Медия без
политическа реклама

Русия въведе задължителен "откуп" за напускащите компании

2000 чуждестранни фирми чакат одобрение, за да се изтеглят от страната

29 Март 2023

Руското министерство на финансите въведе нови задължителни изисквания към сделките по продажба на руски активи на "неприятелски" компании. Досега сделките се одобряваха при условие, че напускащата компания даде на купувача 50% отстъпка от цената на своите активи и позволи разсрочване на плащането за 1-2 години. "Отсрочката" можеше да бъде заменена с "доброволна" вноска в бюджета в размер на 10% от сумата на сделката.

Вчера "доброволната" вноска стана задължителна и вече е 10% от 50% от стойността на компанията. Странното е, че противно на всякаква логика, ако при продажбата отстъпката от цената на компанията е 90%, то вноската в бюджета вече става не по-малко от 10% от цялата стойност на активите, т.е. драстично нараства, пише bbc.ru. Пред медията от министерството на финансите обясняват, че "понякога при продажбата на активите отстъпката може да е по-висока заради условията на сделката". Вероятно се има предвид умишлено занижаване на цената при продажбата. Според интервюирани от bbc.ru икономисти това е своеобразен данък върху печалбата, който се плаща от купувачите, които са се сдобили с активи на много ниска цена. Често компаниите занижават цената и договарят различни условия за продажба, които компенсират отстъпката, и така намаляват сумата, която трябва да платят на руския бюджет.

Приблизително 2000 компании са подали молба да се оттеглят от руския си бизнес, каза източник, близък до една от фирмите, пред Financial Times. За да продадат бизнеса, западните компании трябва да получат разрешение за сделката от Комисията за чуждестранни инвестиции към Министерството на финансите. „Комисията се събира три пъти месечно и разглежда не повече от седем заявления на заседание“, каза източник пред FT. Insider изчисли, че при това темпо на комисията ще са й нужни 8 години, за да разгледа всички молби, и то ако няма нови.

Източник на FT, който е участвал в наскоро приключилата сделка за излизане от Русия, каза, че компаниите са избирали най-често еднократното плащане в бюджета пред разсрочените вноски при продажбата, защото искат да напуснат страната бързо и да не рискуват поредна промяна на правилата.

"Основната разлика между новите и старите правила е, че сега компаниите вече нямат избор. Това е конфискация на недвижимо имущество", коментира пред изданието Иля Рачков, от юридическата фирма "Некторов, Савелиев и партньори".

Според Киевската школа по икономика в Русия до войната в Украйна е имало около 1400 чуждестранни компании, които имат юридически лица в страната и имат приходи от най-малко 5 милиона долара годишно. От тях 206 са продали напълно руските си подразделения.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

бюджет на Русия