Quantcast
Швеция съди днес ирански главорез | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Швеция съди днес ирански главорез

Помощник-прокурорът Хамид Нури пръв ще изпита новата "универсална юрисдикция" заради геноцида през 1988 г.
2 072
 https://iranhumanrights.org/
Колаж на иранска правозащитна организация показва Хамид Нури на фона на неговите жертви

Швеция създава днес международен прецедент, като изправя на съд ирански служител, обвинен в участие в екзекуцията на хиляди политически дисиденти през 1988 г. Влиза в действие "принципът на универсалната юрисдикция", който означава, че национален съд може да съди лице по сериозни обвинения като убийство или военни престъпления, независимо от това къде са извършени предполагаемите престъпления.

60-годишният Хамид Нури е обвинен от шведските прокурори, че "умишлено е отнел живота на много голям брой затворници, симпатизиращи или принадлежащи към Народните муджахидини" (MEK) между 30 юли и 16 август 1988 г., докато е бил помощник шеф на затвора Гохардаши в Карадж, близо до Техеран.

Правозащитни организации отдавна водят кампания за справедливост за приблизително 5000 затворници, убити в Иран съгласно заповедите на върховния лидер аятолах Хомейни в отмъщение за атаките, извършени от МЕК в края на войната между Иран и Ирак през 1980-88 г.

Идентичността на Нури бе разкрита от затворник, който успял да зърне под превръзката на очите си личната му карта, изпаднала от джоба му, докато му нанасял жесток побой. След години той издаде книга за страданията си, в която описа и ролята на Нури.

Служителите на шведския съд смятат, че делото във вторник е първото по рода си срещу някой, обвинен в убийствата.

Обвиненията бяха насочени към вниманието на шведските власти от група от 30 жалбоподатели, както и от активиста на правосъдието и бивш политически затворник Ирай Месдаги. След като състави доказателствено досие от „няколко хиляди страници“ на Нури, Месдаги се зае да примами бившия служител на затвора в скандинавската страна. Нури беше арестуван, когато стъпи на шведска земя на 9 ноември 2019 г., пристигайки на летище Арланда в Стокхолм, за да посети свои роднини. 

"Това е първият път, когато един от преследвачите е подведен под отговорност в друга държава", каза Месдаги пред агенция Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Нури "отрича всяко обвинение за участие в предполагаемите екзекуции от 1988 г.", каза неговият адвокат Томас Содерквист пред АФП.

Случаят е особено чувствителен в Иран, където участници в кампании обвиняват действащи правителствени фигури, че имат роля в избиването на хиляди. Сред сочените е и новият президент Ебрахим Раиси. Бившият ръководител на съдебната власт на Иран бе обвинен от Aмнести Интернешънъл през 2018 г., че е бил член на "комисия за смърт", която стои зад тайните екзекуции. Разпитан през 2018 и 2020 г., Раиси отрече участието си, но отдаде „почит“ на „заповедта“ на аятолах Хомейни да бъде извършена чистката. 

СПРАВКА

Организацията на муджахидините на иранския народ (Sazman-i Mujahedin-i Khalq-i Iran) действа в Иран от 1965 г. Попълнена е преди всичко от последователи на шиитската религиозна традиция. Тяхното тълкуване на революционната идеология не се различава силно от марксистката позиция на Федаините. Затова ги наричат „ислямски марксисти“, използващи религията само като параван, скриващ марксистко-ленинската доктрина. В противовес на това, Муджахидините заявяват, че въпреки че „уважават марксизма като прогресивна социална политико-философска концепция“, тяхната истинска култура, превръщаща се в идеология, е ислямът. 

Още

Двама изчезнали след сблъсък на два кораба в Балтийско море

13.12.2021

429
Първата жена премиер на Швеция изкара на поста само 12 часа

24.11.2021

6194
Швеция: Важното е кой ражда детето, а не кой е жена или мъж

17.11.2021

17445