facebook
twitter

Горещи новини

Датчаните бавят изграждането на „Северен поток 2“

Ставало все по-очевидно, че газопроводът няма да бъде завършен тази година.
3153
EПА/БГНЕС архив

Става все по-очевидно, че газопроводът „Северен поток-2“ няма да бъде завършен тази година. Упоритостта на Дания, която забавя издаването на разрешително, увеличава разходите за германско-руския проект, отбелязва Рейнхард Лаутербах в статия за германския вестник Die Junge Welt, цитирана от Агенция Фокус.
Такива оценки бяха изразени от руските медии в понеделник след нов обрат в спора между оператора и датското правителство. Операторът е потвърдил, че е изпратено искане до местните регулаторни органи за издаване на разрешение за полагане на нов маршрут. Той вече не минава успоредно с първите две нишки на „Северен поток“ на югоизток от датския остров Борнхолм, а заобикаля острова от северозапад, по-близо до шведското крайбрежие.
Основната разлика между маршрутите е правният статут на засегнатите води. На югоизток от Борнхолм маршрутът преминава през териториалните води на Дания. Там Дания може да откаже да издаде разрешение. На север и на запад от острова е Изключителната икономическа зона на Дания. Тук държавата, от която се изисква разрешение, не може да откаже да го издаде. На няколко морски мили на югоизток минава границата с икономическата зона на Полша, където не е необходимо да се чака за издаването на разрешително.
Дания забави издаването на разрешително още за първия разглеждан маршрут. Заявлението за разрешение бе подадено през 2017 г., но все още няма отговор по него. Фактът, че зад това стоят политически мотиви, не е тайна. САЩ и настроените против „Северен поток” източноевропейски страни говориха в Копенхаген срещу проекта. В резултат на това датският парламент издаде специален закон, който позволява на Министерството на външните работи, което по принцип няма нищо общо с такива разрешаващи дела, да се противопостави на резолюцията, която не може да бъде отказана, съгласно международното морско право. 
По отношение на маршрута през ИИЗ, ведомството може да забави проекта с помощта на старателна „проверка”. Законът предвижда следните срокове: до шест месеца за проверка на екологичната сигурност, още шест месеца за проверка на всички предложени варианти. В резултат на това строителните работи ще бъдат замразени за известно време, ако не се налага да бъдат извадени части от вече положените тръби. Подобен сценарий ще бъде свързан с допълнителни разходи. Официално операторът изчислява строителните разходи на около девет милиарда евро. Критиците отдавна определят за„реалистична“ цифра от порядъка на 15 милиарда. Това ще се отрази на рентабилността на газопровода. За руската страна и нейните партньори в Западна Европа цената на природния газ, преминаващ през тръбопровода, неизбежно ще се увеличи. Това ще намали разликата в цените с по-скъпия шистов газ, който САЩ искат да наложат на пазара в ЕС.
Руски източници в изразиха мнение, че Дания рано или късно ще издаде разрешение. Вероятно Копенхаген иска да предотврати завършването на новия тръбопровод преди Русия да се съгласи за обема на бъдещия транзит на газ през територията на Украйна. Фактът, че Украйна ще остане транзитна страна, бе обещано от Берлин на Киев като един вид „утеха“ заради факта, че „Северен поток-2“ все още ще бъде построен. Забележително е, че през последните години нищо не се чува за германското влияние върху Дания. Вероятно Берлин, който е изправен пред геополитическата цел за подкрепа на Украйна, е много удобно да се скрие зад Копенхаген, пише още в статията.

Без подходящи алтернативни тръбопроводи Русия ще трябва или да постигне съгласие за по-голям обем транзит през Украйна, към което се стреми Киев, и който ще намали рентабилността на „Северен поток-2“, или ще изостави за неопределен период част от приходите от износ на газ. Дори ако Москва го направи, би било изключително рисковано, защото по този начин ще има пълна зависимост от решенията на политически определяните датски регулатори. И вероятно ще застраши репутацията му на пазара на ЕС като надежден доставчик.
Междувременно Брюксел най-накрая прие спорната газова директива. Той предоставя на ЕС голям потенциал за въздействие върху решение за газопроводите от трети страни, включително Русия. Въпреки това, в хода на многогодишната борба Германия гарантира, че държавата, на чиято територия за първи път влизат доставените суровини, е отговорна за изграждането на отношения на снабдяване. Това означава, че тя е участвала в преговори с „Газпром“. Но според новата директива тя също така се задължава да води тези преговори в съответствие с правото на ЕС. Дълго време Берлин декларира, че вече не е уместно да се обсъжда „Северен поток-2“, тъй като строителството е в ход, издадено е разрешение и директивата не е приложима за този проект, но се отказа в началото на годината - вероятно заради решаващия глас на френския президент Еманюел Макрон и страха да не нанесе на германците удар в тила. 
 

