Медия без
политическа реклама

Осем души бяха застреляни в масажни салони в Атланта

17 Март 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС
Полицията цяла нощ разследва местата на кървавите инциденти

Осем човека загинаха, а един е ранен след стрелба в три различни спа центъра в района на Атланта, щата Джорджия. Полицията е арестувала 21-годишен мъж, който "с голяма вероятност" е извършител на убийствата.

Първата стрелба е била в масажен и спа център в Акуърт, където на място загиват двама души, а други трима са ранени, като впоследствие двама от тях починаха в болница. След около час възниква стрелба в Gold Massage Spa, в североизточната част на Атланта,  което е на 48 км от първата сцена на убийствата. Там жертвите са три. Малко по-късно полицията открива още една застреляна жена в масажно студио в Aroma Therapy Spa, което е на отсрещната страна страна на улицата.

Заподозреният, идентифициран като Робърт Арън Лонг, е арестуван на 240 км южно от Атланта. Той е бил преследван и принуден със сила да спре колата си. Лонг е от Акуърт и е записан от охранителни камери как влиза в масажния център там.

По-късно стана известно, че шест от осемте жертви са жени от азиатски произход, което навежда полицията на версията за престъпление от расова омраза. През последните месеци престъпленията от омраза срещу американците от азиатски произход се увеличиха, подхранвани от враждебна реторика, която обвинява азиатците за разпространението на коронавируса.

В обръщението си към нацията миналата седмица, президентът Джо Байдън осъди „жестоките престъпления от омраза срещу американците с азиатски произход, които напоследък са нападани, тормозени, обвинявани за пандемията и превръщани в изкупителна жертва“.

Още по темата