Медия без
политическа реклама

Нобелова награда за учен, работил по генома на неандерталците

Бащата на генетика Сванте Пебо също е носител на Нобел за медицина и физиология

03 Окт. 2022Обновена
Pixabay

Шведският учен Сванте Пeбо е тазгодишният носител на Нобеловата награда за медицина, предава БНР. Секретарят на Нобеловия комитет Томас Перлман обяви: "Нобеловият комитет към Каролинския институт реши днес да връчи Нобеловата награда за 2022 година за физиология или медицина на Сванте Пeбо за откритията му в областта на геномните изследвания на изчезналите човешки същества и еволюцията на човека".

Сванте Пeбо е шведски генетик, специализирал в областта на еволюционната генетика. Като един от основателите на палеогенетиката, той е работил широко върху генома на неандерталците. 

Пебо е роден през 1955 г. в Стокхолм, Швеция. Майка му е естонската химичка Карин Пебо. Баща му Карл Суне Детлоф Бергстрьом също е носител на Нобелова награда по физиология или медицина - през 1982 г. заедно с Бенгт Самуелсон и Джон Вейн за откритията им, свързани с простагландините.

Пебо защитава докторската си дисертация през 1986 г. в университета на Упсала. Той е постдокторант в университета на Цюрих, Швейцария, и след това в университета на Калифорния, Бъркли. През 1990 г. става професор в университета на Мюнхен, Германия. През 1999 г. създава Института "Макс Планк" за еволюционна антропология в Лайпциг, където работи и до днес. Преподава и в Института по наука и технологии в Окинава, Япония.

Пебо научил по телефона новината, че е Нобеловият лауреат за 2022 г. по физиология или медицина. Секретарят на Нобеловия комитет в Каролинския медицински институт Томас Перлман го открил по телефона в Лайпциг. 

Големият принос на Пебо, който бе решаващ за присъждането на наградата, е разработеният от него метод да анализира и открива древна ДНК, каза на пресконференцията председателят на Нобеловия комитет в института Каролинска Нилс Йоран Доршон. ДНК в древни кости е силно увредена химически и замърсена от бактерии. Пебо използва съществуващите технологии, но разработи и свои методи за изолиране на ДНК. Смяташе се за невъзможно да се извлече ДНК от 40 000 годишни кости, но той успя да анализира древна ДНК, подчертава още Доршон.

Лауреатите за Нобеловата награда за физиология или медицина се избират от Кралския Каролински медицинско-хирургичен институт в Стокхолм. Пебо ще получи и парична награда от 10 милиона шведски крони (близо 900 000 долара). Парите идват от завещанието, оставено от създателя на наградата -  шведският изобретател Алфред Нобел, починал през 1895 г.