Медия без
политическа реклама

Русия връща корекомите

Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани

20 Май 2024
В магазините "Берьозка" по времето на СССР можеше да влизат само чужденци или партийни кадри, които имаха съответните бонове за покупка във валутни магазини
В магазините "Берьозка" по времето на СССР можеше да влизат само чужденци или партийни кадри, които имаха съответните бонове за покупка във валутни магазини

В двата най-големи града на Русия - столицата Москва и Санкт Петербург, ще бъдат открити специални безмитни магазини за служители на дипломатически мисии, съобщи агенция "РИА Новости", позовавайки се на съобщение на информационния отдел на Главното управление за обслужване на дипломатическия корпус към руското МВнР.

"В момента се работи по документалното оформление на дейността на тези магазини", допълват от пресслужбата, като уточняват, че се подготвя пакетът документи, свързани с фирмата, която ще организира безмитната търговия. От магазините ще пазаруват не само служители на дипломатически мисии, а и такива от консулски учреждения и други международни организации.

Магазините ще работят на принципа на прочутите по времето на бившия СССР "Берьозка". Техен аналог в България преди 10 ноември 1989 г. бяха магазините от веригата "Кореком", където се пазаруваха западни стоки с валута, като правото за това имаха само чужденци (дипломати, търговски представители и т.н.), както и българи, работили зад граница, т.е. имащи право по тогавашните разпоредби да притежават валута. 

Цените във възраждащите се корекоми в Русия ще бъдат в рубли, долари и евро. В тях ще може да влизат и да пазаруват само лица, получили акредитация от руското външно министерство. След купуването на каквото и да е от тези магазини, ще се издава касов бон с надпис Duty Free, в който който може да има и лични данни на клиента.

Въпреки удивителната прилика със социалистическите "Берьозка" от пресслужбата на МВнР, твърдят:

"Грешка е магазините за бъдат смятани за възродени "Берьозки" от съветско време, в които, освен чужденци, можеше да пазаруват и наши граждани при наличие на чекове от Внешпосилторг".

Ключови думи:

Кореком, Берьозка