Медия без
политическа реклама

Тръмп и Байдън уверено влизат в Супер вторник

05 Март 2024

Вероятно днес двете големи партии в САЩ ще имат окончателна яснота кои са техните кандидати за президент - и това почти сигурно ще бъдат Джо Байдън /Демократическа партия/ и Доналд Тръмп /Републиканска партия/. Днес е "Супер вторник" - денят, в който 15 щата и в Американска Самоа ще гласуват на предварителни президентски избори. Двете големи партии ще организират гласуване в Алабама, Арканзас, Калифорния, Колорадо, Айова, Мейн, Масачузетс, Минесота, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас, Юта, Върмонт и Вирджиния, а РП ще гласува и в Аляска. Върховният съд на САЩ разреши вчера на Доналд Тръмп да участва на вота в Колорадо. След решението на съдиите, щат Мейн оттегли искането си да бъде отстранен Тръмп от първичните избори.

На предварителните президентски избори в САЩ двете най-големи партии избират на практика не просто своя кандидат, а делегатите на съответния национален форум, който ще издигне официално кандидат-президента. Всеки щат праща различен брой делегати, в зависимост от населението. Партийните форуми ще се състоят през лятото.

Досега Републиканската партия организира предварителните избори в 9 щата и на Вирджинските острови. Тръмп спечели 273 делегати, а Ники Хейли - 43. За да е ясно, че Тръмп е кандидатът на републиканците, той трябва да си осигури 1215 делегати. 865 от делегатите ще бъдат излъчени в днешния Супер вторник.

Демократическата партия организира досега предварителни избори в 4 щата. Президентът Джо Байдън си осигури 206 делегати, а загуби само 2. За да стане кандидат за президент на Джо Байдън му трябват 1968 делегати. Днес трябва да бъдат избрани 1499 делегати на републиканския партиен конгрес.

Президентските избори в САЩ ще се състоят на 5 ноември т.г.

Ключови думи:

Супер вторник