Quantcast

Медия без
политическа реклама

Путин скъса договора за обикновените оръжия в Европа

С този документ бе сложен край на Студената война между Запада и Изтока

29 Май 2023
архив
Михаил Горбачов подписва на 19 ноември 1990 г. договора, денонсиран на 29 май 2023 г. от Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин подписа закон за денонсиране на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), предаде ТАСС. Документът, който бе подписан през 1990 г. и адаптиран през 1997 г., сложи край на Студената война между Запада и бившия социалистически лагер. На церемонията по време на Парижката Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа тогавашният френски президент Франсоа Митеран заяви на 19 ноември 1990 г.: "Днес приключи Ялта". Той имаше предвид подялбата на Европа на следвоенни сфери на влияние, договорена на Ялтенската конференция между Сталин, Рузвелт и Чърчил.

Страните от НАТО не ратифицираха адаптирания вариант на документа, което бе израз на протест срещу втората чеченска война на Русия. Те продължиха да се придържат към разпоредбите от 1990 г., които съдържаха стандарти за конвенционалните въоръжения от баланса между НАТО и Организацията на Варшавския договор. В резултат на това през 2007 г. Русия обяви мораториум върху изпълнението на условията на споразумението.

На 11 март 2015 г. Русия преустанови участието си в заседанията на Съвместната консултативна група по Договора за ДОВСЕ, като по този начин завърши процеса на преустановяване на членството си в договора, но чисто юридически продължи да участва в него. Оттогава интересите на Русия в Съвместната консултативна група се представляваха от Беларус.

От името на България под оригиналния вариант на договора, съхраняван в Париж, стои подписът на бившия български президент Желю Желев.

Ключови думи:

ДОВСЕ