тези, които разчитат  на субсидии от ЕС,, ще хванат паяжина.

dissidentbg

Това е целта на американците. Не могат да се конкурират с немската индустрия и затова искат да я задушат. Въвеждат мита и санкции спрямо немски фирми, но и това не помага. Само ако ги лишат от енергия, биха постигнали нещо.

Сгугню
снимка на Сгугню

Дано не пробват докога ще държат нервите на руската власт...

Защото ако не й издържат нервите на руската власт ще се случи какво?

 

В този процес Русия е много по-зависимата страна. Благодарение на мъдрата и далновидна политика на тов. Путин, най-естественият за Русия транзит към Европа - този през Украйна стана транзит през вражеска на Русия страна, с всички неблагоприятни последици от това.

Другият естествен транзит - този през Беларус, пък опира след това в Полша, която никога не е била приятелска на Русия страна, но след мъдрата и далновидна, пак да кажа, политика на тов. Путин в Украйна, Полша стана още по-малко приятелска на Русия държава.

Като следствие от всичката тая путинова мъдрост и далновидност, сега Русия е на зор за елиминира най-вече транзита през Украйна. И тоя зор ясно се осъзнава от всички заинтересовани страни. И се използва - да й се опъват нервите, да й се извиват ръцете и въобще. Щото на практика всички заинтересовани страни, макар да са заинтересовани от икономическо взеимодействие с Русия, хич не харесват ни управниците й, ни политическата й система. Ама никак. И се държат съответстващо.

dissidentbg

 Сгугню пак се появи с глупостите си.

 

НЕ Русия зависимата, а Германия и много други държави от ЕС.

 

Кой ще загуби ако спрат Северен поток 2? Разбира се, този дето е дал пари за строежа му.

 

А кой е дал пари?

Френската ENGIE, Австрийскат OMV, Royal Dutch Shell, Германските Uniper и Wintershall.

Всяка от тях е дала по 950 милиона евро.

Тони Йорданов

Откъде го изчисли, че транзитът през Украйна е най-естествен? Напротив. Ресурсната база на природния газ се мести на север. Земи един географски справочник и чети. Да се чете требе. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×