Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия ще проведе парад на 9 май в Мариупол

Според разследване на АР в градския театър на 16 март от руските авиобомби са загинали не 300, а 600 души

04 Май 2022Обновена
ТАСС

Главното управление на украинското разузнаване съобщава, че Русия готви парад на 9 май в Мариупол, съобщи "Медуза". В града е пристигнал Сергей Кариенко, който в момента отговаря за взаимодействието на Кремъл със самопровъзгласилите се републики ЛНР и ДНР. В града чистят интензивно централните улици от трупове, невзривени снаряди и разрушения. Планира се да се проведе и шествие на "Бессмертный полк". Вчера Владимир Соловьов, известният кремълски тв пропагандист, разпространи свои снимки от Мариупол. Соловьов попадна още  в началото на войната под санкциите на ЕС. А днес Урсула фон дер  Лайен съобщи, че в шестия санкционен пакет ще попаднат и трите най-големи руски телевизии. Разпространението им ще бъде забранено на територията на ЕС. 

Руските въоръжени сили контролират Мариупол, каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу по време на съвещание чрез видеоконферентна връзка, предаде ТАСС.

"В освободените от националистите територии на ЛНР, ДНР и Украйна се установява мирен живот. Включително в Мариупол, най-големият индустриален и транспортен център на Азовско море. Той е под контрола на руската армия", допълни Шойгу.

По думите на военния министър, руските въоръжени сили продължават да се опитват да убедят националистите, блокирани в "Азовстал", да освободят цивилни и да предадат оръжието си.

Кремъл нарече "глупости" публикациите, че Владимир Путин планира да обяви война на Украйна и всеобща мобилизация на 9 май, предадоха Ройтерс и ТАСС. "Няма такава възможност. Това са глупости", каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Песков твърди, че Украйна всеки ден променя позицията си в преговорите с Русия. Според него непоследователността на Киев не дава увереност, че преговорите може да бъдат продуктивни. По думите му руските войски не щурмуват завода "Азовстал" в Мариупол, а възпрепятстват опитите на блокираните там бойци да излязат на огневи позиции.

Руските окупатори насилствено депортират украинци в Русия. 300 жители на Мариупол се оказаха закарани чак в село Врангел до Владивосток, на 9600 км. Това съобщи съветникът на кмета на Мариупол Петр Андрюшченко в канала си в Телеграм. Настанени са в общежитие, нямат пари и не могат да установят връзка с близките си. Все пак ги хранят три пъти на ден, нямат документи. 

 

ЗАГИНАЛИТЕ В ТЕАТЪРА СА 600 ДУШИ

В разследване на Associated Press се твърди, че загиналите на 16 март в театъра в Мариупол са два пъти повече от известното досега - 600 души. Агенцията е провела разговори с 23-ма оцелели, които са се крили в театъра. Използвани и са и планове на театъра, снимки и видео, заснети преди, по време и след 16 март. 

Свидетелите разказват, че по време на авиоудара в полевата кухня е имало 100 души. Никой от тях не е оцелял. Очевидците казват, че не са видели украински военни въпреки твърденията на руснаците, че украинската войска държи цивилните в театъра като жив щит. 

 

 

Ключови думи:

Мариупол, 9 май