28

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Иран пусна видео на пленяването на британския танкер (ВИДЕО)

21.07.2019

2438 47
Борис Джонсън e заподозрян в руска връзка

21.07.2019

128 2
1300 огнеборци гасят горски пожари в Португалия

21.07.2019

51

Коментари

inventus

Има нещо гнило в Дания! Но от друга страна нищо не пречи на руснаците да обещаят колкото си искат транзит през Украйна. До потичането на газ през Северен поток.След което могат и тотално да го отрежат в зависимост от интересите си.

ЗИП
снимка на ЗИП

Дания ще бъде заобиколена кат малка гаричка и няма особен проблем ако това отнеме 2-3 месеца повече.

 

Реднешките лузъри отново ще загубят както обикновено става в последните години....

 

:)

 

 

ablepsia

засегнатите води

ablepsia

Дания ще бъде заобиколена кат малка гаричка

 

Да. Такъв вариант отдавна е предвиден.

Ма по-аажно за нашите ноооо слободни медии е да цитират некой си "Рейнхард Лаутербах в статия за германския вестник Die Junge Welt, цитирана от Агенция Фокус"

JR

Не е ясно качеството на оригинала, но преводът почти го лишава от смисъл.

 

ЗИП
снимка на ЗИП

Русия може по всяко време дори без Северен Поток да отреже газта към Украйна както стана с петрола.

 

Голямата новина от вчера е :

 

Беларус прекратява износа на петрол за Украйна поради това, че Русия го доставяла "замърсен" на Минск !

 

:))

 

Ей на това аз му викам "криене" зад формулировката "замърсен петрол"...

 

:)

 

 

Душко

Ура ! Газта ще поскъпе ! Патриотите на Сащ се радваме ! 

Nashenec

 А, за газта има и друга новина от тези дни - руснаците смятат да произвеждат по-малко газ, поради което ще пуснат само абсолютно необходимото по договорките. Ако някой иска още - да си го купува на нови цени.

А имаше и инфо, че хранилищата в западната част на континента са пълни на около 40-43 %, т.е. ще изкарат годината и само с договорирания трафик. За новия сезон руснаците щели да предложат нови договорки за цените извън вече договореното.

Е, немците веднага казаха за договорките по СП-2, но ако той не тръгне - няма договорки на преференциални цени.

Честито на печелившите !

ЗИП
снимка на ЗИП

Мълния !

 

Беларус :

 

Заради "замърсения" петрол се счупи Мозирския нефтехимически комбинат !

 

:(

 

p.s : Батька нещо напоследък се праеше на отворко на Кремъл. Я ся да го видим без Мозирския НПЗ кво шъ праи....

 

:)

bD

А какво става с "нашия" Турски поток ? Ще има ли руска газ през Турция, или всичките Му напъни са парлама ?

SSlavov

ББ и австрийците сториха каквото можеха - цяла година тупаха топката ,но уви

Тони Йорданов

   Каквото ще става, това ще е след майската среща на Русия, 404 и Шефчович. Каквото и да се договори няма да се хареса на ЕС и Свидомия и булката. 

SSlavov

Ставало все по-очевидно, че газопроводът няма да бъде завършен тази година.

 

Въпросът е ,кога ще стане очевидно ,че потока е излишен при наличие на толкова тръби. Путин ще си построи потока ,но кога ще влезе в експлоатация е друг въпрос . За разлика от Меркел и Шрьодер ,Манфред Вебер смята потока за бухалка и заявява ,че ще го спре .Забавянето оскъпява проекта и ще имат проблем с операционните разходи при 50% натоварване , а инвестиционните са допълнителен проблем .Газпром е огромна фирма ,но и потоците са много - Турски ,Северен ,Силата на Сибир .

 Сега се мисли сценарият как ще клекнат ,като обещаят на Украйна по-евтин газ ,за да не го натоварват с излишни такси и ще им стигнат ли 50 млрд. транзит.Може да включат братската дружба ,грижата за прелетните птици ,екология ,морфология и т.д - да не си на мястото на славейчето.

 

На вопрос журналиста о том, что подобный подход фактически противоречит позиции Берлина, который поддерживает прокладку трубопровода, Вебер заявил, что не является кандидатом на пост председателя Еврокомиссии от ФРГ, а представляет общеевропейскую ЕНП.

Тони Йорданов

   Славов, стига си пляскал глупости. Потокът ще заработи още тази година и в пълен обем. Тръбата се строи от западни фирми. 50% от инвестициите в тръбата са на западни инвеститори и те няма да губят пари, заради тези които са против потока. Не мога да разбера само от незнание на матчаст ли го правиш или тролиш.

