Quantcast

Медия без
политическа реклама

Путин се появи неочаквано в Крим

Днес се навършват 9 години от руската анексия на полуострова

18 Март 2023Обновена
Путин разглежда детски център в Севастопол

Неочаквано в Севастопол в събота се появи руският президент Владимир Путин, съобщи руският сайт "Новини от Крим". В Москва бяха планирани тържества по случай годишнината от анексирането на Крим, но бяха отменени от съображения за сигурност. Във видеото се вижда как губернаторът на Севастопол Развожаев показва на президента детски център. 

"Президентът ни умее да изненадва...Всичко беше готово за видеоконференция и доклад на президента по специална връзка. А Владимир Владимирович взе, че дойде. Сам. Зад волана. Защото в такъв исторически ден президентът е винаги със Севастопол и севастополци", написа в Телеграм канала си Развожаев.

РБК отбелязва, че това е първата визита на Путин в Крим от ноември 2021 г., ако не се брои разходката му по взривения Кримски мост през декември 2022 г. 

 

Полушеговито, полу сериозно NEXTA коментира, че Кремъл пробва новия двойник на Путин за съда в Хага. 

На 18 март 2014 г. руският президент Путин подписа с кримските колаборанти "Договор за встъпване на република в Крим в Руската федерация". Международната общност не призна анексията на Крим, бяха наложени санкции срещу организаторите и участниците, припомня Nexta Live.

Преди 9 години Путин наруши Будапещенския меморандум и Договора за дружба, сътрудничество и партньорство, в които Русия признава териториалната цялост на Украйна и границите й от 1991 г. 

Завладяването на полуострова от руски военни без опознавателни знаци с поддръжката на местни колаборанти беляза началото на необявената война между Русия и Украйна, която продължава вече 9 години. 

В анексирането на Крим загинаха кримскотатарският активист Решат Аметов и украинският прапоршчик Сергей Кокурин. Те се смятат за първите жертви на руско-украинската война. 

 

Ключови думи:

анексия на Крим, 9 години