Медия без
политическа реклама

Арестуван е главният руски военен кадровик

Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници

14 Май 2024Обновена
Юрий Кузнецов
Министерство на отбраната
Юрий Кузнецов

Главният кадровик на руското Министерство на отбраната ген.-лейтенант Юрий Кузнецов е арестуван. Това съобщи във вторник агенция ТАСС, цитирайки руските правоохранителни органи. Арестът е по подозрение за криминално престъпление и е извършен на 13 май. Главното военно следствено управление води разследване по случая.

Новината идва два дни след като руският президент Владимир Путин смени досегашния министър на отбраната Сергей Шойгу с икономиста Андрей Белоусов.

Работното място на Кузнецов и домът му са били претърсени. При обиските у него са конфискувани над 100 милиона рубли, златни монети, колекционерски часовници и луксозни предмети. Следователят е поискал от съда задържане под стража за генерала. Други подробности по наказателното дело не се съобщават. Във вторник бе обявено, че подозренията са за вземане на подкупи в особено големи размери от търговско дружество.

От 2010 г. до 2023 г. Кузнецов изпълнява длъжността началник на осмо управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия. Този орган се занимава със службата за защита на държавната тайна в рамките на Министерството на отбраната, отговаряща за специалните комуникации, криптирането и военната цензура. През май 2023 г. Кузнецов е назначен за началник на Главното управление на персонала на военното министерство

Един от най-дългогодишните зам. министри на отбраната на Русия Тимур Иванов е задържан по подозрение за вземане на подкуп, съобщи пресслужбата на Следственият комитет на Русия. Съдът днес реши да го остави в ареста за два месеца.


Големите размествания в руското министерство на отбраната започнаха миналия месец. На 23 април Следственият комитет съобщи за задържането на заместник-ръководителя на министерството генерал Тимур Иванов по подозрение във вземане на подкуп. Иванов наблюдаваше военния строителен комплекс. На следващия ден съд в Москва нареди той да остане в ареста до 23 юни.

Заедно с него за два месеца е арестуван и друг обвиняем по делото - бизнесменът Сергей Бородин. На 25 април стана известно за ареста на третия обвиняем - основателя на компанията "Олимписитистрой" Александър Фомин. Той е обвинен в даване на подкуп.

Коментар за случващото се в МО дойде и от прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков. "Отговори на въпроси относно по-нататъшните действия по разследването на наказателни дела на служители на руското министерство на отбраната могат да дадат само следствените органи, заяви Песков, коментирайки информацията за делото за корупция срещу ръководителя на отдел "Кадри" на министерството. „Това не е въпрос към нас, с това се занимават следствените органи“, каза Песков пред репортери, отговаряйки на въпроса дали последователните наказателни преследвания на служители на високопоставени позиции в Министерството на отбраната могат да се нарекат „чистка“, „Затова, ако има въпроси конкретно по тези случаи, препоръчвам тези въпроси да се отправят там, към следствените органи“, добави Песков.

На 12 май беше официално обявено и освобождаването на приближения на Путин Шойгу от поста министър на отбраната. Той получи ново назначение - на поста секретар на руския Съвет за сигурност, като замени Николай Патрушев.

"Сега" припомня:

Един от най-дългогодишните зам.-министри на отбраната на Русия Тимур Иванов бе задържан по подозрение за вземане на подкуп на 23 април. "Следствието предполага, че Иванов е встъпил в престъпен сговор с трети лица за извършване на престъпления - получаване на подкуп в особено големи размери чрез оказване на услуги от имуществен характер при провеждането на поръчки за МО," съобщиха тогава от съда.

Като зам-министър Тимур Иванов, който е на поста още от 2016 г., е отговарял за организацията на управлението на собствеността, разквартируването на войските, жилищното настаняване и медицинското осигуряване. Под негов надзор са били планирането на доставката на стоки, строителни работи и услуги в рамките на държавните поръчки за отбрана. Той е отговарял още за инженерни проучвания, архитектурно и строително проектиране, строителство, реконструкция и основен ремонт на съоръжения на министерството на отбраната. Наблюдавал е и строежа на храма на въоръжените сили. 

Тимур Иванов е под санкции от страна на САЩ, Великобритания, ЕС и Канада.

Преди да стаен зам.министър на отбраната той е работил в структурите на “Росатом”, където е ръководил съоръжения в България и Турция и е бил лично запознат с тогавашния ръководител на държавната корпорация, а сега първи заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко. През 2012 г. Иванов става заместник-председател на правителството на Московска област, чийто губернатор тогава е Сергей Шойгу. Иванов последва Шойгу в Министерството на отбраната.

Дълги години Иванов водеше луксозен светски живот с втората си съпруга Светлана Маниович. Той буквално засипа жена си със скъпи подаръци. Така например през 2008 г. той й подари Aston Martin DB9 Coupe на стойност около 100 хиляди долара, пише „Проект“. През 2022 г. Фондът на борба с корупция (ФБК) на Алексей Навални придоби имейл архива на Светлана Маниович за 12 години. Там намери много сметки, планове на къщи, документи за яхти и вили, разписки за антики и бижута, подробности за партита.

Иванов и Маниович имат елитен апартамент с площ от 300 кв.м в Москва и притежаваха тайно имение с площ над 10 хиляди кв.м с къща в елитното селце Успенское, написа „Проект“ през 2019 г. От 2018 г. председателят на съвета на директорите на Националната медийна група Алина Кабаева притежава парцел в Успенски. През 2012 г. за 600 млн. рубли Иванов купува имение, построено през 1821 г., съобщават сподвижници на Алексей Навални.

Разследването на ФБК описва схема, според която ремонтът на имотите на Иванов е извършен от компании, свързани с доставчика на Министерството на отбраната - компанията Olimpstroy. Тази компания възстановява Мариупол, разрушен от руската армия.

Когато започва войната, Светлана Маниович заминава за Париж. Няколко месеца по-късно тя се разведе по документи със съпруга си, но остана негова фактическа съпруга, смятат привържениците на Навални.
През 2022 г. сътрудниците на Алексей Навални пуснаха филм-разследване за луксозния живот на съпругата на зам.-министъра във Франция, както и за луксозните имоти, яхтите и сметки за почивка в Сен Тропе за десетки хиляди евро.

През 2019 г. Иванов оглави класацията на най-богатите служители на сигурността в страната според Forbes.

През май 2023 г. и Център “Досие” пусна и разследване срещу Иванов. То е за това как заместник-министърът на отбраната печели чрез силно завишаване на цените за строителните договори на МО за възстановяване на Мариупол, окупиран от руските войски.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?