Quantcast
Десислава Иванчева остава в ареста, защото демонстрирала безнаказаност | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Десислава Иванчева остава в ареста, защото демонстрирала безнаказаност

Прокуратурата е внесла протест срещу освобождаването на Петко Дюлгеров
3015
Илияна Кирилова

Отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева и нейната бивша заместничка Биляна Петрова остават ареста, реши днес апелативният специализираният наказателен съд. Решението е окончателно. Двете са задържани под стража от 17 април. Миналата седмица съдия Иво Хинов, който гледа делото за подкуп смекчи мерките им за неотклонение на "домашен арест" след преценка, че след разпитите на  свидетелите от районната администрация и от Столичната община няма опасност двете да повлияят на показанията им. Те обаче не бяха пуснати на свобода, за да се изчака дали прокуратурата ще протестира решението. Прокуратурата го протестира и днес Апелативният специализиран съд след закрито заседание отмени решението за освобождаване. Тримата апелативни съдии са Красимира Костова, Красимира Райчева и Магдалена Лазарова (тя е бивш член на Вившия съдебен съвет и си избра да стане спецсъдия след края на мандата му).

Няма риск Иванчева и Петрова да се укрият, пише в определението Лазарова, която е докладчикът по делото. "Рискът от бъдещо престъпно поведение при определяне на по-лека по вид мярка за неотклонение, обаче не е хипотетичен", мотивира се съдията. Тя твърди, че здравословното състояние и на двете подсъдими не пречи да стоят в ареста, както и че винаги нуждите им от лечение са посрещани адекватно.

Според Лазарова поведението на Иванчева и Петрова демонстрира "поставяне над закона и безнаказаност, разкриващо нежелание за съобразяване с установения правов ред, склонност към извършване на действия за препятстване на правосъдието и навреждане на лица, позволили си да изнесат компрометираща ги информация".

По друг начин протекоха нещата при третия задържан - бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Неговата мярка бе променена в домашен арест миналия четвъртък, и той излезе на свобода веднага, без съдът да изчака дали прокуратурата ще протестира решението. Това породи съмнения, че има сделка и той е получил по-лека мярка срещу бъдещите показания в подкрепа на обвинителната теза. Днес стана ясно, че прокуратурата все пак е протестирала и неговото освобождаване. Протестът е внесен вчера следобед в последния момент. Съдът все още не се е произнесъл по него.

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

5315
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3819
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

1442