Медия без
политическа реклама

Стоилов: Затварям чалготеката в "Левски"!

Новият треньор на "сините" веднага освободи трима футболисти и обяви Тодор Батков за основен виновник за тежкото състояние на клуба

02 Септ. 2021
Собственикът на "Левски" Наско Сираков официално представи Станимир Стоилов и обяви, че клубът стартира "План 2024".
СПОРТАЛ
Собственикът на "Левски" Наско Сираков официално представи Станимир Стоилов и обяви, че клубът стартира "План 2024".

Впечатляващо твърд и категоричен подход показа Станимир Стоилов още в първия си ден след завръщането като треньор на "Левски". По негово искане от футболния клуб ще бъдат освободени Валери Божинов, националът Симеон Славчев и защитникът Христофор Хубчев. 

Наставникът веднага мотивира решението си: "Валери Божинов е от две години в "Левски" и през това време не можах да видя футболиста Валери Божинов. През миналия сезон той има изиграни едва 70 минути. Оставиха го само да тренира и загрява. Две години го тупаха по гърба и не му използваха потенциала. Съжалявам, че аз съм човекът, който да го освободи. Симеон Славчев също не си показа потенциала, имаше и сериозна контузия. Що се отнася до Христофор Хубчев - имам повече хора на тази позиция. А аз обичам да работя с възможно по-малко играчи."

Стоилов изрази надежда, че особено Божинов и Славчев ще потвърдят изказванията си, че са левскари и няма да правят проблеми при напускането си. Наставникът набързо обяви и кого смята да привлече - проектонационала Димитър Костадинов ("Септември", Сф), защитника на "Етър" Хосе Кордоба и бившия капитан на "сините" Мартин Райнов, който е свободен агент, след като разтрогна с израелския "Ашдод" и се очаква отговорът му дали е съгласен да се върне на "Герена". Вероятно ще има и четвърти нов играч, но още се преговаря.

Мъри обяви и първия от помощниците си - Цанко Цветанов, който е неизменен негов асистент в последните години. Останалият екип ще бъде доуточнен.

Но Стоилов даде да се разбере основното - въвежда строга дисциплина. "Затварям чалготеката в отбора, а отварям професионалния футболен клуб! Много пъти се е налагало да взимам нестандартни решения, да бъда остър. Когато става въпрос за "Левски", съм по-строг, но интересите на отбора са над всичко. Играчите нямат проблем с мен, но аз имам понякога с тях. Ще спазваме дисциплината във всяко едно отношение - на тренировки, в съблекалнята, на терена, на улицата. Навсякъде левскарят трябва да е за пример. В последните години видях една съблекалня, която само се извиняваше", коментира Стоилов. Той потвърди, че ще поеме цялата спортно-техническа власт и всеки трансфер ще става с негово одобрение.

 

Състоянието на отбора и целите 

"Изключително съм щастлив да се завърна в моя клуб. Очаквах при моето завръщане да има един нов "Левски" - с модерен стадион, изграден отбор. За съжаление тези 13 години, през които съм отсъствал от клуба, само се е рушило, вместо да се гради. Не очаквам утре да литнем и да направим чудеса. Очаквам подкрепа. Очаквам да има повече доверие в нашата работа. Ще бъде труден период. Мога да обещая работа, много работа. Аз много вярвам в силата на треньорската работа и как тя може да преобрази един отбор. Футболистите трябва да се променят, ако искат да обикаляме трибуните в добро настроение. Би ме разочаровало, ако футболистите не искат да се променят. Тогава трябва да търсим други на местата им. Пред "Левски" е изключително тежък път. Футболните ни противници "Лудогорец" и ЦСКА избягаха прекалено много напред във всяко едно отношение. "Лудогорец" избяга особено много напред, защото вече има напълно завършена база. Изоставаме вече от борбата за титлата, но трябва да мислим изключително позитивно, да мислим за класиране в евротурнирите и за спечелването на купата. Надявам се през 2023/24 да влезем в някоя от групите на евротурнирите. "Левски" има нужда от Европа, за да се промени самочувствието на футболистите. Нямам сантименти към никого в отбора, но при мен младите футболисти ще бъдат с приоритет. Ще търся да привличаме играчи максимум до 20-годишна възраст", коментира Стоилов.

Че амбицията в "Левски" е до 3 г. отборът да се бори за трофеи, показа и собственикът Наско Сираков. Той обяви, че клубът стартира "План 2024", допълни и че договорът на Стоилов (б.ред. - който още не е подписан) ще е за минимум 3 години, т.е. пак до 2024 г., макар кредитът на доверие към него да е бил безграничен. "Най-успешният треньор в историята на "Левски" се завръща в клуба в най-трудния момент. Вярвам, че това ще е повратен момент за клуба", коментира още Сираков.

Изпълнителният директор на спонсора "Палмс Бет" Лъчезар Петров, който също участва в преговорите с треньора, допълни: "Благодаря на Стоилов, че изключително бързо стигнахме до разбирателство. Имахме единомислие по почти всички точки."

 

Вината на Батков

Стоилов не спести остри думи към бившия собственик на клуба Тодор Батков. "През годините слушах много силни обещания от хората, които ръководиха "Левски". Но всеки тръгваше да действа от главата надолу и нищо не се получаваше. Моето мнение за него съм го казал преди 13 години и не съм го променил. Той тогава ни излъга нас. Той е най-големият виновник "Левски" да стигне до тук. Аз не съм забравил какво той причини на "Левски" като ръководител. На мен може би лично ми направи хубаво. Тодор Батков е основният виновник "Левски" да стигне до фалит. От сълзливи интервюта нямам нужда. По-добре да помага, ако може - финансово. В момента нямам нужда от друго от него, камо ли от неговите съвети", отсече треньорът.

 

Обединението на феновете

Станимир Стоилов акцентира специално върху проблема с разногласията сред привържениците. "Левски" трябва да е единен. Всички да седнат в Сектор Б и да намерят решение. Аз страна не мога да взема. Не може да има непоправими проблеми между левскари", коментира той.

Последвайте ни и в google news бутон