Quantcast
Русия ще включи украинския Донбас в изборите си наесен | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия ще включи украинския Донбас в изборите си наесен

Чрез електронно дистанционно гласуване ще бъдат привлечени жителите на Луганската и Донецката народна република
5 050
 https://www.ugorizont.ru/
Агитационен плакат препоръчва на руснаците да изберат дистанционното електронно гласуване като безопасно и просто.

Жителите на украинския Донбас ще могат да гласуват по интернет след месец в руските парламентарни и регионални избори. От днес се прави записване на желаещите в самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) за участие в дистанционно електронно гласуване. ТАСС предаде, че през септември в седем избирателни области ще има експериментално гласуване, като Донас е причислен към Ростовска област. Освен там експериментът ще се приложи в Севастопол на присъединения полуостров Крим, а също в столицата Москва и в Нижеградска, Ярославска, Курска и Мурманска област.

Агенцията обясни, че в Ростовска област живеят и работят жители на ДНР и ЛНР,  които са получили руско гражданство и паспорти по опростена процедура, без да имат жителство в Русия. Чрез дистанционното гласуване те ще могат да заявят избора си, намирайки се извън територията на страната. Това са 620 320 души. "Жителите на Донбас, включени в избирателните списъци на Ростовска област, но нямащи постоянна регистрация на територията на Руската федерация, ще могат да гласуват за депутати в Държавната дума само по федерален избирателен окръг", посочи ТАСС, като се позова на зам.-председателя на Комисията за връзки със сънародниците в Евразия Виктор Водолацки.

В седемте избрани области за експериментално гласуване се числят 16 млн. избиратели. Електронното дистанционно гласуване ще бъде доброволно и записването за него ще продължи до 13 септември. Самото гласуване ще стане от 17 до 19 септември на специално създадения портал vybory.gov.ru. Там избирателят ще трябва да потвърди своята самоличност с код, получен на мобилния си телефон или в електронната поща. След това ще посочи кого подкрепя в електронната бюлетина и резултатът от вота му ще се трансформира в шифър. Данните се дешифрират, когато гласуването завърши. ТАСС не обяснява как тази система гарантира тайна на вота, за да се премахнат опасения, че властите следят кой как гласува.

Възможността за такова гласуване бе допусната законодателно на 23 май 2020 г. Руснаците вече са гласували три пъти експериментално: през 2019 г. за Московски съвет, през 2020 г. за промените в конституцията, които занулиха досегашните мандати на президента Владимир Путин и му дадоха възможност да се кандидатира още два пъти, и на частичните избори за Държавна дума. И в трите случая бе отчетена над 90% избирателна активност сред пожелалите да се възползват от електронната форма.

 

 

Още

Започнаха изборите в Русия на фона нарастващ обществен гняв

17.09.2021

2007
ЕП настоя Москва да върне архивите на България

17.09.2021

5852
В Русия откриха два паметника на Железния Феликс в един ден

15.09.2021

717