Медия без
политическа реклама

ЕП въвежда глоби за европейски партии, които злоупотребяват с лични данни 

13 Март 2019

ЕП гласува за финансови санкции за политически организации на паневропейско ниво, които умишлено злоупотребяват с лични данни в кампаниите за европейски избори, съобщиха от пресслужбата на институцията. Във вторник депутатите приеха нови правила относно политическите кампании, използващи лични данни, с 586 гласа „за“, 55 „против“ и 24 „въздържали се".

Неотдавнашни случаи като скандала с Фейсбук и Кеймбридж Аналитика подчертаха как злоупотребата с лична информация може да подкопае демократичния процес - което в случаяс Кеймбридж Аналитика включва придобиването на милиони профили в социални медии от частна компания, в разрез с условията за ползване на платформата, и тяхното последващо използване в базирани в САЩ политически кампании. В резултат на това се въвеждат финансови санкции за онези европейски политически партии и фондации, които съзнателно действат извън правилата за защита на данните в своите кампании за европейски избори.

В рамките на три месеца от изпълнително решение на надзорния орган на държава членка,комисия от независими експерти в областта ще трябва да определи дали дадена организация е действала умишлено. Службата за европейски политически партии и фондации ще има право да налага санкции, които биха могли да възлизат на процент от техния текущ годишен бюджет от ЕС, както и тяхното изключване от финансирането за следващата година.

“Новите разпоредби целят защитата на изборния процес от онлайн кампании за дезинформация, базирани на злоупотреба с личните данни на избирателите. Щастлив съм, че успяхме да пристъпим към този законодателен акт по такъв навременен начин,” заяви Данута Хюбнер, председател на комисията на ЕП по конституционни въпроси (ЕНП, Полша).

След като новите разпоредби бъдат одобрени от Парламента, се очаква Съветът на ЕС да ги приеме през април, преди европейските избори. Новите правила ще бъдат обвързващи и пряко приложими във всички държави-членки в деня на публикуването на регламента в Официалния вестник на ЕС.

Последвайте ни и в google news бутон