facebook
twitter

Горещи новини

Делегация на "Локхийд Мартин" договаря партньорство с БАН

1238
Локхийд Мартин
Снимка от срещата в БАН

Компанията "Локхийд Мартин" съобщи, че е изпратила делегация в България "с оглед на напредването на процеса по придобиване на бойни самолети Ф-16" за Военновъздушните ни сили.

 

"Закупуването на изтребители "Ф-16" за българските ВВС ще бъде катализатор на дългосрочно стратегическо партньорство в България, което ще развие таланти в науката и инженерството, необходими, за да бъдат посрещнати предизвикателствата на 21 век", се казва в съобщение на компанията, изпратено до медиите.

В него се посочва, че пратениците на "Локхийд Мартин" са  посетили Българската академия на науките (БАН), за да обсъдят възможности за бъдещо партньорство.  Работим за разширяването на границите на науката в области като далечния космос, свръхзвуковите оръжия, изкуствения интелект и машинното обучение, тези мисии са сред най-сложните предизвикателства пред човечеството, е заявил пред академиците Джонатан Хойл, главен изпълнителен директор на компанията за Европа. 

По думите му американските специалисти проявили интерес към възможностите на БАН в области като проучване и развитие в отбраната, сигурността и космоса. Интересите на "Локхийд Мартин" обаче се простирали и отвъд аеронавтиката. Затова от компанията се запознали по-подробно с работата на БАН в области като киберсигурност, роботика, иновативни сензори и технологии, които могат да намерят приложение не само в областта на отбраната и сигурността, а и на пазара.

В допълнение на намерението си за партньорство с БАН, компанията потвърждава ангажимента си за предоставяне на икономически и промишлени ползи за България във връзка с придобиването на Ф-16 Блок 70. Това щяло да допринесе за националната сигурност на страната ни, както и да създаде възможност за дългосрочно развитие на българските ВВС.

 

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Задават се нови тапи и по магистрала "Хемус"

25.03.2019

489
Според чешко издание "Еврохолд" е кандидат за българските активи на ЧЕЗ

25.03.2019

2030 9
Български превозвачи обмислят да блокират Страсбург

23.03.2019

1211 9

Коментари

mini96

Каквито интересни за тях разработки има ги гепват за жълти стотинки и беж!А за нашета наука - потупване по рамото!

Анонимен3

Обещание на американец?

:))

jorro2

ще бъде катализатор на дългосрочно стратегическо партньорство в България, което ще развие таланти в науката и инженерството, необходими...

 

...за нуждите на Локхийд Мартин. 

19namo

... и подизпълнители тук, в България. Иронично- оптимистично.

dissidentbg

Малка подробност.

 

Ф-16 не е разработка на Локхийд Мартин.

 

USAF, американските военновъздушни сили вече НЕ КУПУВАТ Ф-16.

AgentMi6kin

Да нахраним учЕните, да ги направим послушковци, като соросоидите.

ДЖОМАГА
снимка на ДЖОМАГА

"придобиване" абе нали само уж преговори ако нещо не харесат и няма  покупка?

а ако съборят  тиквата новото правителство ще ли е длъжно да ги купува?

 

 

 

за десислФ радев  там е ясно  :ибрика това му е мисията.

dimdum

е точно тука удариха на камък 🐚

Дежурния

"Локхийд Мартин" бройки публикации ли търси?

Хаджи Генчо-A

Предстои поредното изсмукане на мозъци и технологии за без пари. Колониална политика.

А можем да им ПРОДАВАМЕ това, което те не могат да направят. Крайният продукт, а не патенти и лицензии.

Ама воля и патриотизъм требе, каквито за жалост в Територията няма.

Сал едни продажници за едно потупване по рамото.

Звън®
снимка на Звън®

Джонатан Хойл, главен изпълнителен директор на "Локхийд Мартин" за Европа и акад. Ревалски са подписали протокол за сътрудничество. Централно място в него заемат два проекта.

 

Първият е свързан с космическата медицина. В него от страна на БАН ще участва Института за проучване на следобедната дрямка. Планира се сътрудник на института да прекара три месеца на борда на новата окололунна станция на НАСА. По време на този полет той трябва да напише дисертация за фертилността на на селектирания нов сорт тютюн "Пембе", предвиден за продажба в Китай. Подобен опасен експеримент не е правен досега.