SSlavov

Йорданов , категорията на знаещи написали повече книжки , отколкото са прочели не е за нивото на този форум .

Клиент обязан оплачивать законтрактованные газотранспортные мощности. 

 

За аматьори означава ,че тарикатите ще си получат парите и да има и да няма газ .

Тони Йорданов

   Пак нищо не си разбрал. Който  се опита да спре потока, най-накрая, ще мръзне зимъска, когато сняг забръска.

Амене Менема

Сега се мисли сценарият как ще клекнат

Тук във форума сте немалко специалисти по клякането. Наистина, това е физиологично най-правилната поза. Напред към нови снисания!

SSlavov

Асоциацията е показателна за начина на мислене .Има се предвид заемане на нисък старт за скоростно придвижване до следващия рубеж.

Амене Менема

Ъхъ, точно това сметнах, че се има предвид. За който си е помислил друго – асоциацията е показателна за начина на мислене 😁

ЗИП
снимка на ЗИП

Мафред Вебер ако въобще бъде избран може да спре само сутрешното кафе на жена си....

 

:)

 

Той ще има също толкова власт над Германия колкото и Калинин е имал в "Съветите"....

 

:))

cisco1

Ремонт на  газопреносната система на Украйна все още нито е започнал , нито е финансиран, няма дори планове...а това означава че това е последната година, през която ще се транзитира газ оттам.

Ruja

Ще падне маца под каца. Все ще им потрябва на датчаните газ.

TRIF007

Може и да им потрябва, а може и не. Имат проект за ветерни мелници в плиткажите на Северно море с програмна мощност да задоволи 1/3 от Европа

Дзопино

това е глупост някаква според мен. холандия само за нея ако иска да мине на вятър трябва да запълни цялото северно море и то ако духа вятър... не знам как може да стигне за 1/3 европа...

cisco1

Има , и за още по екзотични глупости има, все пак ЕС раздава еврофондове за тези , които правят такива малоумни проекти.

TRIF007

За тази локация по - правилно е да се пита кога не духа вятър. Има доста такива местенца по света където си духа целогодишно че и доста яко. Нос Хорн е едно от тях. Гледах на карта въпросния проект къде ще се строи в Северно море. Територия по - голяма от БГ е пълния проект.

На о. Аруба 3 перки произвеждат електроенергия за целия остров, за вода получавана с обратна осмоза от океанската. Вода дето стига за пиене, за миене че и за подръжка на зелени площи и голф игрища. Абе глупост някаква, нали?

nanyac

Значи били искали от Дания разрешение каквото Дания нямала право да откаже...

Звучи нелогично. Че и срокове се дават на Дания да каже ДА, щото отговор НЕ не бил възможен.

Да попрочетем някои нещица:

The Danish Parliament has adopted the ‘’Act on Maritime Spatial Planning’’, which establishes the framework for spatial planning in the Danish marine areas. 

В сила от 01 юли 2016, ето и превод на самия закон:

https://www.dma.dk/Vaekst/Rammevilkaar/Legislation...

До март 2021 планирането трябва да бъде готово.

За периода на планиране всяко искане за регулация се публикува за обсъждане 6 месеца, което всъщност не означава да се отговори с ДА, а само за обсъждане.

Освен това:

Subsection 3. The Minister for Business and Growth may decide that the commenting period stipulated in subsection 1 may be deviated from in special cases

 и дори след това в рамките на две години:

Section 14. ....

....The legal effect of proposals for a maritime spatial plan and amendments of the maritime spatial plan in pursuance of subsection 1 shall lapse if the Minister for Business and Growth decides that the proposal is not to be implemented; however, no later than two years after the completion of the public consultation.

Докато си текат тия срокове, другарите от QP си разширяват бизнеса:

Qatar Petroleum has launched a tender for up to 100 LNG carrier newbuildings that would more than double the fleet of the world’s largest owner Nakilat

Освен това обявиха че инвестират 20 млрд в разработки, за да увеличат добива с още 55млрд м3

По таргет азиатските пазари QP се съревновава основно с Австралия и САЩ. Но Европа продължава да строи регазификации и е ясно, че тия 55млрдм3 могат да се насочват и към ЕС.

Моите5стотинки

още преди година и нещо драсках в стария форум че Дания която не е правила промени в законодателството си от десетилетия изведнъж почна да го осъвременява срещу скромните 120млн. дол. под лозунгът ...уж имало нови съвременни екологически стандарти а техните много изостанали и т.н.....върху подписаните вече разрешения и технически изисквания (а те колко кръв изпиха...но остаряха изведнъж) почнаха да рисуват с червения молив...много прилича ситуацията с нашия поток...странното е че Меркелица си глътна езика...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×