Медия без
политическа реклама

In memoriam

Внезапно ни напусна фоторепортерът Цветан Томчев

26 Дек. 2023Обновена
Цветан Томчев (1960-2023)
Пламен Стоименов
Цветан Томчев (1960-2023)

Един от най-известните фотографи и фоторепортери в България Цветан Томчев е починал внезапно на Коледа.  В профила му във "Фейсбук" го съобщиха днес сутринта негови близки. 

Известният тв журналист Горан Благоев написа: 

63-годишният Томчев, който е носител на наградата за фотожурналистика "Черноризец Храбър", е издъхнал в съня си. 

Цветан Томчев е роден през 1960 г. в Ловеч, съобщи дир.бг. Завършил е фотография в Техникума по полиграфия и фотография "Юлиус Фучик" в София и българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Има 30 години стаж като фоторепортер. Работил е в "Нощен Труд", "Стандарт" и "Труд", а от 2009 г. е хоноруван преподавател в "Арт колеж по екранни изкуства" и НБУ по специалността "Фоторепортер".

Автор е на документални филми и книги, има 4 самостоятелни фотоизложби и е носител на награда от Национален фотоконкурс в НДК - 1991 г., награда от Национален блиц-конкурс за пресфотографи - Габрово 1995 г., първа награда за фотожурналистика от конкурса на "Кодак", награда "Черноризец Храбър" за фотожурналистика от Съюза на издателите в България през 2003 г. Организатор е на националната изложба за българска фотожурналистика БгПресФото от 2002 г. досега. 

Контрапропаганда – Контракоментар с Цветан Томчев, фоторепортер и преподавател по фотожурналистика.Присъедини се към Контракоментар в YouTube: https://www.yo...

Томчев беше с активни граждански позиции - ярък противник на войната на Русия срещу Украйна. Беше и организатор на съботните протести пред БНР срещу  предаването на Петър Волгин "Полит некоректно". Поклонението ще е утре, 27.12., от 12:30 в град Ловеч в храма "Света Троица".

"Сега" изказва дълбоки съболезнования на семейството му и приятелите му. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Цветан Томчев