 

Вторият главен проект е свързан с охрана на ятовата граница в България. Както е известно, тя разделя българските диалекти на два вида — западни български говори и източни български говори. В последните години през тази граница минава огромен незаконен диалектен трафик. Планирано е американската страна да достави високотехнологични съоръжения за охрана на ятовата граница. От българска страна в проекта ще участва института за български език при БАН и най-вече секция "Българска диалектология и лингвистична география" с ръководител проф. д-р Лучия Антонова.

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

ЛокхийдМартин БАН ала-бала дръндрънтапляс плясплясташвепс

Гларyс

Това нещо като НРБ-СССР разработките за вдигане на млеконадоя на кокошките ли ще да е?

Ама пък поне за хората от БАН ще е нещо нормално.

peniko

Май изтребителите дето ги пазарим ще се разработват в БАН, а?

Гларyс

И ще ги тестват по Цариградско шосе :)

Mickele

Американците май никога няма да разберат българската народопсихология. Да, ние сме в болшинството си русофили, но не мразим Америка. Твърде много имаме какво да научим от нея, особено сега при управлението на Тръмп. А американците не обичат и не понасят и тези, които им опонират /смятат ги за врагове/ и тези, които им се подмазват /смятат ги за продажници и предатели/. Всъщност тази информация за делегацията на американците цели май да се неглижира ролята на представителството на "Локхийт Мартин" в България. На времето, някои от по-старите военни може би си спомнят май за един проект пекис ли беше, мекис ли беше за който се платиха едни луди пари. Днес имам усещането, че ще се развихри грандиозен скандал с представителството на "Локхийт Мартин" в България, за тези самолети, ама да видим...  Обичам да гледам от "трети балкон", кога ще гръмне пушката изнесена в началото на пиесата на сцената.

Лoвkия

Почтените бански учЕни, яростно бранени от здравите форумни сили всеки път, когато поискат повече пари, защо изобщо са изцапали безупречните си репутации, приемайки убийците от "Локхийд Мартин" и дори разговаряйки за разработки на оръжия, които ще убиват беззащитните венецуелски деца?

veseln

А здравите сили и Ловкия в частност ще пуснат жълто от атлантическа солидарност, когато Великите бледолики мъже получат знанията на  туземците срещу тиквени семки...

 

Моите5стотинки

помня дойдоха едни партнери в НИИ-то и първата им работа беше изхвърлиха всички книги от библиотеката и освободиха помещения за офиси и приемни...

Моите5стотинки

може да бъркам ама шефа на Локхийд не беше ли "слива"...сам си отговарям многодетната Мерилин Хюсон

paragraph39

ВЪХ!

Тия от "Локхиид-Мартин", вместо да преговарят и договарят цени, срокове за доставка, гаранции, офсет, екстри, отстъпки и т.н. за собственото им ЧАСТНО производство на предлаганите на България за купуване Ф-16 бл.70, тръгнали и дошли да ровят в БАН?! Бан/ban/!!!

А вместо тях преговарят и договарят сащски министри, посланици, политици и прочие- сякаш са служители и са на заплата или процент/като търговски представители?!/ в ЧАСТНАТА фирма "Локхиид-Мартин"?! Или са на Подкуп там?! А?!

При това, предлаганите ни Ф-16 НЕ са собственост на Пентагона- та държавата САЩ, за разлика от "Грипен"/държавна шведска фирма!/, да преговаря за цени, срокове за доставка, гаранции, офсет, екстри, отстъпки и т.н. за проджбата им!!! А и, май, все още НЕ са произведени въобще, а НЕ само "българските", тези Ф-16 бл. 70?!

А някои упорито твърдят, че НЯМАЛО било СРАСТВАНЕ между Държавата и частния ВПК на САЩ?! А и НЕ само с ВПК срастване на Държавата там! И упорито повтарят и втълпяват на бившите соц.държави  "Вън Държавата от бизнеса!"! А държавата САЩ се е оплела с частния бизнес там, сякаш демонстрират пози от "Камасутра"! ПФУ!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×